Det skal du vide om tyktarmspolypper

Polypper opstår ofte uden smerter og er heller ikke årsag til andre symptomer, så derfor opdages de oftest først når man laver sekundære undersøgelser.
Det skal du vide om tyktarmspolypper

Sidste ændring: 09 oktober, 2018

Du har måske hørt om polypper i tarmen, eller måske har du selv lidt af dem eller kender en, der har. Dit første spørgsmål vil nok være: Er de farlige? Selv om tyktarmspolypper i tarmen normalt er godartede, bør man ikke ignorere dem. De kan nemlig udvikle sig til kræft. Det er nødvendigt at foretage en koloskopi, som er en undersøgelse af hele tyktarmen, for at opdage og fjerne polypper. Men hvilke symptomer forårsager polypper egentlig? Hvad bør man være opmærksom på? Vi giver dig nogle af svarene her i dagens artikel.

1. Hvad er tyktarmspolypper?

tyktarmspolypper

Hvis man bliver diagnosticeret med tyktarmspolypper af sin læge, kan man godt blive bange eller forvirret omkring, hvad polypper helt præcist er. Er de knuder? Er det en form for infektion? Faktisk er en tarmpolyp noget relativt almindelig ting: En unormal vækst på væggene i tyktarmen eller tyndtarmen.

Polypper kan være runde, som set på billedet ovenfor, uregelmæssige eller relativt flade. Som de fleste ved, er tarmen det område i kroppen som er ansvarligt for at kanalisere og omdirigere afføringen, så den bliver udstødt gennem endetarmen.

Dette område er meget sårbart overfor bakterier og betændelse, så det er ikke nogen overraskelse at polypper er relativt almindelige. Man behøver hverken blive foruroliget eller tænke det værste. 

Som nævnt i starten af artiklen, er størstedelen af polypper godartede. Dog kan det være nødvendigt at foretage et lægeligt indgreb og lave n koloskopi for at fjerne dem fra tarmen.

Dog bør vi påpege, at læger har konstateret at de flade polypper har større sandsynlighed for at give kræft. Man bør dog ikke blive nervøs eller bange, for polypper kan behandles og er i de fleste tilfælde fuldstændig godartede.

2. Hvem har størst risiko for at udvikle polypper i tarmen?

colon-polyp-3

Nogle mennesker er mere disponerede over for at udvikle polypper end andre. De følgende risikofaktorer er kun vejledende og er altså ikke afgørende faktorer for, om man får tarmpolypper eller ej. Nogle gange bliver de diagnosticeret hos mennesker, som ikke falder ind under nogen af kategorierne, men man bør stadig være opmærksom på følgende risikofaktorer. Polypper er mere almindelige hos disse mennesker:

 • Folk over 50 år.
 • Overvægtige
 • Rygere
 • Folk med en arvelig disposition for polypper
 • Folk, der drikker alkohol.
 • Dem, der fører en stillesiddende livsstil og spiser en dårlig kost med mange fedstoffer.

3. Hvad er symptomerne på tyktarmspolypper?

sad-woman

Størstedelen af polypper i tarmen er symptomfri, især i de første stadier, når de stadig er i gang med at blive dannet. De er smertefri og da de er små til at begynde med, hæmmer de ikke tarmens funktion.

Som polypperne vokser sig større, kan de dog forhindre afføringen i at passere ud gennem tarmen. De kan også begynde at gnides mod hinanden og på den måde forårsage blødning. Det er oftest på dette tidspunkt, de fleste lægger mærke til symptomerne. Her er et par ekstra symptomer, man kan kigge efter:

 • Mørk afføring
 • Blod når man tørrer sig
 • Smerte og en brændende følelse, når man er på toilet.
 • En indre brændende følelse efter indtagelse af krydret mad.

De fleste polypper opdages tilfældigt under andre undersøgelser. Når lægen siger at han er nødt til at bestemme deres hyppighed og antal, bør man forvente en koloskopi.

Selv om en koloskopi er en ubehagelig procedure, er den meget effektiv. Bare slap af og følg lægens instruktioner.

Lægen vil højst sandsynligt vælge at fjerne polypperne, da de over tid kan udvikle sig til kræft. Derfor er det bedst at få dem fjernet med det samme. Vær ikke bange, koloskopier er generelt vellykkede og har en historie med gode resultater. Efter behandling vil patienten kunne genoptage sit daglige liv.

Hvordan kan man forebygge polypper?

olive-oil-and-lemon

Tarmpolypper kan ikke forebygges med 100% sikkerhed. Der er ikke et kosttilskud, man kan tage for at forhindre dem i at dannes. Men man kan godt tage nogle forholdsregler for at mindske sandsynligheden for at de udvikles. Dette gøres ved at føre en sund livsstil og kost for at passe på tyktarmen og fremme sundheden i fordøjelseskanalen. Her er et par anbefalinger:

 • Pas på vægten og undgå at blive overvægtigt.
 • Stop dårlige vaner som rygning.
 • Spis et grønt æble hver dag.
 • Havregrød er essentielt for sundheden i tarmen; det giver den ideelle mængde fibre til tarmen.
 • Drik et glas varmt vand med citron eller tag en skefuld olivenolie med citron hver dag.
 • Te infusioner med aloe vera og citron er meget sunde.
 • Spis flere grøntsager som rødbeder, broccoli, artiskokker osv.
 • Tag probiotika; de er essentielle for at vedligeholde tarmfloraen.
 • En teskefuld mynteolie tre gange om dagen efter maden vil fremme sundheden i tarmen, hjælpe med afgiftning og helbrede hele mavetarmkanalen. 

Vi håber du er blevet klogere på tyktarmspolypper efter at du har læst denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.