Skedeprutter: Hvorfor opstår de?

Skedeprutter er noget, der ofte forårsager forlegenhed under samleje. Vi forklarer, hvorfor det opstår, og hvordan man undgår det.
Skedeprutter: Hvorfor opstår de?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 15 maj, 2023

Skedeprutter er også kendt som vaginal flatulens. Langt de fleste kvinder har oplevet dem på et tidspunkt i deres liv. Ligesom med flatulens, der udstødes gennem anus, er det ofte en kilde til ubehag eller forlegenhed.

Skedeprutter skyldes udstødning af luft, der har ophobet sig i skeden. Når luften kommer ud, forårsager den en karakteristisk lyd, der minder meget om den, der finder sted med tarmgas. Dog er der ingen lugt.

Sandheden er, at dette er en fysiologisk situation, der normalt ikke er et symptom på et sundhedsproblem. I nogle tilfælde kan det dog være relateret til visse medicinske tilstande, såsom fistler.

Derfor vil vi i denne artikel forklare alt, hvad du behøver at vide om det, herunder hvordan du kan undgå skedeprutter, og hvornår du skal kontakte en læge.

Hvad er skedeprutter?

Mand og kvinde i seng sammen

Skedeprutter er som sagt uddrivelse af luft, der er ophobet i skeden. De forårsager en karakteristisk lyd, der ligner tarmgas. Vaginal flatulens er dog normalt lugtfri, da den ikke stammer fra bakteriel aktivitet, som det er tilfældet med tarmgas.

De kan forekomme hos enhver kvinde, uanset alder. Det er dog blevet foreslået, at yngre kvinder har en tendens til at udvikle dem hyppigere end ældre kvinder. Det anslås, at en ud af otte kvinder i den almindelige befolkning har oplevet dem.

Sandheden er, at de er hyppigere under samleje, men det hænger ikke altid sammen. Fysisk aktivitet, visse bevægelser eller onani kan også være udløsende faktorer.

Skedeprutter kan give en fornemmelse, der ligner kildren. Da de ofte forbindes med samleje, føler de fleste kvinder sig flove eller utilpas, når de oplever dem.

En undersøgelse offentliggjort i ISNR Obstetrics and Gynecology forklarer, at forekomsten af vaginal flatulens er højere hos kvinder, der har haft vaginal fødsel. Det kan også være påvirket af kropsmasseindekset.

Hvorfor opstår skedeprutter?

Selv om det er rigtigt, at det hos de fleste kvinder er noget godartet og midlertidigt, kan det i nogle tilfælde være et symptom på en sygdom. Nedenstående forklares, hvad der er de vigtigste årsager til vaginal flatulens.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Gult udflåd fra skeden: 5 årsager og behandlinger

Seksuel aktivitet

Sex er en af de situationer, der oftest fremmer forekomsten af vaginal flatulens, ifølge eksperter fra Cleveland Clinic. Især når der er vaginal penetration. Det kan dog også forekomme under oralsex eller endda onani.

Når penis går ind og ud af skeden, kan luft blive fanget inde i skeden. Ændringer i kropsholdning under samleje fremmer også dens dannelse. Når penis kommer ud, eller når vaginalmuskulaturen strammer sig efter orgasme, har luften en tendens til at komme ud af skeden, hvilket giver den karakteristiske lyd af skedeprutter.

De stillinger, der oftest forbindes med skedeprutter, er “doggy style”, og når kvinden lægger sine ben op på mandens skuldre. På den anden side har andre, som f.eks. missionærstillingen eller når kvinden sidder på siden af manden, en tendens til at mindske forekomsten.

Bækkenbundsforstyrrelser

Bækkenbunden henviser til et sæt muskler og ledbånd, der er placeret i den nederste del af bughulen. De gør det muligt at holde bækkenorganerne, såsom livmoderen og skeden, i deres rette position.

Når bækkenbunden forringes, er det almindeligt, at der opstår forskellige lidelser og tilstande, herunder vaginal flatulens. Med nedsat tonus (hypotoni) mister musklerne deres evne til at trække sig sammen, og der er en tendens til, at luft ophobes mere inde i skeden.

