Er det sikkert at blege tænderne derhjemme? Mulige risici og anbefalinger

At blege dine tænder derhjemme kan virke praktisk og effektivt, men er det sikkert? Læs videre og find ud af det her!
Er det sikkert at blege tænderne derhjemme? Mulige risici og anbefalinger

Sidste ændring: 17 januar, 2022

I dag er mange mennesker på udkig efter et strålende hvidt smil for at se bedre ud eller for at få mere selvtillid. Og selv om der findes specifikke tandbehandlinger til at opnå dette, foretrækker nogle mennesker at blege tænderne derhjemme.

For det første er det interessant at bemærke, at tændernes naturlige farve ikke er helt hvide, men snarere gullig eller grålig hvid. Emaljen, det yderste lag, der beskytter tandoverfladen, er gennemsigtig og afslører dentinen nedenunder.

Nogle situationer og vaner i hverdagen kan dog plette og gøre tænderne mørkere. Kaffe og vin, rygning, indtagelse af visse former for medicin og selv tidens gang kan ændre tændernes udseende.

I dag forbindes et strålende hvidt smil med en sund mund, et bedre udseende, større selvværd, selvtillid i sociale relationer og endda bedre job. Tandblegning er en tandbehandling, der fjerner pletter fra tænderne og sænker farvenuancerne for at opnå den ønskede hvide farve.

Med fremkomsten af strålende smil er der imidlertid dukket mange muligheder op for tandblegning i hjemmet og hjemmemidler for at forbedre tændernes udseende. I denne artikel fortæller vi dig om de risici og ulemper, der kan opstå, hvis du beslutter dig for at blege tænderne derhjemme.

Sådan kan du blege tænderne derhjemme

Med tendensen til hvide smil er der kommet mange husholdningsprodukter og hjemmemetoder til at blege tænderne derhjemme. Muligheden for at forbedre dine tænders udseende når som helst, derhjemme og uden et besøg hos tandlægen kan virke tiltrækkende for nogle mennesker.

Sandheden er, at mange af disse tandblegningsmetoder derhjemme er uprøvede og kan være skadelige for din mundhygiejne. Her er de mest populære tandblegningsbehandlinger i hjemmet og deres potentielle risici.

Aktivt kul

Dette produkt er blevet meget populært på det seneste, især på websteder og skønhedssider, der anbefaler det til at forbedre dit smil. Sandheden er dog, at der ikke er noget bevis for, at aktivt kul effektivt bleger tænderne derhjemme.

I virkeligheden er det et meget slibende stof, der slider tandemaljen, det beskyttende og mest overfladiske lag af tænderne. Slibning af emaljen blotlægger også den underliggende dentin, som har en mere gullig farve, hvilket giver denne nuance til det behandlede element. Desuden kan denne skade på tandstrukturen forårsage følsomhed.

Aktivt kul til at blege tænderne derhjemme

Natron

Tandbørstning med natron er et andet populært hjemmemiddel til at blege tænderne derhjemme. Faktisk er denne forbindelse en ingrediens i nogle kommercielle tandpastaer.

Der er dog ingen beviser for, at tandbørstning med natron direkte på tanden gør tandoverfladerne hvidere. Ikke desto mindre postulerer nogle undersøgelser, at tandpasta med denne ingrediens har en større evne til at fjerne pletter sammenlignet med tandpasta uden natron.

Natron har milde slibende egenskaber, der kan hjælpe med at fjerne overfladepletter på tænderne. Desuden neutraliserer det syreniveauet i mundhulen og hindrer bakterieforøgelse.

Dette stofs slibende virkning bør anvendes med forsigtighed. Ellers ender det med at slide emaljen ned. Det anbefales ikke at bruge det direkte, men som en del af en pasta. Du skal vide, at fjernelse af pletter ikke vil ske fra den ene dag til den anden, men vil være gradvis.

Vi tror, at du måske gerne vil læse: Bakterier, der kan forårsage huller i tænderne

Brintoverilte

Brintoverilte er et blegemiddel, der bruges på tandlægeklinikker som en del af tandblegning. De produkter, som tandlægen bruger, har en høj koncentration, der opnår hurtig virkning og øjeblikkelig effekt. Det indgår også i ingredienserne i flere blegningssæt og tandpasta.

Der er dog ingen dokumentation for virkningerne af at børste tænderne eller skylle munden med brintoverilte alene. På den anden side har nogle undersøgelser vist, at tandpasta med brintoverilte kombineret med natron giver hvidere tænder end tandpasta uden.

Dette produkt bør dog anvendes med forsigtighed. Selv om de lave koncentrationer virker sikre, kan overdreven brug forårsage tandfølsomhed og irritere tandkødet og slimhinderne i munden. Direkte anvendelse i munden anbefales ikke til tandblegning.

