Sex efter skilsmisse: Hvad bør jeg vide?

Det er en forskellig proces for hver person, når man skal genoptage sex efter en skilsmisse. Udforsk nogle aspekter, du bør tage i betragtning, i denne artikel. 
Sex efter skilsmisse: Hvad bør jeg vide?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er ikke nemt at afslutte et forhold. Efter et brud er det almindeligt at føle sig fortabt, fortvivlet og desorienteret. Men også måske håbefuld og spændt på de nye muligheder, der åbner sig op. Derfor kan du opfatte sex efter en skilsmisse som både spændende og skræmmende på samme tid. 

Afhængigt af din personlighed og dine forventninger kan det være mere eller mindre kompliceret at genoptage dit sociale liv og sex efter en skilsmisse. I ethvert tilfælde vil du sandsynligvis føle lidt nervøsitet og usikkerhed, du ikke oplevede i komforten og stabiliteten i dit liv som par.

Nedenstående vil du finde nogle anbefalinger til at imødekomme dette stadie på den bedst mulige måde.

Sådan kan du genoptage sex efter en skilsmisse

Før du kaster dig ud i eventyret, skal du analysere, hvad du gerne vil have, og hvordan du får det.

Efter en skilsmisse er det vigtigt at have en vis periode med introspektion og selvviden. Denne tid vil hjælpe dig med at håndtere tabet og sorgen, men også med at genoverveje dine præferencer og forventninger.

Analysér, hvad du gerne vil have, hvad du forventer af dig selv fra nu af, samt hvordan du ønsker at relatere til andre folk. Hvis du klargør disse aspekter og tager det roligt, vil det hjælpe dig med at tage bedre beslutninger.

Der er ikke nogen fastlagt tid for, hvor længe du bør vente med at genoptage sex efter en skilsmisse, da alle er forskellige. Når du føler dig klar, kan du dog have tvivl og frygt. 

Du kan føle, at du ikke længere kan huske, hvordan man flirter, eller at dit udseende ikke er så attraktivt, som det var før. Hav et åbent sind og opfør dig naturligt. På den måde vil du finde ud af, hvordan du skal håndtere dig selv, som du begiver dig frem.

Læs: Hvad man kan forvente efter en skilsmisse

Forbehold og tips til sex efter en skilsmisse

Det kan være et yderst oplivende eventyr at genoptage dit sexliv efter en skilsmisse. Du er dog nødt til at tage visse forbehold i betragtning for at undgå mulige negative konsekvenser.

Pas på din krop

I et ægteskab er sex ikke en stor bekymring, da begge folk kender og stoler på hinanden. Når man genoptager sex efter en skilsmisse, er det vigtigt at være ansvarlig og reducere risikoen for kønssygdomme og uønsket graviditet så meget som muligt.

Af den årsag skal du sikre dig, at du selv tager dig af disse aspekter. Du skal ikke lægge dem i hænderne på den anden person, da vedkommende kan lyve. Pas på dig selv og dine seksuelle partnere. 

Pas på dine følelser

For nogle folk er det helt muligt at have sex uden kærlighed og forpligtigelse, mens det ikke er tilfældet for andre. Begge dele er helt okay. Det er dog vigtigt at være ærlig med dig selv omkring det.

Mange folk kan engagere sig i en række seksuelle akter efter en skilsmisse med udelukkende det formål at føle sig ønsket eller gøre op med de emotionelle skavanker, de har i øjeblikket.

Dette ender med at få dem til at lide på den lange bane. Derfor skal du passe på dine følelser og vide, hvad dine grænser og meninger er i henhold til disse seksuelle møder. 

Find ud af mere: Syv myter om oralsex og at det skulle være farligt

Tilpas dine forventninger

Der er dem, der efter en skilsmisse er begejstrede over muligheden for at møde nye folk og interagere med dem i total frihed. Der er dog andre, der har et håb om at finde et seriøst og dedikeret forhold igen.

Hvis du befinder dig i det sidste tilfælde, skal du have i tankerne, at den første person, du har sex med, muligvis ikke ender med at være den sidste. 

Hvis du justerer dine forventninger i henhold til dette, vil det hjælpe dig med at undgå skuffelser. På samme tid skal du altid være tydelig over for dem, du involverer dig med. Lad dem vide, hvad du forventer og søger af dem.

Hvad kan du forvente af sex efter en skilsmisse?

Sex efter en skilsmisse kan være meget spændende, men det kan også skabe frygt og tvivl.

Hvis du overvejer at genoptage forhold og sexliv efter en skilsmisse, føler du dig formentlig en smule usikker. Her er nogle af de primære følelser, du kan være nødt til at håndtere fra nu af:

Alt er nyt

Hvis du var gift i relativt lang tid, vil du finde ud af, at mange antagelser har ændret sig, når du vender tilbage til den sociale sfære. Nu til dags forventer nogle folk endda sex på den første date. Du er dog ikke nødt til at give efter for disse forventninger, hvis du ikke deler dem.

På den anden side vil enhver person, du møder, og enhver social og seksuel udveksling være ny og stimulerende. Efter livets rutiner som par kan det være forfriskende og spændende at åbne nye horisonter.

Øg dit selvværd

Du kan også opleve en forbedring af dit selvværd, når du begynder at interagere med og date andre folk. Det er, fordi livet som par på mange måder er sikkert og stabilt, men det er ofte ikke særlig forstærkende.

Med siden stopper partnere ofte med at give hinanden komplimenter og anerkendelse. Når du åbner dig op for nye relationer, vil du formentlig modtage disse oftere.

Der vil være en tilpasningsproces

Til at starte med finder du måske idéen om at gentage dit sexliv med nye folk meget stimulerende, og du vil formentlig nyde hvert et møde.

Med tiden vil du dog blive vant til den nye situation, og du kan endda få lyst til at indgå i et forhold igen. 

Du kan tale med en professionel, hvis du er i tvivl

Det kan være meget skræmmende at genoptage sex efter en skilsmisse, og der kan opstå usikkerhed. Det er naturligt, og du bør ikke være krævende eller kritisk over for dig selv.

Hvis denne frygt forårsager seksuel dysfunktion eller ubehag på nogen måde, skal du ikke tøve med at søge professionel hjælp. Det kan hjælpe dig til at nyde sex, der er meget mere tilfredsstillende, hvis du arbejder med visse aspekter i dit sind.

Det kan interessere dig ...
7 tips til at komme over en traumatisk skilsmisse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tips til at komme over en traumatisk skilsmisse

En traumatisk skilsmisse er et tab. Derfor indebærer det, at komme over en traumatisk skilsmisse, også en proces med sorg.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cáceres, C., Manhey, C., & Vidal, C. (2009). Separación, pérdida y duelo de la pareja: Reflexiones imprescindibles para una terapia de divorcio. De familias y terapia27, 41-60.
  • Bonavitta, P. (2015). El amor en los tiempos de Tinder. Cultura y representaciones sociales10(19), 197-210.
  • Labrador, F. J., & Crespo, M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las disfunciones sexuales. Psicothema, 428-441.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.