Sådan plejer du tør hud hos ældre

For at pleje tør hud hos ældre voksne skal der træffes flere foranstaltninger i forhold til bl.a. kost, soleksponering og hygiejneprodukter. Vi fortæller dig om dem her.
Sådan plejer du tør hud hos ældre

Sidste ændring: 26 august, 2022

Tør hud hos ældre medfører flere problemer, såsom blandt andet rødme, irritation, ruhed, rifter, afskalning og større risiko for blå mærker.

Og selv om hudens aldringsproces er almindelig, er der skridt, der kan tages for at reducere disse symptomer og mindske forekomsten af tørhed. I denne artikel lærer vi, hvordan man plejer tør hud hos ældre voksne, og hvilke faktorer man skal undgå – faktorer, der faktisk kan forværre problemet.

Tegn på tør hud hos ældre voksne

Aldersbetinget tørhed kan påvirke forskellige hudtyper lige meget. Dette kan til gengæld ses mere mærkbart på nogle områder, f.eks. underben, albuer og folder.

I løbet af denne ældningsproces af huden sker der visse ændringer i de forskellige lag af vævet. F.eks. mister overhuden, som er det yderste lag, sin evne til effektivt at lagre fugt.

Dermis mister elasticitet og fasthed på grund af et fald i kollagenproduktionen, både på grund af aldrende fibroblaster og et lavere niveau af mekanisk stimulering. Og i de dybere lag reduceres adipocytter (fedtlagrende celler) i størrelse og mængde.

Som følge heraf kan man observere følgende tegn:

 • Rynker.
 • Kløe.
 • Tyndere hud.
 • Der dannes pletter.
 • Et tab af fugt.
 • Rifter og afskalning.
 • Stik og sår tager længere tid om at heles.

Faktorer, der øger sandsynligheden for tør hud hos ældre

Ældre menneskers aldring og tør hud samt de ovennævnte symptomer vil være meget mere intense og mærkbare, hvis visse andre faktorer tilføjes til ligningen. Nogle af dem kan forebygges, og vi vil fortælle dig om dem, så du kan tage hensyn til dem.

Sygdomme

Ifølge undersøgelser er tør hud et af de hyppigste problemer hos diabetespatienter (50 %), efterfulgt af hyperkeratose eller fortykkelse af det ydre lag (33,5 %). Desuden nævnes det i en gennemgang fra 2015, at blandt symptomerne hos nyrepatienter, der gennemgår hæmodialyse, findes tør hud og kløe ofte.

Kvinde tjekker sit blodsukkerniveau

Huden hos ældre med diabetes lider mere end hos ældre uden sygdommen.

Hormonelle forstyrrelser kan forårsage tør hud hos ældre

Hormonelle forandringer i forbindelse med aldring kan også have en stor indflydelse på forekomsten af tør hud hos ældre. For kvinders vedkommende påvirkes produktionen af elastiske fibre med overgangsalderen og faldet i østrogenniveauet.

Solpåvirkning

Overdreven udsættelse for solens stråler er forbundet med udviklingen af forskellige hudsygdomme. Der er endda blevet etableret en sammenhæng mellem ultraviolet (UV) stråling og hudkræft.

Hydrering

Manglende hydrering, dvs. at man indtager lidt væske i løbet af dagen, kan forværre problemet med tør hud, og ikke kun hos ældre.

Kosmetiske og hygiejniske produkter

Overdreven brug af sæbe, deodoranter, parfume og visse cremer kan bidrage til tørhed. Når produkternes pH-værdi er højere end 8, påvirker det også hudens naturlige olier.

Genetisk disponering

Faktorer, der er forbundet med hudfarve, kan gøre en forskel i forbindelse med aldring og aldersbetinget tørhed. Ifølge nogle undersøgelser har overhuden hos sorte mennesker flere lag af celler end hos hvide mennesker. Derfor kan miljøfaktorers indvirkning være mindre på mørkere hud.

Andre faktorer

Der er andre mulige årsager til, at tør hud kan forværres:

 • Stress.
 • Rygning.
 • Ophold på steder med meget tør eller kold luft.
 • Hyppige varme bade.
 • Medicinering som f.eks. antihypertensive diuretika, kortikosteroider, orale præventionsmidler, antineoplastika og retrovirale midler.

Sådan plejer du tør hud hos ældre

Ifølge forskningen bør pleje af tør hud hos ældre være omfattende og omfatte flere strategier, som f.eks. dem, vi ser på nedenstående.

Fugtighedsgivende behandling af tør hud hos ældre

På den ene side bør væskeindtaget øges ved at drikke mindst 2 liter vand om dagen. Dette kan dog variere fra person til person. Ligeledes bør tilstedeværelsen af frisk frugt og grøntsager i kosten øges.

På den anden side anbefales det at anvende topiske fugtighedsgivende produkter (cremer eller geler). Disse bør fortrinsvis anvendes efter badning for at hjælpe med at holde på fugten.

Forsigtighed med hygiejneprodukter

Der bør udvises forsigtighed med hygiejneprodukter, da tør hud er følsom, og der kan forekomme visse reaktioner. Det anbefales derfor at undgå basiske opløsninger, parfume, farvestoffer og visse kemikalier som f.eks. triclosan, parabener, formaldehyd og oxybenzon.

