8 årsager til blæresmerter

Blæresmerter er et symptom, som man aldrig bør ignorere. De kan skyldes anatomiske årsager såvel som sygdomme og infektioner.
8 årsager til blæresmerter

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Blæresmerter er et ubehag, der kan have mange forskellige årsager. Det er næsten altid relateret til en urinvejsinfektion, men det er ikke altid tilfældet. Det kan også have sin oprindelse i andre tilstande eller anatomiske forhold.

Husk, at blæren er et hult organ, der bruges til at opbevare urin. Den er en del af urinvejssystemet og er placeret i bækkenet. Smerten kan ofte mærkes i det øverste skamben og forværres næsten altid ved vandladning. Hvorfor opstår det? Hvornår skal man gå til lægen? Lad os se på det.

8 årsager til blæresmerter

Der kan være flere årsager til, at der opstår blæresmerter. De er alle relateret til tilstande, som bør vurderes og behandles af en læge.

1. Betændelse

Blæresmerter er ofte forårsaget af betændelse i blæren. Dette opstår normalt af flere årsager, f.eks:

For mænds vedkommende forårsager en infektion eller en prostatatumor betændelse i blæren.

Kvinde oplever blæresmerter

Blærebetændelse viser sig normalt med smerter i området. Dette kan have flere mulige udløsende faktorer.

2. Smertefuldt blæresyndrom eller interstitiel cystitis

Smertefuldt blæresyndrom eller interstitiel cystitis forårsager også smerter i dette organ. Dette er en tilstand, hvor der opstår irritation af blærevæggen. Årsagerne er ukendte. De vigtigste symptomer er som følger:

 • Smerter i blæren.
 • Brændende fornemmelse under vandladning.
 • Smerter under samleje.
 • Vanskeligheder ved vandladning.
 • Trang til at tisse ofte både om dagen og om natten.

Sådanne symptomer er ustabile. Nogle gange forekommer de mere intenst, mens de på andre tidspunkter næsten forsvinder. De kan forværres, når personen indtager stoffer som f.eks. kaffe, alkohol, sort te eller syreholdige fødevarer. De kan også forværres af rygning eller stress.

3. Neurogen blære

Neurogen blære er en tilstand, der er kendetegnet ved en manglende evne til at spænde og slappe af i blæren og urinvejene. Dette forårsager inkontinens, smerter i blæren og en følelse af ufuldstændig tømning. Det skyldes sygdom eller neurologiske problemer og kan være af to typer:

 • Underaktiv neurogen blære. Blæren undlader at trække sig frivilligt sammen, og det fører til urinansamling.
 • Overaktiv neurogen blære. Blæren trækker sig meget let sammen og forårsager hyppig vandladning.

4. Urinvejsinfektion

Dette er måske den mest almindelige årsag til blæresmerter. Urinvejsinfektion kan påvirke blæren, urinrøret og kan, hvis den ikke behandles korrekt, også strække sig til nyrerne. Det er mere almindeligt hos kvinder, og nogle af symptomerne er som følger:

 • Smerter i bækkenet ved vandladning.
 • Smerter i blæren ved vandladning.
 • Trang til at tisse, men med meget små vandladninger.
 • Fornemmelse af trang til at tisse.
 • Blod i urinen.
 • Dyspareuni (smerter under samleje).
 • Let feber.

5. Urethritis

Urethritis er betændelse i urinrøret, som er det rør, der fører urinen fra blæren og ud af kroppen. Det er næsten altid forårsaget af en seksuelt overført sygdom. Den forårsager blæresmerter, smerter i maveområdet, brændende fornemmelse, hyppig vandladning og udflåd fra urinrøret.

6. Sten i urinvejene

Sten i urinvejene er faste masser, der dannes i nyrerne, urinlederne eller blæren, selv om de generelt kaldes nyresten. Hvis de er små, forårsager de ikke symptomer. Hvis de er placeret i blæreområdet og vokser, forårsager de symptomer som f.eks. kraftige blæresmerter og kvalme.

7. Tumorer eller prostata adenom

En anden årsag til blæresmerter er tilstedeværelsen af en kræftsvulst. Det mest karakteristiske symptom er tilstedeværelsen af blod i urinen. Det er mere almindeligt hos ældre mennesker og kan i de fleste tilfælde identificeres i tidlige stadier.

På den anden side er prostata adenom – godartet prostatahypertrofi – en almindelig årsag til blæresmerter hos mænd. De vigtigste symptomer er akutte smerter og urinretention. Trods anstrengelse er der vanskeligheder med at tisse. Hvis det lykkes at tisse, forsvinder smerterne forbigående.

8. Andre mulige årsager til blæresmerter

Dette symptom kan også være forårsaget af graviditet, især i det sidste trimester af graviditeten. Den forstørrede livmoder lægger pres på alle bækkenorganer, og dette kan forårsage dette ubehag.

Desuden gør det øgede niveau af progesteron blæren mere afslappet og får den til at lagre mere urin end normalt. Andre mulige årsager er bl.a. følgende:

 • Underlivsbetændelse.
 • Betændelse i bækkenmuskulaturen.
 • Tarmsygdomme.
 • Menstruations- eller graviditetssmerter.

Behandling af blæresmerter

Behandlingen af blæresmerter afhænger af årsagen til smerterne. Typisk vil lægen foretage en fysisk undersøgelse og desuden en urin- og blodprøve. Når diagnosen er stillet, kan der træffes en eller flere af følgende foranstaltninger:

 • Analgetika og antiinflammatoriske lægemidler.
 • Antibiotika.
 • Andre lægemidler, f.eks. tolterodin eller oxybutynin.
 • Blærekateter.
 • Fysioterapi.
 • Kirurgi.

I mellemtiden er det indiceret at opretholde en god intimhygiejne. Det er også tilrådeligt at drikke mindst to liter vand om dagen, bære behageligt tøj og få nok hvile.

Kvinde taler med en læge om blæresmerter

Hvis blæresmerterne er alvorlige eller bliver tilbagevendende, er det bedst at opsøge en læge eller gynækolog for at fastslå årsagen.

Afsluttende anbefalinger, hvis du oplever blæresmerter

Blæresmerter er en grund til lægekonsultation. Når de opleves, bør de altid drøftes med en læge, især hvis de er meget tilbagevendende eller intense. Tidlig behandling, især af infektioner, er afgørende i disse tilfælde.

God intimhygiejne er meget vigtigt, men det er ikke tilrådeligt at overdrive det, da resultatet kan være kontraproduktivt. I dette tilfælde, som i alle andre tilfælde, er en sund livsstil den bedste forebyggelse og det ideelle supplement til enhver behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Martín, J. A., Martínez, S. V., Falcón, D. E. G., Belloso, D. A. M., & González, R. S. (2017). Sondaje vesical. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 24(10), 596-604.
 • Paz Rojas, J. F., & García Perdomo, H. A. (2013). Cistitis intersticial/síndrome de vejiga dolorosa: ¿Qué hay de nuevo para su diagnóstico?
 • López González, P. A., Tornero Ruiz, J. I., López Cubillana, P., Doñate Iñiguez, G., Ruíz Morcillo, J. C., & Pérez Albacete, M. (2009). Alternativa terapéutica para el dolor pélvico crónico de origen vesical. Actas urológicas españolas, 33(6), 681-685.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.