Tips til at stramme maven op efter fødslen

En slap mave efter graviditet er noget, der bekymrer mange kvinder. Selv om det synes svært at rette op på, er det muligt at genoprette din figur ved at følge nogle enkle tips.
Tips til at stramme maven op efter fødslen

Sidste ændring: 26 august, 2022

At se sund og stærk ud efter en fødsel er et mål, som mange kvinder bekymrer sig om. Men at stramme maven op i efterfødselsperioden har meget at gøre med din livsstil både under graviditeten og efter fødslen samt visse medicinske forhold.

Logisk set fører mavens vækst for at rumme barnet til efterfølgende slaphed. Nogle mødre genvinder deres figur i løbet af kort tid. Andre står imidlertid over for en proces, der kan tage måneder, hvor en kombination af behandling og motion er tilrådelig.

Hvorfor er maven slap efter fødslen?

En gravid kvinde træner

Maven udvides under graviditeten for at kunne rumme barnet. Efter fødslen har musklerne og huden brug for tid til at vende tilbage til deres sædvanlige form.

Under graviditeten undergår mavens hud en udstrækning, et produkt af forøgelsen af fedt- og bindevæv, der øger kroppens volumen, hævder en udgivelse i magasinet Offarm.

Når kvinden begynder at komme sig, står hendes krop ofte over for forstyrrelser, der nogle gange gør det svært at vende tilbage til vægten før graviditeten og til mavens fasthed.

Man mener, at en tilstand, der i visse tilfælde påvirker dette, er rectus diastase. Ifølge forskning offentliggjort i British Journal of Sports Medicine er dette en adskillelse af de lige mavemuskler.

En sådan tilstand kan opstå under graviditeten eller efter fødslen. Rectus diastase opstår, når vævet, der forbinder mavemusklerne, svækkes, hvilket forårsager en udbulning. Det er dog ikke en permanent tilstand. Fysioterapi kan hjælpe kvinden med at komme sig.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også vil finde denne interessant: Yoga og graviditet: Hvilke stillinger kan jeg lave?

Vigtigheden af motion under graviditet

I modsætning til hvad nogle mennesker antager, er absolut hvile under graviditet ikke tilrådeligt, medmindre det er en højrisikograviditet. Så længe lægen godkender det, giver motion på dette tidspunkt fordele som f.eks:

  • Det forhindrer overdreven vægtøgning.
  • Det minimerer rygsmerter.
  • Det opretholder muskeltonus.
  • Det fremmer udholdenhed og styrke.
  • Det fremmer søvn.
  • Det forbedrer humøret.
  • Det mindsker risikoen for kejsersnit.

Desuden bidrager motion til en positiv graviditet og letter fødslen og perioden efter fødslen, ifølge en rapport i tidsskriftet Aghatos. Hvis kvinden opretholder en god fysisk kondition under graviditeten, er der også større sandsynlighed for nemmere at forbedre mavens heling efterfølgende.

Anbefalinger til stramme maven op efter fødslen

Kvinde strækker ud med barn i klapvogn

At gå en tur hver dag er en god øvelse til at stramme maven op i postpartumperioden.

Mavebælter er blandt de mange alternativer til at gøre maven fladere. Det er dog kontroversielt at bære dem, fordi ikke alle læger godkender dem. I lyset af debatten bør følgende forslag gennemføres for, at mødre kan få en stærk mave efter fødslen.

Drik rigeligt med vand

En af hovedårsagerne til en slap mave efter fødslen er væskeophobning. I modsætning til hvad mange tror, mindsker det oppustethed i maven, hvis man drikker nok vand. Sørg for at drikke mindst 2 liter (over 6-8 glas) vand om dagen.

Man kan stramme maven op med gåture

En simpel aktivitet som gåture bekæmper en slap mave efter fødslen. Afsæt 20 minutter til en gåtur, selv om det er indendørs, og du vil se, hvordan du kan kontrollere væskeophobning i både mave og ben. Efterhånden som tiden går, kan du om muligt skifte til jogging eller en anden aerob aktivitet.

Fugt huden

Maven efter fødslen har brug for intens hydrering for at styrke musklerne. Cremer og olier fremmer hydreringen af huden. Lotioner med shea-, jojoba-, argan- og sød mandelolie er løsninger til at opstramme overskydende hud i postpartumperioden.

Spis sundt for at stramme maven op

Kosten under og efter graviditeten skal være afbalanceret. En sund og afbalanceret kost forhindrer væskeophobning og stimulerer musklerne. Medtag frugt, grønne bladgrøntsager, kornprodukter og fødevarer, der indeholder omega 3, i din kost.

Amning

Amning bidrager til at genvinde din figur. I Johnson’s® Newborn Care Guide fremhæves det, at barnet ved amning udvinder elektrolytter og næringsstoffer gennem modermælken, hvilket får dig til at tabe dig. Ved at tabe dig med denne naturlige proces får du hurtigere en flad mave.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Hvornår kan man begynde at have sex efter et kejsersnit

Dyrk yoga

Discipliner, der involverer dyb vejrtrækning og som engagerer maven, er fremragende muligheder for at korrigere din kropsholdning, lindre stress og forme din krop. Yoga og pilates skiller sig ud blandt mulighederne. Kombinér disse metoder med nogle aerobiske øvelser, og lidt efter lidt vil du kunne mærke forandringerne.

Udfør hypopressive maveøvelser

Blandt de mest omtalte muligheder til at stramme maven op efter fødslen er hypopressive maveøvelser. Denne øvelse er baseret på rytmisk udøvelse af forskellige stillinger og åndedrætsapnø for at genoprette bækkenbundens og underlivets tilstand.

Du bør kun lave hypopressive øvelser efter at have fået dem godkendt af din læge.

Prøv Tupler-teknikken

Tupler-teknikken opstrammer maven, hvis det er forbundet med diastase. Denne teknik består af rutiner, der blander dyb vejrtrækning og bevægelser for at trække de tværgående muskler i området sammen og løfte dem. Skaberen af teknikken, Julie Tupler, foreslår at gentage øvelserne flere gange om dagen.

Tålmodighed er nøglen til at stramme maven op i perioden efter fødslen

Ud over alle de foreslåede metoder er tålmodighed afgørende for at genvinde mavens fasthed efter graviditeten. Nogle mødre gør ikke en sådan indsats, men hvis du gør det, skal du huske, at maven er et følsomt område og har brug for tid til at komme sig

Selv om der findes hurtige metoder, såsom operationer, må du ikke miste det faktum af syne, at du kan opnå en flad mave med ro og lidt disciplin uden at ty til en invasiv procedure.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.