Skoliose: Et meget almindeligt problem for kvinder

For nogle kvinder kan skoliose endda være endnu mere problematisk og smertefuldt på grund af overgangsalderen og osteoporose. Lær symptomerne på skoliose at kende i denne artikel.
Skoliose: Et meget almindeligt problem for kvinder
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Skoliose er en tilstand, hvor rygsøjlen har en unormal krumning.

Det er sandsynligt, at du blot ved at sige eller læse dette ord, straks tænker på børn. Dette er et medfødt problem, som mange unge mennesker i verden lever med. Og i de fleste tilfælde kan det korrigeres ved brug af det klassiske ortopædiske apparat.

Nu har et stort antal mennesker i vores samfund en form for skoliose som følge af en langsom osteoporose-proces.

Kvinder, der allerede har nået overgangsalderen, er dem, der oplever skævvridninger og rotationer i deres rygrad. Dette sker indtil det punkt, hvor røntgenbilleder viser disse meget karakteristiske kurver i form af et “C” eller et “S.”

Det kan siges, at denne deformation også er smertefuld og påvirker din holdnigsmæssige akse. I nogle tilfælde kan det være alvorligt. Det kan føre til en slående deformitet, hvor personen ser deres rygsøjle synke indad eller hvor bækkenet glider ud til den ene side.

Dette er en tilstand, der ikke tales om ofte. I dag tager vi et kig på dets symptomer og behandling.

Skoliose påvirker i højere grad kvinder

Flere kvinder end mænd bliver ramt af skoliose

Medfødt skoliose påvirker også et lidt større antal piger end drenge.

I voksenalderen har kvinder også en højere forekomst af knogle- og ledproblemer.

Skoliose er en tilstand, der kan forekomme med overgangsalderen.

En undersøgelse udført af Johns Hopkins Hospital og offentliggjort i American Journal of Neuroradiology, har bekræftet disse data.

Men de bekræftede også nogle mere interessante oplysninger.

En af dem er det faktum, at et stort antal skoliose tilfælde er lette. På den anden side var kun 17% moderate eller svære tilfælde.

Læs også:

Hvorfor opstår det?

Skoliose hos voksne kaldes degenerative skoliose. Navnet alene giver nogle spor til oprindelsen af ​​denne unormale krumning i rygsøjlen.

  • Generelt forekommer skoliose især hos voksne efter 65 år.
  • Men hos kvinder kan det begynde at vise symptomer efter 40 eller 50 år.
  • Dette er når virkningerne af overgangsalderen påvirker kvaliteten, styrken og modstanden af ​​dine knogler og led.
  • Samtidig skal du huske, at slidgigt er lokaliseret på en speciel måde i de mindste led i ryggen.

Hvad er symptomerne på degenerative skoliose?

Der findes to forskellige former for skoliose

I første omgang er denne lette deformation ikke meget mærkbar. Mange mennesker tror normalt bare, at det er et simpelt problem med ledbånd.

Men lidt efter lidt kan du komme til at føle nogle mere mærkbare symptomer. Følelsesløshed og stikkende smerter i din nedre ryg er almindelige. Dine hænder eller ben kan falde i søvn oftere end normalt. Her er nogle andre mulige symptomer:

  • Træthed er almindeligt.
  • Nogle gange er det svært at trække vejret.
  • Smerten er mere intens om morgenen og når du sidder ned. Med andre ord, hvile gør symptomerne værre.
  • Symptomerne er mere tydelige, når personen selv ser misdannelsen: deres ryg er ude af form, en skulder et hævet højere end den anden, en let krummet ryg og personen bemærker, at de har mistet et par centimeters højde …

Læs også:

Forskelle mellem degenerative skoliose og ungdomsskoliose

Skoliose hos unge kan forekomme mellem 10 og 18 år. Eksperter er ofte stadig ikke sikre på, hvorfor det sker. Som vi sagde i begyndelsen, er skoliose i de fleste tilfælde medfødt.

Ved degenerativ skoliose kender vi dog årsagen. Hvad er endnu vigtigere: Fejljusteringen i rygraden har en tendens til at vokse med mindst 1 eller 2 grader hvert år.

Behandling hos voksne

Fysioterapi er én form for behandling, man kan benytte sig af

Kirurgisk behandling er ikke altid muligt eller anbefalet. I sådanne tilfælde skal patienten fokusere på problemet ud fra et flerdimensionalt synspunkt. De gør det med hjælp fra de rigtige fagfolk.

For at gøre dette skal du gøre brug af følgende behandlinger:

  • Farmakologisk: Der er mange lægemidler, der lindrer smerten. Disse omfatter den klassiske ibuprofen eller paracetamol. Disse bør reducere inflammationsniveauet i dine led.

Epidurale injektioner er en anden mulighed.

  • Fysioterapi for skoliose hos voksne. I dette tilfælde har vi mange former for fysioterapi, såsom vandterapier, kiropraktik eller alternativ medicin.

Det bedste er ikke bare at benytte én behandling. For at øge din livskvalitet, når du lider af skoliose, skal du lytte til alt hvad gode medicinske fagfolk fortæller dig.

På denne måde kan du bruge flere nye terapier og strategier, der hjælper dig så meget som muligt med at få en bedre livskvalitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.