Hvad betyder farven grå?

Farven grå er blevet fortolket på mange forskellige måder i samfundet gennem historien. Lær, hvad denne farve betyder i denne artikel!
Hvad betyder farven grå?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Grå er en farve, som de fleste mennesker forbinder med tristhed og ligegyldighed. Det er en farve, der kan ses hos nogle dyr (elefanter, næsehorn, ulve og mange andre), skyer (især cumulonimbusskyer) samt aske, sølv og bly. I denne artikel vil vi forklare betydningen af farven grå og nogle spændende informationer om den.

Set fra et optisk synspunkt er grå resultatet af foreningen af sort og hvid. Faktisk opfatter vi de mørkere toner af grå som tæt på sort og de lysere som tæt på hvid. Grå anses ofte for at være en akromatisk farve, hvilket gør det muligt at klassificere den som neutral.

På engelsk er brugen af ordet “grey” blevet registreret siden 700 e.Kr. Lad os tage et kig på nogle flere sjove fakta om denne farve.

Egenskaber ved farven grå

Rum med grå vægge

Vi tror, du vil kunne lide at læse: Farver og psykologi – et uadskilleligt forhold

Selvom vi ofte tror, at grå er en marginal farve, vil vi i virkeligheden, hvis vi analyserer den lidt, opdage, at det er lige det modsatte. Det er en farve, der supplerer sort og hvid, så vi ser den næsten altid ved siden af disse to. Grå kan også opnås ved at kombinere orange og blå, rød, grøn og blå samt cyan, magenta, gul og sort.

Generelt klassificerer eksperter normalt to typer grå: Varm og kold. Begge indeholder naturligvis også hundredvis af nuancer. I visse sammenhænge er det en farve, der undgås i infrastrukturer, da den kan øge den omgivende temperatur.

Nogle sjove fakta om farven grå:

 • Vores hår bliver gråt, når vi bliver ældre, fordi produktionen af pigmentet melanin ophører. Faktisk bliver vores hår gråt, når processen begynder, og bliver derefter gradvist hvidt.
 • Det er ikke en almindelig farve i vexillologi (flag). Kun få flag har den grå farve, især når vi taler om regionale flag, statsflag eller nationale flag (der er dog et par stykker i Colombia).
 • Farven grå er blevet brugt af både konservative og liberale partier, især i Tyskland. Det er også en farve, der er forbundet med francoismen i Spanien.
 • Generelt ser skyer grå ud på grund af deres dybde, skyggen fra andre skyer og deres størrelse.
 • Grå er den mest sjældne øjenfarve i verden. Faktisk anslås det, at mindre end 1% af verdens befolkning har grå øjne.
 • Det er en farve, der forbindes med kommunistisk arkitektur.
 • I sort/hvid-fotos eller -videoer er grå faktisk den vigtigste farve.
 • Det grå substans i hjernen er faktisk grå. Der er dog også dens modstykke: Det hvide substans er en anden del af hjernen.
 • Forskellige grå nuancer har været uundværlige i modebranchen. Tænk f.eks. på betydningen af det grå jakkesæt!
 • Mange smykker er grå.
 • Nogle dyr har grå pels for at camouflere sig i deres omgivelser. Denne pels skifter ofte til hvid om vinteren (som det er tilfældet med harer, ræve osv.).

Selv om denne farves fremtrædende betydning ikke kan sammenlignes med de primære farver, kan vi ikke sige, at det er en farve, der går ubemærket hen. Det samme kan siges fra psykologiens perspektiv, som vi vil analysere i det næste afsnit.

Betydningen af farven grå i psykologi

Da det er en neutral farve, er betydningen af grå ret let at se i folks personligheder, adfærd eller stemninger (i det mindste er det ret nemt at gætte på, hvad den betyder i forhold til andre farver). Forskere har fundet ud af, at grå er forbundet med passivitet (inaktivitet) og med negative aspekter i visse sammenhænge.

Faktisk synes det at være en farve, der for mange mennesker samler det værste fra sort og hvid. Dette er naturligvis blot en generalisering, da den enkelte persons smag kan diktere opfattelsen af den.

Interessante fakta om betydningen i psykologi

 • Overdrevet brug af grå pels kan give os en kedelig følelse af ensomhed og tomhed. Faktisk kan folk endda føle sig sådan, når de bærer det.
 • Desuden kan farven grå være forbundet med en sorgløs stil. Da den bevæger sig mellem sort og hvid, hvilket er to farver med en formel tradition, kan den formidle enkelhed.
 • Det er en farve, der har en tendens til at appellere til indadvendte mennesker. De har en tendens til at foretrække at undgå at gøre opmærksom på sig selv i hverdagens sociale sammenhænge (i mellemtiden foretrækker ekstroverte personer ofte rød, gul eller blå).
 • Desuden forbinder mange mennesker måske grå med alderdom.
 • Meget generelt – og uden at ville forfalde til stereotyper – anses grå for at være for svag til at være en “maskulin” farve og for grov til at være “feminin”. Derfor er det en af de mindst valgte farver, når det gælder om at finde en yndlingsfarve.
 • Da mange forbinder denne farve med alderdom, kan den også repræsentere visdom, erfaring eller autoritet.

Alle disse associationer beviser, at grå i et passende omfang har en psykologisk virkning på mennesker. Selvfølgelig kan den også forbindes med tristhed eller kulde, bl.a. fordi det er en farve, som vi identificerer med vintersæsonen.

Vi tror, at du måske vil finde denne artikel interessant: 8 grundlæggende principper og elementer i indretning

Betydningen i forskellige kulturer

Mand med paraply under sky

Vi har allerede fortalt dig en masse om farven grå. Vi vil dog gerne afslutte med nogle fakta, som du måske vil finde interessante om denne farve:

 • I oldtiden var grå den farve, der blev mest brugt af de fattige (de bar ufarvet uld som tøj).
 • Nogle munke og munkebrødre brugte den som et symbol på ydmyghed.
 • I den katolske religion er grå forbundet med aske, så det er en farve til sorg.
 • Nogle taoistiske præster bærer også ofte grå. Nogle buddhistiske munke i Japan bærer også grå eller sorte kåber.
 • Farven grå var en relativt moderne farve blandt malere fra det 17. århundrede og frem.
 • I Europa var grå en moderigtig farve for kvinder i midten af det 18. århundrede.
 • Det var også en farve, der blev brugt i forskellige hære rundt om i verden. Det bedste eksempel er den konfødererede hær under den amerikanske borgerkrig.
 • Som det sidste var grå den foretrukne farve i forbindelse med industrialiseringen efter den industrielle revolution.

Vi håber, at du har fundet de spændende fakta, vi har nævnt, interessante og har hjulpet dig til bedre at forstå betydningen af farven grå. Det er sandt, at den ikke er så iøjnefaldende som andre farver, men det betyder ikke, at den ikke er en vigtig farve!

Det kan interessere dig ...
Hvad betyder farven lyserød?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad betyder farven lyserød?

Farven lyserød er kun i begrænset omfang til stede i naturen, men dens indflydelse på samfundet er ubestridelig. Lær mere i denne artikel. • Adams, F. M., & Osgood, C. E. A cross-cultural study of the affective meanings of color. Journal of cross-cultural psychology. 1973; 4(2), 135-156.
 • Qi, J. D., He, B. J., Wang, M., Zhu, J., & Fu, W. C. Do grey infrastructures always elevate urban temperature? No, utilizing grey infrastructures to mitigate urban heat island effects. Sustainable Cities and Society. 2019; 46, 101392.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.