Tjek altid produktets pH-værdi.

Undgå kold, tør luft

Undgå alt, hvad der bidrager til tør hud. Hvis du bor eller arbejder i et miljø, hvor luften er meget tør, bør du derfor bruge en luftfugter.

Også om sommeren, når det er meget varmt, eller om vinteren, når temperaturen falder, bør du tage forholdsregler for at undgå ændringer i fugtbalancen.

Reducér eksponering for sol

Det er allerede blevet nævnt, at overdreven udsættelse for solen kan være skadelig, og at huden hos ældre voksne har en tendens til at være mere følsom. Men vi skal også nævne, at virkningen af ultraviolet stråling er kumulativ. Jo længere tid vi udsættes for solen, jo større er risikoen for dannelse af melanom.

Derfor bør der træffes visse foranstaltninger, når man går udendørs:

 • Undgå timerne med størst sollysintensitet.
 • Brug en bredspektret solcreme.
 • Brug solbriller og en hat.
 • Brug tøj, der dækker og beskytter.
 • Søg skygge.
 • Brug ikke solbrændingsmetoder, heller ikke med lamper eller solarier.
Kvinde ser i spejl og tjekker for tør hud hos ældre

Hvis man tager sig af tør hud, vil rynkerne ses mindre, da kollagenproduktionen vil blive fremmet med disse anbefalede foranstaltninger.

Undgå varmt vand

Uanset om man tager brusebad, bad i badekarret eller vasker ansigt eller hænder, bør man undgå for varmt vand, da det kan gøre huden mere tør. Det er at foretrække at bruge koldt vand og, hvis det er vinter, varmt vand, men uden at det overstiger 40 °C.

Pas på din kost

Kosten er også vigtig, når det drejer sig om at pleje tør hud hos ældre voksne, da en kost, der er rig på antioxidanter, kan reducere virkningerne af oxidativt stress.

I denne forbindelse er følgende blandt de fødevarer, der anbefales til tør hud:

 • Fødevarer med højt vandindhold: Vandmeloner, meloner, appelsiner, druer, tomater, agurker, løg.
 • Fødevarer rige på betacaroten: Spinat, gulerødder, græskar og peberfrugter.
 • Fødevarer, der er rige på B-vitamin: Kød, æg og mejeriprodukter.
 • Fødevarer rige på zink: Østers, sardiner, græskarkerner.
 • Fødevarer med et højt svovlindhold: Asparges, hvidløg og andre.
 • Kilder til omega-3 fedtsyrer: Fisk, skaldyr og nødder.

Hvornår skal man gå til lægen i tilfælde af tør hud hos ældre?

Med alderen kan huden lide af visse ændringer i tekstur eller det generelle udseende. Der er dog nogle tegn, som man skal være opmærksom på. For eksempel kløe eller rødme, der varer ved over tid.

På samme måde er det vigtigt at være opmærksom på blå mærker, der opstår uden nogen åbenlys grund, selv om de let kan opstå, især på dele af kroppen, der er dækket af tøj.

På den anden side bør modermærker, pletter eller mærker vurderes ved at tjekke følgende aspekter:

 • Asymmetri: Dele af pletten ser anderledes ud end andre.
 • Grænser: Hvis de er uregelmæssige.
 • Farve: Hvis der er ændringer.
 • Diameter: Mere end 0,5 cm.
 • Udvikling: Hvis den vokser eller ændrer form eller udseende over tid.

Hvis disse eller andre symptomer opstår, og der også er blødning, bør du opsøge din læge for at udelukke en mulig kræftdannelse.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du genkende sund hud
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du genkende sund hud

I denne artikel forklarer vi, hvad der kendetegner en sund hud, og giver dig anbefalinger til at holde din hud sund. Gå ikke glip af det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gutiérrez Sánchez D, Leiva-Santos J, Sánchez-Hernández R, Gómez García R. Prevalence and evaluation of symptoms in advanced chronic kidney disease. Enferm Nefrol. 2015;  18(3): 228-236.
 • Hurlow J, Zimmaro D. Dry Skin in Older Adults. Geriatric Nursing, 2011; 32(4): 257-262.
 • Ibarra C, Rocha J, Hernández R, et al. Prevalencia de neuropatía periférica en diabéticos tipo 2 en el primer nivel de atención. Rev. méd. Chile. 2012;  140(9): 1126-1131.
 • Pons-Guiraud  A. Sensitive skin: a complex and multifactorial syndrome. Journal of Cosmetic Dermatology. 2004; 3: 145-148.
 • Toro Giraldo A, Gaviria M. Cambios intrínsecos de la piel en el adulto mayor. Revista Asociación Colombiana de Dermatología & Cirugía Dermatológica. 2006; 14(2): 129-138.
 • Varani J, Dame M, Rittie L, et al. Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin: Roles of Age-Dependent Alteration in Fibroblast Function and Defective Mechanical Stimulation. The American Journal of Pathology. 2006; 168(6): 1861-1868.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.