6 metoder til at opmuntre en partner, når han/hun er sur på dig

Hvis du ønsker at opmuntre din partner, når han/hun er sur på dig, kan du ty til enkle handlinger og initiativer, som vi forklarer her.
6 metoder til at opmuntre en partner, når han/hun er sur på dig
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Skænderier er en naturlig del af menneskelige forhold. Det gælder især i romantiske forhold, da det er et intimt bånd. Nogle gange er disse uoverensstemmelser mindre og uvæsentlige, men ubehaget kan vare i timevis eller dage i andre tilfælde. Derfor vil vi gerne give dig nogle tips til at opmuntre en partner, når han eller hun er sur på dig.

En uheldig kommentar, manglende opmærksomhed på et vigtigt tidspunkt, et brudt løfte osv. Der er mange situationer, der kan få en af parterne til at føle sig irriteret, fornærmet eller såret.

Når det sker, ved vi ikke altid, hvordan vi skal reagere for ikke at forværre stemningen. Nogle gange forhindrer selv stolthed os i at tage de mest indlysende skridt. Alligevel er der flere måder at opmuntre vores partnere på, som normalt giver gode resultater.

Sådan kan du opmuntre en partner, når han/hun er vred på dig

Hvis du vil opmuntre en partner, når han/hun er vred på dig, skal du overveje den sammenhæng, hvori striden er opstået.

Ved du, hvad årsagen var? Havde det stor betydning, eller er det en bagatel?

Afhængigt af disse parametre kan du vælge den mulighed, der passer bedst til dig, blandt nedenstående.

1. Simple fagter

Nogle gange er en simpel gestus som et smil eller et kærligt blik nok til at formidle til den anden person, at vi forsøger at rede tingene ud. Hvis der er gået noget tid, og I begge er blevet mere rolige, kan dette være et godt skridt til at komme ud af konflikten og nå til forsoning.

Det har faktisk vist sig, at det at være distanceret og ligeglad under konflikten kan forringe den følelsesmæssige forbindelse og båndet i et forhold.

Par holder i hånd

2. Brug fysisk kontakt til at opmuntre en partner

Kram har en kraftig virkning på menneskers humør. Når vi modtager dem, frigiver vores krop oxytocin, og vi oplever en behagelig følelse af ro, tryghed og hengivenhed.

Så når ord ikke synes at virke, kan det at komme tæt på og lægge armene om din partner hjælpe dig med at overføre det, som stolthed eller skam forhindrer dig i at sætte ord på. Disse typer handlinger er særligt effektive og værdifulde for mennesker, hvis kærlighedssprog er fysisk kontakt.

3. Stop den negative dynamik

Har du nogensinde fået et lille sandkorn til at danne et helt bjerg uden at vide hvordan? Dette er meget almindeligt i forhold.

Når atmosfæren er spændt, kan enhver gestus misfortolkes. Derfor er det vigtigt, at du gør en bevidst indsats for at stoppe denne negative dynamik.

Selv hvis din partner taler til dig på en kortfattet måde, reagere med venlighed. Selv hvis den anden person ikke taler til dig, skal du fortsætte med at mindes ham eller hende og tale med ham eller hende fra tid til anden.

Det vil hjælpe dig med at glatte tingene ud. Din partner vil deltage i den positive dynamik, som du er ved at starte, når han eller hun føler sig tryg og klar.

Du vil måske finde dette interessant: Læs med her, hvis din kæreste forsvinder fra tid til anden

4. Giv en oprigtig undskyldning for at opmuntre en partner

Når nogen sårer eller fornærmer os, har vi nogle gange bare brug for at føle, at de har indset den smerte, som det har forårsaget os, og at de erkender deres ansvar. Ved at undskylde bekræfter du, hvad din partner føler. På en måde reparerer du skaden.

Så læg din stolthed til side og fortæl ham eller hende, at du er ked af, at du opførte dig, som du gjorde. Denne handling vil være af stor værdi for den anden person, selv om vedkommende ikke er særlig modtagelig i første omgang.

5. Fredsgaver

Lav din partners yndlingsmad, skriv en kærlig besked på en seddel til ham/hende, send ham/hende et sjovt billede via sms, foreslå den date, som han/hun så gerne vil på. Der er mange måder at levere en fredsgave på for at formidle beklagelse og et ønske om at løse striden.

Ingen kender din partner bedre end dig, så det er op til dig at afgøre, om en humoristisk tilgang eller en dyb, kærlig tilgang vil være mere effektiv til at opmuntre ham/hende. Uanset hvad, vil disse initiativer ændre deres humør.

Vi tror, at du gerne vil læse: 5 øvelser der vil forbedre dit parforhold

6. Hav en assertiv samtale

Når skænderiet er opstået af en alvorlig årsag, er det ikke nok at tage tilflugt i små tiltag for at genoprette forholdets velvære. I disse tilfælde er den bedste løsning en assertiv samtale om det.

At forsøge at afklare, hvad der er sket, hvad hver af parterne føler, og hvordan I kan forhindre, at det sker igen i fremtiden, er måden at komme videre på uden smerte eller vrede.

Mand indleder samtale med kvinde som eksempel på at opmuntre en partner

Lær at håndtere diskussioner i dit forhold

Ingen kan lide at diskutere med en person, de elsker. Men diskussioner er uundgåelige i et forhold.

Det betyder ikke, at de skal være voldelige, aggressive eller respektløse. Tværtimod kan de være interessante vendepunkter og steder for dialog, som er med til at styrke forholdet.

For at dette kan ske, skal følgende karakteristika være til stede:

  • Prøv at undgå skænderier, når det er muligt. Nogle par kommer ind i en dynamik med konstante konflikter, som bliver deres fælles måde at kommunikere på. For at forhindre dette, skal du vænne dig til at bruge andre redskaber som f.eks. tålmodighed, tolerance, forståelse og forhandling.
  • Oprethold en flydende kommunikation med din partner. Hvis der er åbenhed og oprigtighed mellem jer to, vil mange uoverensstemmelser blive løst på stedet og ikke eskalere.
  • Respekt er ikke til forhandling. Uanset hvor vred eller såret du er på din partner, er det ikke acceptabelt at råbe, fornærme, ydmyge eller nedgøre ham eller hende. Hvis du er overdrevet impulsiv, skal du prøve at arbejde på dette.
  • Lær af hvert eneste skænderi. Hvis du holder dig for øje, at I begge er et team, vil du holde op med at se stridigheder som magtkampe og begynde at se dem som muligheder for at lære din partner bedre at kende og forstå ham eller hende bedre.

Kort sagt afhænger den mest hensigtsmæssige måde at opmuntre en partner på, når han/hun er sur på dig, af jeres personligheder og den specifikke kontekst, I befinder jer i. Men nogle gange betyder små handlinger meget og kan gøre hele forskellen. Vær ikke bange for at tage det første skridt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chapman, G. (2009). The five love languages: How to express heartfelt commitment to your mate. Moody Publishers.
  • Stanley, S. M., Markman, H. J., & Whitton, S. W. (2002). Communication, conflict, and commitment: Insights on the foundations of relationship success from a national survey. Family process41(4), 659-675.
  • Guerreiro, S. (mayo de 2017). Oxitocina: de la biología al amor. En Endocrine Abstracts (Vol. 49). Bioscientifica.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.