Visse typer frugt

Der findes mange opskrifter til blegning af tænder derhjemme, hvor der anvendes frugt. Brugen af sure produkter som appelsiner, citroner, eddike eller æblecidereddike er populær. Nogle foreslår at bruge ananas, mango eller jordbær.

Nogle opskrifter indebærer at gøre nogle af frugterne flydende eller bruge deres saft, gæringer eller eddike, placere dem på tandoverfladerne og lade dem virke i et stykke tid. Et andet populært forslag er at gnide skallerne fra appelsiner, citroner eller bananer på tænderne.

Baggrunden for denne naturlige måde at blege tænderne på er, at frugtsyrer vil kunne fjerne overfladepletter. Men ligesom mange af disse andre hjemmemidler slider de faktisk på tandemaljen og forårsager skader på strukturen. Uden overfladebeskyttelse af tænderne øges risikoen for huller, smerter og følsomhed.

Kokosolie

En anden metode til at blege tænderne derhjemme er at skylle munden med kokosolie. Denne metode kan faktisk hjælpe med at fjerne de mundbakterier, der danner plak og får tænderne til at se gule ud.

Selv om du kan bruge solsikkeolie, sesamolie eller en hvilken som helst anden madolie, er kokosolie populær på grund af dens smag og andre sundhedsfordele. Den indeholder laurinsyre, som reducerer betændelse og eliminerer bakterier.

Men selv om mange mennesker og websteder hævder, at tænderne ser hvidere ud efter brug af kokosolie, er der ingen videnskabelige undersøgelser, der beviser dens blegningseffekt.

Du vil måske finde dette interessant: Kokoseddike: Dets vigtigste anvendelser og fordele

Hjemmeprodukter til blegning

Der er også muligheden for at blege tænderne derhjemme ved hjælp af produkter, der er skabt specielt til dette formål. I dette afsnit kan der skelnes mellem to store grupper:

 • Tandblegning i hjemmet ved hjælp af produkter, som du selv køber i håndkøb.
 • Tandblegning i hjemmet ved hjælp af et produkt, som din tandlæge stiller til rådighed som en del af en professionel behandling.

Blegemidler i håndkøb

Blegemidler i håndkøb er produkter, som fås på apoteker eller i supermarkeder uden recept, og som man selv kan bruge hjemme i hjemmet. De leveres normalt med en vejledning, der angiver, hvordan de skal anvendes, hvor ofte og hvor længe.

Den lette tilgængelighed og anvendelse kan imidlertid føre til overforbrug og skade på tandvævet.

Følgende er de mest almindelige typer af disse produkter:

 • Blegende tandpasta: Tandpasta med slibemidler, brintoverilte og carbamid, der anvendes ved daglig tandbørstning. Resultaterne opnås på lang sigt, men langvarig brug kan skade emaljen og mundslimhinderne.
 • Blegende mundskyl: Mundskyl, der indeholder brintoverilte og anvendes til at fjerne overfladepletter. Virkningerne er mærkbare efter lang tids brug og er ikke så mærkbare eller langvarige som nogle andre muligheder.
 • Blegende strips: Det er selvklæbende strips, der indeholder en gel med brintoverilte, som du placerer på tandoverfladerne. Derefter lader man dem virke i den tid, som producenten angiver. Det er en af de metoder til at blege tænderne derhjemme med de bedste resultater. For at undgå bivirkninger skal indikationerne dog følges nøje.
 • Blegende penne: Det er små plastikrør med en blegningsgel og en applikator til at påføre dem på tænderne. Ved brug af dem skal man gnide produktet på tandpletterne, som om man malede tanden. Virkningerne er dog minimale og ikke særlig langvarige.

Professionel tandblegning i hjemmet

I disse tilfælde foretages tandblegningen i hjemmet, men under vejledning af en tandlæge. Her er det nødvendigt at konsultere en tandlæge, som vil lægge den bedste strategi for at opnå det ønskede strålende hvide smil.

Fagpersonen giver patienten et ambulant kit, der indeholder en speciel skræddersyet bakke og blegningsgel. I hjemmet anbringes produktet på bakken og tages i munden, hvorefter produktet får lov at virke i den tid, som tandlægen har angivet.

Mange gange foreslår tandlægen, at man bruger produktet derhjemme som et supplement til blegning hos tandlægen. I disse tilfælde er risikoen for skader på slimhinderne mindre, da produktet, der tages i munden, er lavet til at tilpasse sig specifikt til patienten.

Person anvender gennemsigtig tandskinne

Risici ved at blege tænderne derhjemme

Når man beslutter sig for at blege tænderne derhjemme, kan mange faktorer føre til uønskede virkninger. Nogle eksempler er manglende præcision ved påføring af produktet, overforbrug ved at anvende mere end den anbefalede mængde, lade det sidde længere end angivet eller forlænge brugen.