Talrige faktorer påvirker bækkenbundsdysfunktion. Aldring og vaginal fødsel er to af de hyppigste. Derfor anbefales det, at alle kvinder træner bækkenbunden hele livet igennem. På denne måde kan konsekvenserne af deres forringelse, herunder vaginal flatulens, undgås.

Vaginal fistel

Vaginal fistler er en af de bekymrende årsager til skedeprutter. En vaginal fistel er en unormal vej, der forbinder skeden med et andet organ, f.eks. endetarmen eller blæren. Navnet varierer afhængigt af, hvilke organer der er involveret.

Fistler forårsager, at der ud over skedeprutter også forekommer andre stoffer i skeden. Den hyppigste er den vesiko-vaginale fistel, som forbinder blæren med skeden. Som forklaret af fagfolk inden for obstetrik og gynækologi er denne lidelse normalt forbundet med gynækologiske kirurgiske skader og komplicerede fødsler.

Den ureterovaginale fistel forbinder urinlederne med dette organ. Dette gør det muligt for urinen at nå skeden. Den rektovaginale tillader gas eller afføring at passere ind i vagina.

Sidstnævnte er også relateret til fødsler, selv om den kan udvikle sig fra inflammatoriske tarmsygdomme. For eksempel Crohns sygdom eller colitis ulcerosa.

Kan skedeprutter betyde noget slemt?

Som vi har set, forekommer skedeprutter oftest godartede. Men som nævnt ovenstående kan de være et symptom på en alvorlig tilstand, f.eks. en fistel. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på visse advarselstegn, der kan hjælpe med at identificere denne sygdom.

Det anbefales at konsultere en læge, hvis vaginal flatulens har en ubehagelig eller ildelugtende lugt. Det er også vigtigt at observere, hvis de er ledsaget af afføring, pus eller unormal væske.

Kvinder, der ofte lider af vaginale eller urinvejsinfektioner, ud over flatulens, bør også konsultere en læge for at se, om der er en fistel. Det samme gælder, hvis der ud over vaginal flatulens opstår smerter i det vaginale område, enten under samleje eller på et hvilket som helst andet tidspunkt.

Andre advarselstegn er vulva- eller vaginalbetændelse, blødning, der ikke er relateret til menstruation, eller urinlækage. Hvis vaginal flatulens opstår efter gynækologisk kirurgi, fødsel eller visse behandlinger som f.eks. strålebehandling, er det nødvendigt at opsøge en læge.

Kan skedeprutter undgås?

Kugler til knibeøvelser for at forebygge skedeprutter

Vaginal flatulens kan ikke altid forebygges. Det er dog ikke nødvendigt at gøre det. Det er kun vigtigt at opsøge en læge, hvis der opstår nogle af alarmsymptomerne, som f.eks. de ovenstående, eller hvis situationen giver anledning til bekymring.

Ud over forebyggelse er det ideelle at lære at håndtere de fornemmelser, der ledsager vaginal flatulens. Kvinder føler sig ofte utilpas eller pinligt berørt, men det bør ikke være tilfældet. Det er fysiologisk, normalt og almindeligt.

Når de dukker op, er det bedst at tale om det med din partner, da det ofte er forbundet med visse stillinger i den seksuelle akt. Faktisk kan nogle stillinger hjælpe dem til at forsvinde eller til ikke at dukke op.

Derfor er det vigtigt at kommunikere. Emnet bør behandles naturligt for at forsøge at skabe tillid og tryghed. På den anden side anbefales det ikke at forsøge at holde på dem, men at finde en måde at uddrive dem på.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvorfor opstår vaginale infektioner?

Tips til at undgå skedeprutter

Hvis du imidlertid finder dem meget ubehagelige eller pinlige, er der flere ting, du kan gøre for at undgå skedeprutter eller i det mindste minimere deres forekomst.

En undersøgelse, der også er offentliggjort i International Urogynecology Journal, forklarer, at visse kvinder bemærkede et fald i vaginal flatulens ved hjælp af et pessar. Dette er en anordning, der placeres inde i skeden for at behandle bækkenorganprolaps.

