Sesamfrø og deres ernæringsmæssige værdi

Sesamfrø er en af de mest næringsfyldte fødevarer, da de er rige på calcium, fibre og antioxidanter.
Sesamfrø og deres ernæringsmæssige værdi
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Sesamfrø (Sesamum indicum) kommer fra en plante, der vokser i Afrika og Indien. De begyndte at sprede sig over hele verden på grund af slavehandel, da slaver ofte foretrak at rejse med deres egne forsyninger for at sikre, at de havde dem, uanset hvor de ankom til.

Disse proteinrige frø indeholder en betydelig mængde umættede fedtsyrer og vigtige mineraler såsom jern, zink og calcium.

I denne artikel fortæller vi dig om de forskellige typer sesamfrø, der findes, og deres næringsværdi. Læs videre for at lære mere!

Typer af sesamfrø

Sorte sesamfrø

Sorte sesamfrø anvendes til at fremstille bagværk

Disse frø er vidt brugt på grund af den aroma, de afgiver, når de bliver bagt.

Selvom sorte sesamfrø har de samme ernæringsmæssige egenskaber som uskallede frø, er de også rige på antioxidanter.

De anvendes til at fremstille bagværk, fordi når frøene ristes og males, afgiver de en meget duftende aroma og har en intens smag. Disse frø bruges til at fremstille sesamolie af høj kvalitet.

Uskallede frø eller hele frø

Uskallede sesamfrø har en større ernæringsværdi end hvide. De indeholder otte gange mere calcium end hvide afskallede frø.

Produkter fremstillet af uskallede frø, såsom smør og tahinpasta, har en tendens til at være mørkere og mere bitre.

Læs også: 5 spiselige frø og kerner: Derfor er de så sunde

Hvide sesamfrø

Hvide frø bruges til at fremstille kager, brød og andet bagværk og giver en knasende konsistens.

Cirka 50% af deres vægt er olie. Det er et vigtigt krydderi i Kina og Japan, der tilføjer en lækker smag og aroma til retterne. Disse frø stimulerer også fordøjelsen og indeholder mange ernæringsmæssige egenskaber.

​Sesamfrøs ernæringsmæssige værdi

Sesamfrø er rige på protein

Protein

Selvom det er rigtigt, at de ikke indeholder alle de essentielle aminosyrer, er sesamfrø rige på protein. Hvis du kombinerer dem med korn, får du meget værdifuldt, sundt protein.

En god måde at gøre dette på er ved at tilføje et par frø til din müsli om morgenen.

Fedtstoffer

Essentielle fedtsyrer (omega-3 og omega-6) er en af ​​de vigtigste ingredienser i disse frø. Disse syrer er virkelig vigtige og gavnlige for dit helbred.

De kaldes essentielle fedtsyrer, fordi vores kroppe ikke selv kan producere dem, hvilket betyder, at vi er nødt til at indtage dem gennem mad. Disse fedtsyrer er yderst gavnlige for det kardiovaskulære system, fordi de sænker blodtrykket og reducerer risikoen for lidelser relateret til dårlig arteriesundhed.

Kulhydrater

En anden bemærkelsesværdig egenskab ved sesamfrø er, at de er rige på fibre, en speciel type kulhydrat.

Fibre er afgørende for god tarmsundhed, fordi det renser affald fra tarmvæggene.

Læs også: 5 lækre veganske smoothies med protein og fiber

Vitaminer

Disse frø er rige på B-vitaminer (B1, B3, B6 og folsyre). Disse vitaminer er vigtige for sund hud og væv og fremmer korrekt hjerte- og muskelfunktion.

De indeholder også en betydelig mængde E-vitamin, en af ​​de mest antioxidante vitaminer, der er i stand til at modvirke virkningen af ​​frie radikaler.

Mineraler

Sesamfrø indeholder forskellige mineraler såsom fosfor, kalium, magnesium, zink osv. Mest bemærkelsesværdigt er sesamfrø en af ​​de rigeste kilder til calcium.

Derfor bør børn, kvinder der er gået i overgangsalderen og gravide kvinder indtage dem.

Fordelene ved sesamfrø

Sesamfrø beskytter dit hjerte-kar-system, som illustreres her

Regelmæssigt indtag af sesamfrø er gavnligt på mange måder:

  • De beskytter dit hjerte-kar-system. Dette skyldes, at de flerumættede fedtsyrer, de indeholder, forbedrer arterienes tilstand, hvilket reducerer risikoen for højt blodtryk, hjerteanfald og hjertekrampe (angina pectoris), blandt andet.
  • Sesamfrø hjælper mennesker, der lider af diabetes. Ifølge undersøgelser sænker regelmæssigt indtag af sesamolie blodtrykket og blodsukkerniveauet hos diabetespatienter med højt blodtryk.
  • De kan hjælpe med at forbedre depression. Dette skyldes, at de indeholder en betydelig mængde af aminosyren tryptophan, forløberen for serotonin, der kontrollerer stress, angst, søvnløshed, depression og mangel på energi.
  • Disse frø reducerer din risiko for osteoporose, da de indeholder en betydelig mængde kalk.
  • De holder os sunde. Deres antioxidante vitaminer og mineraler holder immunforsvaret i topform og bekæmper frie radikaler.
  • De kan beskytte dit fordøjelsessystem takket være de fibre, de indeholder. Dette beskytter slimhinderne og reducerer risikoen for irritation (gastritis, halsbrand osv.).
  • Disse frø kan forbedre oral sundhed. Ifølge Ayurveda (traditionel indisk medicin) reduceres risikoen for huller i tænderne, tandkødsbetændelse, plak og dårlig ånde ved at holde noget sesamolie i munden i nogle få minutter.

Af alle disse årsager er sesamfrø en næringsfyldt fødevare, som du skal føje til din kost. Husk også at spise en afbalanceret kost og motionere regelmæssigt!

Det kan interessere dig ...
Havregrynskager med hørfrø og sesam til slankekuren
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Havregrynskager med hørfrø og sesam til slankekuren

Ideelt set skal disse havregrynskager indeholde alle tre af de ovennævnte ingredienser. Du kan dog også lave dem, hvis du ikke har alle ingrediense...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Vannucci L., Fossi C., Quattrini S., Guasti L., et al., Calcium intake ini bone health: a focus on calcium rich mineral waters. Nutrients, 2018.
  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
  • Aslam F., Iqbal S., Nasir M., Anjum AA., et al., Evaluation of white sesame seed oil on glucose control and biomarkers of hepatic, cardiac, and renal functions in male sprague dawley rats with chemically induced diabetes. Journal of Medicinal Food, 2017.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.