Vi har allerede nævnt nogle skadelige virkninger på munden, som visse tandblegningsprodukter til brug i hjemmet kan have. Her er dog nogle af de mest almindelige problemer, der kan opstå ved tandblegning i hjemmet:

 • Nedslidning af emaljen: Dette beskyttende væv regenereres ikke igen, så tabet forårsaget af syrer og slibende stoffer forårsager irreversible skader. En tand med mindre emalje er mere modtagelig over for karies og tandfølsomhed og ser mere gul ud.
 • Tandfølsomhed: Den smertefulde og ubehagelige fornemmelse, når man spiser noget koldt eller varmt, er almindelig efter tandblegningsbehandlinger. For det meste forsvinder den efter et stykke tid, men ved tandblegning hjemme er følsomheden normalt mere intens og langvarig.
 • Irritation af tandkød og mundslimhinden: Kontakten mellem blegningsstofferne og mundens bløde væv skaber irritation og endda forbrændinger.
 • Fordøjelsesproblemer: Hvis produktet ved et uheld sluges, kan det irritere slimhinden i svælget og fordøjelsessystemet.
 • Skader på dentin: De peroxider, der anvendes i visse blegemidler, nedbryder kollagenet i dentinen.
 • Allergier: Nogle af komponenterne i blegemidler kan forårsage en allergisk reaktion.
 • Uventede resultater: Virkningerne af tandblegningsmetoderne i hjemmet er normalt meget diskrete, ikke særlig mærkbare og ikke særlig langvarige.

Anbefalinger til et strålende hvidt smil uden at blege tænderne derhjemme

Selv om det kan virke enkelt og sikkert at blege tænderne derhjemme, kan det have uønskede sundhedsmæssige virkninger. Derfor er den bedste anbefaling, når du ønsker et strålende, hvidt smil, at søge tandlægehjælp.

En tandlæge er den bedste person til at rådgive dig om de bedste muligheder for et smukt smil. Derudover vil en tandlæge kunne sikre, at ethvert blegemiddel, du bruger i munden, anvendes, når alle væv er i optimale tilstande for at undgå at forværre allerede eksisterende skader.

En tandblegning bør trods alt ikke udføres, hvis der er huller, tandsten eller hvis dit tandkød er betændt.

Før tandblegning udføres, er det også almindeligt, at tandlægen udfører en professionel rensning. Ved at fjerne plak, tandsten og overfladepletter opnås sunde og æstetiske virkninger, som kan føre til, at man kan undvære brugen af blegemidler.

Husk som det sidste, at tandblegning kan undgås med korrekt tandpleje. At børste tænderne tre gange om dagen med fluoridtandpasta, supplere med tandtråd, spise sundt, drikke rigeligt med vand og få regelmæssige tandlægeundersøgelser kan være enkle og sikre måder at få et sundt og smukt smil på.

Det kan interessere dig ...
Naturlige produkter til tandblegning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige produkter til tandblegning

Der er naturlige produkter til tandblegning, som kan hjælpe med at gøre dit smil smukkere. Læs med for at lære om nogle glimrende eksempler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kleber, C. J., Moore, M. H., & Nelson, B. J. (1998). Laboratory assessment of tooth whitening by sodium bicarbonate dentifrices. The Journal of clinical dentistry9(3), 72-75.
 • Walsh, L. J. (2000). Safety issues relating to the use of hydrogen peroxide in dentistry. Australian dental journal45(4), 257-269.
 • Mata Regato, A. P. (2020). Estudio comparativo entre aclaramiento dental en consultorio y aclaramiento dental casero.
 • Kleber, C. J., Putt, M. S., & Nelson, B. J. (1998). In vitro tooth whitening by a sodium bicarbonate/peroxide dentifrice. The Journal of clinical dentistry9(1), 16-21.
 • Alcívar Vélez, G. V. (2020). Dentífrico a base de aceite de coco en la prevención de caries y Enfermedad Periodontal (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Herrero, M. P., Arenas, G. L., & Lorenzo, J. A. (2017). Blanqueamiento dental vital combinado: fotoactivado en la consulta y domiciliario con férulas: Una alternativa útil a la hora de optimizar los resultados. Gaceta dental: Industria y profesiones, (294), 114-121.
 • Moradas Estrada, M. (2017). ¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior. Avances en odontoestomatología33(3), 103-112.
 • Quispe Coñes, R. I., Soto Gutierrez, K. J., & Tipiana Caico, R. R. (2017). Cáscara de plátano como blanqueador dental casero.
 • Jaramillo Moncada, J. D. (2019). Blanqueamiento dental con peróxido de carbamida (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Lantigua Palin, C., & Rodríguez, A. M. (2020). Estudio sobre los daños físicos ocasionados en el esmalte frente a agentes químicos utilizados en las diferentes técnicas de blanqueamiento: revisión literaria (Doctoral dissertation, Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE)).
 • Tadros, J., Giunta, N., & Keenan, K. (2018). Measurement of protein and collagen in teeth before and after whitening strips. The FASEB Journal32, 530-28.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.