På den anden side er der knibeøvelser. Det er en aktivitet, der har til formål at styrke bækkenbundsmusklerne. De består i at trække disse muskler sammen flere gange om dagen. Det er, som om kvinden sidder på en kugle og forsøger at løfte den. De svarer også til at forsøge at stoppe vandladningen.

De anbefales til alle kvinder, uanset alder og tilstand. Det er ikke nødvendigt at have født for at udføre dem. De kan hjælpe med at mindske forekomsten af mange lidelser, såsom prolaps og urininkontinens, og endda hjælpe med at håndtere situationen, når der er vaginal flatulens.

Som det sidste er det vigtigt at huske, at der er sexstillinger, der som nævnt begunstiger muligheden for denne situation. Så hvis du vil vide, hvordan du kan undgå forekomsten af vaginal flatulens, ligger svaret måske i at ændre den stilling, du indtager, når du har sex. Lad for eksempel være med at lave doggy style eller stille dig på alle fire.

Hvornår skal du gå til lægen?

Det er rigtigt, at skedeprutter i nogle tilfælde kan være forbundet med en sygdom. Men ud over dette er det vigtigt at forstå, at de er fysiologiske og normale. Vi skal forsøge at undgå, at denne situation forårsager forlegenhed eller ubehag.

Under alle omstændigheder, hvis der er tvivl eller ubehag, er det altid vigtigt at konsultere en specialist for at udelukke enhver sygdom. Med hensyn til denne vaginal flatulens er det vigtigste at fremme kommunikation og tillid, så de ikke bliver et problem i kvinders seksuelle liv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cleveland Clinic. (n.d). “Vaginal Gas” [Gases vaginales]. Revisado el 27 Dic 2022. Disponible en: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24185-vaginal-gas
  • Huizen, J. (2017, Sep 18). “What’s to know about vaginal gas?” [¿Qué hay que saber sobre los gases vaginales?]. Medical News Today. Revisado el 27 de Dic 2022. Disponible en: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319558
  • Krissi, H., Medina, C., & Stanton, S. L. (2003). Vaginal wind – a new pelvic symptom [Viento vaginal – un nuevo síntoma pélvico]. International urogynecology journal and pelvic floor dysfunction14(6), 399–402. https://doi.org/10.1007/s00192-003-1086-8
  • Neels, H., Pacquée, S., Shek, K. L., Gillor, M., Caudwell-Hall, J., & Dietz, H. P. (2020). Is vaginal flatus related to pelvic floor functional anatomy? [¿Las flatulencias vaginales están relacionadas a la anatomía funcional del suelo pélvico?]. International urogynecology journal31(12), 2551–2555. https://doi.org/10.1007/s00192-020-04371-9
  • Rogers, R. G., & Jeppson, P. C. (2016). Current Diagnosis and Management of Pelvic Fistulae in Women [Diagnóstico y Manejo Actual de Fístulas Pélvicas en
    la Mujer]. Obstetrics and gynecology128(3), 635–650. https://doi.org/10.1097/AOG.0000000000001519
  • Slieker-ten Hove, M. C., Pool-Goudzwaard, A. L., Eijkemans, M. J., Steegers-Theunissen, R. P., Burger, C. W., & Vierhout, M. E. (2009). Vaginal noise: prevalence, bother and risk factors in a general female population aged 45-85 years [Ruido vaginal: prevalencia, molestia y factores de riesgo en la población general femenina entre los 45-85 años]. International urogynecology journal and pelvic floor dysfunction20(8), 905–911. https://doi.org/10.1007/s00192-009-0875-0
  • Veisi, F., Rezavand, N., Zangeneh, M., Malekkhosravi, S., & Rezaei, M. (2012). Vaginal flatus and the associated risk factors in Iranian women: a main research article [Flatulencias vaginales y los factores de riesgo asociados en mujeres iraníes: un artículo de investigación]. ISRN obstetrics and gynecology2012, 802648. https://doi.org/10.5402/2012/802648

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.