Skoliose hos børn: Alt, hvad du bør vide

Skoliose hos børn er ikke et særlig gængs problem, men det repræsenterer en tilstand, som bør få opmærksomhed. Hvordan genkender man det? Hvordan behandler man det? I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du bør vide.
Skoliose hos børn: Alt, hvad du bør vide

Sidste ændring: 06 december, 2020

Skoliose hos børn er et alvorligt problem, som bør blive behandlet, så snart lægen diagnosticerer det. Dets navn bliver brugt til enhver deformation af rygraden, som dukker op hos mindreårige, og det kan have forskellige grader.

Generelt har skoliose hos børn tendens til at blive værre, som de fortsætter med at vokse. Et misledende aspekt ved denne situation er, at børn og unge som regel tolererer dette problem meget godt. Hvis du lader det fortsætte, kan det dog kræve meget komplekse behandlinger senere.

De mest gængse former for skoliose hos børn kaldes “idiopatisk skoliose”. Dette finder sted hos 4 ud af 1000 personer. Ud af disse tilfælde vil omkring 1% være alvorlig og vil kræve langvarig behandling. Børn bør få mindst et årligt tjek ved en kiropraktor, især når de når puberteten.

Hvad er skoliose hos børn?

Skoliose hos børn er defineret som et problem med rygradens bøjning, som finder sted hos børn. Rygraden har faktisk en bøjning, men den er mere tydelig hos nogle børn og kan ligne bogstavet “C” eller “S”. Denne abnormalitet forårsager nogle gange smerte og problemer med at trække vejret.

Når et barn lider af skoliose, flytter rygraden sig til den ene side. Dette problem kan føre til, at knogler drejer og roterer. Hvis det sker, kan den ene skulder eller den ene side af hoften være højere end den anden.

Overordnet set er der forskellige typer af skoliose hos børn:

 • Skoliose hos små børn. Dette finder sted hos børn, der er under tre år gamle, og det kan være en medfødt misdannelse eller fra fødslen. Det er dog nogle gange forårsaget af lidelser eller af ukendte årsager.
 • Idiopatisk skoliose hos unge. Dette er den mest gængse form og den opstår hos børn, der er over ti år gamle. Dets årsag er ukendt.
 • Børneskoliose. Denne form finder sted hos børn i alderen mellem tre og ti år, og det er den mest sjældne form af dem alle.
Læge illustrerer skoliose hos børn på model af rygrad

Du vil måske også være interesseret i at læse: Skoliose: Et meget almindeligt problem for kvinder

Årsager og risikofaktorer

I de fleste tilfælde er årsagen til skoliose i barndommen ukendt. Vi ved dog, at det rammer piger mere en drenge. Ifølge grunden til det kan skoliose klassificeres som følger:

 • Medfødt skoliose. Dette finder sted under graviditeten og inkluderer forskellige abnormaliteter såsom fravær af ryghvirvler, misdannelser og ufuldkommen udvikling.
 • Idiopatisk. I dette tilfælde ved læger ikke, hvorfor skoliose finder sted.
 • Neuromuskuløs. Dette er en konsekvens af bestemte neurologiske tilstande såsom muskelsvind, cerebral parese, spina bifida, knoglemarvskræft, neurofibromatose eller lammende tilstande.
 • Andre. I nogle få tilfælde kommer skoliose hos børn fra infektioner, skader, tumorer, ben af forskellige længder eller genetiske sygdomme.

Symptomer og diagnose for skoliose

Hvert barn kan opleve symptomer på skoliose forskelligt. Alligevel dukker nogle symptomer op i flere tilfælde. De er som følger:

 • Hovedet sidder ikke i midten i forhold til resten af kroppen.
 • Hver arm hænger forskelligt, når barnet står op.
 • En af skuldrene og en af hofteområderne er højere end det andet.
 • Hvis barnet læner sig forover, ser den ene side af ryggen højere ud end den anden.

I de fleste tilfælde forårsager skoliose ikke smerte eller andre lignende symptomer. Læger stiller normalt diagnosen ud fra klinisk observation og ledsager det ofte med en MR-scanning eller CT-scanning.

Læge med model af rygrad

Behandling af skoliose hos børn

Behandlingen af skoliose hos børn afhænger af alder, stadiet for barnets udvikling, årsagen til problemet, hvor alvorlig bøjningen er og barnets helbred. Læger tager også børns tolerance over for tilgængelige lægemidler og behandlinger med i overvejelserne.

Hvis bøjningen er mild eller barnet er tæt på ungdommen, laver de som regel en opfølgning for at sikre, at tilstanden ikke bliver værre. I disse tilfælde eller når bøjningen bliver værre, anvender de ofte et korset. Dette forhindrer, at bøjningen øges.

Hvis bøjningen er meget fremtrædende, kan de ty til kirurgi for at rette op på det. Hvis man ikke behandler et alvorligt tilfælde, kan det føre til mindsket lungekapacitet og udviklingen af lungesygdomme. Det er derfor en tilstand, som fortjener nøje opmærksomhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Monsalve, C. Y. F., Corena, Z. M. G., & Samudio, M. P. O. (2007). Estudio de caso: terapia manual en una paciente de 18 años con escoliosis juvenil idiopática. Revista Ciencias de la Salud, 5(3), 78-90.
 • Garcia-Barrecheguren, E., Alfonso-Olmos-García, M., & Beguiristain, J. (2001). Defecto vertebral múltiple con otras anomalías acompañantes.
 • Pantoja, T. S., & Chamorro, L. M. (2015). Escoliosis en niños y adolescentes. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 99-108.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.