Sådan holder du op med at skælde ud på dine børn

Det første, du bør gøre, for at undgå at skælde ud, er at erkende, at du muligvis har et kontrolproblem. Hvis ikke, du erkender det fra starten, er det meget sandsynligt, at problemet ikke vil blive løst.
Sådan holder du op med at skælde ud på dine børn

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kan du ikke lade være med at skælde ud på dine børn? Nogle gange, på grund af vore store ansvar og mange opgaver, mister vi fatningen overfor vores børn.
De skal dog aldrig holdes ansvarlige for vores frustrationer.
Træt pige
Skæld ud kan føre til lavt selvværd.  På den anden side kan de blive mere reaktive og defensive.
De lærer at kopiere det, de ser, og vil så reagere på samme måde. Derved opbygger de negative karaktertræk, som feks. ikke at lytte til andre.
Så hvordan holder man op med at skælde ud?

Vær opmærksom på de situationer, hvor du mister kontrollen, så du kan undgå at skælde ud

Det første, du bør gøre, for at undgå at skælde ud, er at erkende, at du muligvis har et kontrolproblem. Hvis ikke, du erkender det fra starten, er det meget sandsynligt, at problemet ikke vil blive løst.

Nogle gange vil vi ikke se realiteterne i øjnene. Imidlertid har vores handlinger konsekvenser for andre end os selv. Det ender med at gå ud over de små, som ikke er skyld i, at situationen kommer ud af kontrol.

Kvinde holder sig for ørerne

Første skridt er at analysere de gange, du har mistet kontrollen og råbt af dine børn.

Dette vil hjælpe dig til at se et mønster. For eksempel kan det være, at du altid skælder ud, når du kommer hjem efter en lang arbejdsdag, eller når du har været i et skænderi med din partner.

Når du bliver opmærksom på dette, vil det ikke kun hjælpe dig til bedre selvkontrol, men også til at løse de problemer, som har tendens til at provokere dit temperament.

Så både vi og børnene kan få glæde af denne lektion.

Vigtigst af alt; stop med at bebrejde dig selv, for det er normalt at man kan  have svært ved at styre sit temperament efter en meget stressfyldt situation på arbejdet eller et skænderi, hvor følelserne har været i kog.

Det er aldrig for sent at indse dette og begynde at opføre sig bedre, så lad os komme i gang!

Læs også: Sådan giver du slip på tvangstanker

Vær forsigtig med forventninger

Forventninger har det med at drille os, især hvis vi forventer, at andre opfører sig, som vi synes, de burde.

Dette er en meget almindelig situation mht børn. Vi går ud fra, at børn allerede ved helt åbenlyse ting. Det er imidlertid ikke altid tilfældet.

Kvinde sidder i seng

Et eksempel kan være, at dit barn smider et glas på gulvet, fordi han eller hun vil se, hvad der sker med glasset, uden at kende konsekvenserne for denne handling. I et sådant tilfælde ville du skælde dit barn ud for noget, det ikke vidste var forkert.

Små børn kender stadig ikke til de mange, helt basale, uskrevne regler, som regerer denne verden, og ofte lærer de dem gennem skældud.

Alt dette kan have alvorlige konsekvenser, da børn kan blive undertrykte, usikre og angste.

Tænk før du reagerer. Nogle gange er det nødvendigt at træde et skridt tilbage, før du reagerer på de små ting. Vi skal bringe fred og sindsro tilbage i vores liv.

Vores forventninger forhindrer os i at se realiteterne og får os til at være uretfærdige overfor vores børn.

Læs også: Sådan laver du glutenfri, laktosefri knækbrød

Tænk før du handler og træk vejret.

Som tidligere nævnt, behøver vi ikke reagere øjeblikkeligt i de situationer, som har tendens til at provokere os få vores følelser til at eksplodere uventet og aggressivt.

Det er bedre, at tage et par minutter for sig selv. Forlad rummet, hvor barnet er, hvis det er nødvendigt, og få noget luft. Træk vejret, fald ned og observer situationen så objektivt som muligt.

Når følelserne tager over, har vi en tendens til ikke at tænke fornuftigt. Istedet føler, råber og udtrykker vi tingene ukontrollerbart, idet vi ikke kan styre, hvad vi gør eller siger.

Hvis du giver dig selv tid, vil du opdage mange ting, som du måske slet ikke var klar over.

 

undgå at skælde ud på glad dreng

Det kan være, at du indser, at du har høje og urealistiske forventninger, at dit barn ikke vidste, hvad der var rigtigt og forkert, eller at din vrede ikke skyldes den nuværende situation, men er bygget op over tidligere hændelser.

Hvis vi råber af vores børn, statuerer vi et dårligt eksempel. Hvis vi tager udfordringen op, er det noget, som kan løses uden problemer.

Vi har kun brug for lidt viljestyrke og et ønske om at ændre vores indstilling, fordi vi ved, at det kan have alvorlige konsekvenser for de små.

De er ikke skyld i de problemer, vi dagligt står overfor.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.