Sapioseksualitet: Tiltrækningen til kloge mennesker

Selvom intelligens er et træk, som tiltaler mange, så bliver det for nogle til den mest afgørende faktor, når det kommer til at føle sig tiltrukket til nogen. Lær alt om sapioseksualitet her!
Sapioseksualitet: Tiltrækningen til kloge mennesker
Montse Armero

Skrevet og kontrolleret af psykolog Montse Armero.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Sapioseksualitet er et begreb, som bliver mere kendt indenfor romantiske forhold. Det kommer fra det latinske ord, sapiens, der betyder klog, og refererer til tiltrækningen til kloge mennesker.

Selvom eksperter fandt på ordet “sapioseksualitet” for relativt kort tid siden, er selve konceptet meget gammelt. Så tidligt som 380 år Før Kristus talte Platon om det i sin bog, the Symposium, om forholdet mellem kærlighed og intellekt.

Intelligens har altid været et attraktivt træk for mange. Men i tilfælde med sapioseksualitet er dette trækket, som tiltrækker dem mest.

Fra fysisk tiltrækning til sapioseksualitet

Par smiler og står tæt

Fysisk tiltrækning i sig selv afgør ikke, hvor vidt du kan lide nogen eller ej. Folk er som regel tiltrukket til en persons kvaliteter.

Som vi alle ved, spiller fysisk tiltrækning en meget vigtig rolle i mange situationer, såsom i dating apps, når du bliver forelsket eller endda når du stemmer på en politiker. Dette er en faktor, som de fleste personer har i baghovedet (hvad end de er bevidste omkring det eller ej).

Det er dog også sandt, at fysisk tiltrækning i sig selv ikke afgør, hvor vidt man vil være tiltrukket til en person eller ej. Faktisk føler de fleste personer sig ikke tiltrukket til blot et enkelt træk, men til et sæt kvaliteter, som får dem til at få lyst til en person.

Attituder, tanker, følelser og adfærd, som sammensætter en anden persons personlighed, påvirker dermed din lyst til dem dybt. Afhængig af hver persons smag, vil de altså værdsætte nogle komponenter mere end andre.

Læs også denne artikel for at lære mere: Hvordan du tiltrækker en mand, uden at gå efter ham

Eroticismen i hjernen

I sapioseksualitet, tager folk fysiske faktorer og personlighed under overvejelse. De føler sig dog mere tiltrukket til udvekslingen af nye idéer og dybe samtaler, som beriger dem begge følelsesmæssigt og intellektuelt.

For dem er ord derfor ikke blot instrumenter til kommunikation, men også til forførelse. De føler sig meget mere tiltrukket til en persons viden eller intimiteten, som kan opbygges i en samtale, frem for noget andet træk.

Forskellige typer af intelligens

Når vi taler om intelligens, forbinder vi det som regel med høj kognitiv evne eller nogle personers ophobning af viden. For mange nutidige forskere, handler definitionen dog om mere end det.

Forfattere, såsom Howard Gardner, med sin teori om flere intelligenser, eller Daniel Goleman med sin følelsesmæssige intelligens, har udvidet konceptet til mange andre faktorer.

Essentielt, betyder dette, at sapioseksuelle kan blive tiltrukket til akademisk viden eller evnen til at løse komplekse problemer, men også til høj kreativitet, følelsesmæssigt modne mennesker og personer med en stor evne til at interagere med andre.

Karakteristika ved sapioseksualitet

Par i sofa taler sammen

Sapioseksuelle er som regel åbensindede personer. De er tiltrukket til innovation og ønsker at lære og opnå viden.

Nutildags er der en meget bredere definition af intelligens. Sapioseksuelle er måske derfor ikke meget anderledes end den almene befolkning. De kan endda have meget mere til fælles, end du måske først troede. Nogle karakteristika definerer dem dog mere specifikt:

 • De har tendens til at være personer med en høj grad af selvkendskab.
 • Sapioseksuelle er åbensindede individer.
 • Innovation tiltrækker dem.
 • De er som regel dybe og betænksomme personer.
 • De er glade for at lære og dedikere noget af deres tid til at opnå ny viden.
 • Dybe samtaler forfører dem.
 • Selvom både mænd og kvinder kan være sapioseksuelle, er sapioseksualitet mere gængst blandt kvinder.

Denne artikel vil måske interessere dig: Trekantsdrama: Sådan ved du, om nogen kan lide dig

Ulemper

Intelligens er blot endnu et træk. Selvom det er en positiv egenskab, kan det være skadeligt for bestemte personer at føle sig særligt tiltrukket til en anden persons kognitive evne.

Dette er tilfældet hos personer med lavt selvværd, som har tendens til at idealisere andre, fordi det er nemt for disse personer at projicere på en anden person, som ikke er virkelig. I sidste ende kan den attitude skade dem og få dem til at føle sig mere usikre.

Det er meget sundt i et romantisk forhold at anderkende og beundre en andens karaktertræk. Dette er sandt, uanset om det er intelligens eller en anden egenskab. Hvert forhold bør dog være balanceret og ikke få nogen af parterne til at føle sig mindre end den anden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Danvila, I. & Sastre, M. A. (2010). Inteligencia Emocional: una revisión del concepto y líneas de investigación. Cuaderno de Estudios Empresariales, Vol. 20, 107-126.
 • Gardner, H. (2005). Inteligencias múltiples veinte años después. Revista de Psicología y educación, Vol. 1, Núm. 1, 27-34.
 • Gignac, G. E., Darbyshire, J. &  Ooi, M. (2018). Some people are attracted sexually to intelligence: A psychometric evaluation of sapiosexuality. Intelligence, 66, 98-111.
 • Gray, P. B., & Garcia, J. R. (2013). Evolution and human sexual behavior. London: Harvard University Press.
 • Walton, M. T., Lykins, A. D., & Bhullar, N. (2016). Beyond Heterosexual, Bisexual and Homosexual: A Diversity on Sexual Identity Expression. Archives of Sexual Behavior, 45(7), 1591-1597.
 • de Landázuri, M. C. O. (2017). ¿ Es el concepto platónico del amor intelectualista? Eros como impulso contemplativo y desiderativo en Platón. In Anales del Seminario de Historia de la Filosofía (Vol. 34, No. 2, pp. 9-25). Universidad Complutense de Madrid.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.