Sådan tilberedes hjemmelavet hummus

Hummus er en typisk ret i den mellemøstlige gastronomi. Vi fortæller dig, hvordan du hurtigt kan tilberede den derhjemme med friske ingredienser.
Sådan tilberedes hjemmelavet hummus
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hjemmelavet hummus er let at tilberede, tager kun ti minutter, og er en af de mest populære saucer i det mellemøstlige køkken. Det kan serveres med frisk eller ristet pitabrød. Det kan også serveres som en del af en snack eller forret.

Her er, hvordan du laver hjemmelavet hummus hurtigt og nemt. Vi har også tilføjet en opskrift på tahin, en af de mest gavnlige ingredienser i hummus, så du kan nyde den, når du har lyst. God fornøjelse!

Opskrift på hjemmelavet hummus

Hummus er en creme af kikærtepuré, der kombineres med andre ingredienser som citronsaft, tahinipasta og olivenolie. I dag er det anerkendt som en af de sunde retter, der kan indgå i enhver form for kost. Tør du afprøve den?

Ingredienser

 • 400 g kogte kikærter
 • 100 ml af kogevandet
 • 2 spiseskefulde tahin
 • 1 fed hvidløg
 • Hakket persille
 • 1/2 teskefuld salt
 • 1 spiseskefuld sød paprika
 • Saft fra en halv citron (måske lidt mere efter smag)
 • 2 spiseskefulde ekstra jomfruolivenolie

Sådan tilberedes denne hjemmelavet hummus

 • Hæld de afdryppede kikærter i kogevandet. Tilsæt derefter tahin, hvidløg, salt og citron, og blend ingredienserne i blenderen. Vi anbefaler, at du gemmer to spiseskefulde kikærter til pynt.
 • Tilsæt den søde paprika, hakket persille og ekstra jomfruolivenolie på toppen sammen med de sidste kikærter. Det vil også være tilrådeligt, at det hvidløg, som du vil tilføje, er ristet, så det ikke stikker så meget og tilføjer en vis sødme til din hummus.

Du er måske interesseret i: Oplev den gamle tibetanske hvidløgskur

Opskrift på hjemmelavet tahin

Tahin er også meget typisk for det arabiske køkken. Det er en nem og hurtig ingrediens at tilberede og er lavet af ristede sesamfrø.

Ingredienser

 • 760 g sesamfrø
 • 375 ml vand eller 375 ml ekstra jomfruolivenolie
 • salt

Sådan tilberedes

 • Forvarm ovnen op til 180-200ºC. Rist derefter sesamfrøene i 5-10 minutter, mens du ofte rører i frøene i ovnen. Du kan bruge en spatel. Pas på, at de ikke bliver for brunede.
 • Lad derefter frøene køle af i 20 minutter. Kom dem derefter i en foodprocessor sammen med olie eller vand efter ønske. Blend ingredienserne i 2 minutter, indtil der opnås en grov konsistens. Hvis konsistensen ikke er efter din smag og virker for tyk, kan du altid tilsætte mere olie eller vand.

Du er måske også interesseret i: Sesamfrø og deres ernæringsmæssige værdi

Fordele ved hjemmelavet hummus

Skål med hummus

Vitaminer og mineraler

Hummus er en god kilde til vitaminer og mineraler. Da kikærter er hovedingrediensen, er hummus rig på plantebaseret protein, jern, calcium, kalium, magnesium, kalium og fosfor. Desuden forsyner den kosten med vitaminer som E-vitamin, thiamin, niacin og folater, ifølge data fra den spanske ernæringsstiftelse.

Sesam fortjener en særlig omtale, da mere end halvdelen af frøets vægt er olie og resten er protein og fibre. Det indeholder også overvejende flerumættede fedtstoffer, den essentielle aminosyre methionin og mange mineraler.

Det skiller sig især ud på grund af dets indhold af magnesium, da hver 25 g dækker 26 og 28% af det daglige behov for henholdsvis mænd og kvinder.

Sunde fedtstoffer

Takket være indholdet af olivenolie indeholder hummus sunde fedtstoffer som f.eks. monoumættede fedtsyrer. American Heart Association hævder, at disse fedtstoffer kan bidrage til at reducere niveauet af dårligt kolesterol i blodet og dermed mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme og hjerteanfald.

På den anden side har forskellige undersøgelser konkluderet, at personer, der spiser en kost rig på enkeltumættede fedtstoffer, har en større følsomhed over for insulin, hvilket betyder, at de kan være gavnlige for kontrollere blodsukkeret hos diabetikere.

Fibre i hjemmelavet hummus

Takket være det høje fiberindhold i sesam og kikærter kan både hummus og tahin være gode allierede til at opretholde et sundt fordøjelsessystem og forebygge forstoppelse.

Har du endnu ikke prøvet denne hjemmelavede hummus? Som du lige har lært, er det en let opskrift, der kombinerer meget næringsrige ingredienser.

Da det desuden er en kaloriefattig creme, kan du spise den regelmæssigt uden at være bange for at tage på i vægt.

Det kan interessere dig ...
Prøv denne nemme opskrift på hummus med paprika
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Prøv denne nemme opskrift på hummus med paprika

Her er en let opskrift på hummus med paprika. Dette er en sund opskrift, du kan nyde i alle dine måltider eller som en snack.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.