Zoviduo til forkølelsessår

Zoviduo kan bruges til at bekæmpe symptomerne på forkølelsessår. Dette lægemiddel er en kombination af et antiviralt og et antiinflammatorisk middel med gode resultater, hvis det anvendes i begyndelsen af udbruddet.
Zoviduo til forkølelsessår
Vanesa Evangelina Buffa

Bedømt og godkendt af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 27 november, 2022

Zoviduo er et lægemiddel, der består af to aktive ingredienser: Acyclovir og hydrocortison. Acyclovir er et lægemiddel, der virker mod virus, specielt det virus, der forårsager forkølelsessår.

Det andet stof i Zoviduo, hydrocortison, er et middelstærkt kortikosteroid, som virker ved at reducere den inflammation, der er forbundet med forkølelsessår. Som et antiinflammatorisk middel reducerer det symptomerne på forkølelsessår.

Hvordan virker Zoviduo?

Zoviduo er en creme, der anbefales til at lindre de tidlige tegn og symptomer på forkølelsessår. Disse tegn og symptomer omfatter en prikkende fornemmelse, kløe og rødme.

Den har også en anden fordel – den reducerer risikoen for, at forkølelsessåret får sit forløb og danner blærer. Hvis der imidlertid opstår blærer, reducerer denne creme, hvor lang tid det tager for dem at hele.

Hvad er et forkølelsessår?

Et forkølelsessår er en almindelig infektion forårsaget af herpes simplex-virus. Virussen trænger ind i cellerne i munden og forårsager dannelsen af små, væskefyldte blærer, der ligger sammen i klynger .

Når blærerne brister, danner de sår og skorper. Læsionerne forekommer især på læberne, selv om andre områder af ansigtet og munden i nærheden af læberne undertiden også rammes.

Da det er en infektion forårsaget af en virus, er det meget let at overføre den fra en person til en anden. Derfor er det, mens infektionen er aktiv, nødvendigt at undgå direkte kontakt mellem mennesker og at undgå at dele genstande, der kommer i kontakt med munden, mens infektionen er aktiv.

Oprindelsen af forkølelsessår kan være forbundet med en nedsættelse af forsvaret, nogle gange på grund af almindelige luftvejsinfektioner som f.eks. forkølelse. Det kan også være forårsaget af stress, indtagelse af visse fødevarer eller udsættelse for solen.

Læs en anden god artikel: Herpes simplex virus og dets karaktertræk

Hvad er symptomerne på forkølelsessår?

Et forkølelsessår udvikler sig i flere faser:

 1. Kløende og prikkende fase: Det er almindeligt at opleve en kløende eller brændende fornemmelse på eller omkring læberne, selv før læsionerne opstår.
 2. Blisterdannelse: Hvis der dannes blærer, opstår de langs kanten af læberne, selv om herpes også kan forekomme på næsen eller på kindområdet.
 3. Skorpefase: Denne sidste fase opstår, når blærerne har åbnet sig, og væsken i dem er sivet ud.

Symptomerne varierer dog alt efter, om det er det første udbrud eller et opblussen. Herpes har en tendens til at dukke op igen og igen på det samme sted, da virussen forbliver i kroppen og udnytter faldet i forsvaret til at manifestere sig.

Nogle gange, når det er det første udbrud, kan du få feber, ondt i halsen og hovedpine, samt muskelsmerter og forandringer i tandkødet. Læsionerne i munden er meget karakteristiske, men i begyndelsen, indtil blærerne dukker op, er diagnosen ikke klar.

Hvordan anvendes Zoviduo?

Før du anvender Zoviduo, er det vigtigt at fjerne alle spor af kosmetik, du måtte have på læberne. Det anbefales kraftigt at vaske hænder før og efter påføring af Zoviduo.

For at opnå de bedste resultater med denne behandling skal du anvende den, så snart du oplever hævelse eller en brændende eller kløende fornemmelse. Dvs. før læsionerne opstår. Jo tidligere du gør det, jo lettere er det at forhindre udviklingen af blærer og dermed at fremskynde reduktionen af symptomerne.

Den foreskrevne dosis er fem påføringer om dagen, idet man bruger den nødvendige mængde til at dække det berørte område godt. Generelt er fem dages brug tilstrækkeligt. Hvis der efter denne tid ikke er nogen forbedring, og ubehaget fortsætter, bør en læge konsulteres for at overveje en anden behandling.

Hvilke bivirkninger kan forekomme?

Kvinde påfører Zoviduo
Jo hurtigere Zoviduo anvendes, jo større er sandsynligheden for, at symptomerne vil blive reduceret.

Zoviduo kan, som enhver anden medicin, forårsage bivirkninger, selv om de er sjældne. De bivirkninger, der kan forekomme, er klassificeret efter den hyppighed, de kan forekomme i:

 • Hyppige: Tørhed og afskalning af huden.
 • Sjældent: Forbigående brændende, kløende, prikkende eller stikkende fornemmelse efter påføring.
 • Meget sjældent: Hudrødme, erytem eller lokaliseret hudirritation med en brændende fornemmelse.

Desuden kan der forekomme en allergisk reaktion, i hvilket tilfælde du bør søge læge. Allergiske symptomer er en hævelse af ansigt, tunge eller hals, d ibesvær med at trække vejret eller synke, og u rticaria. Hvis disse symptomer optræder, er det tilrådeligt at stoppe med at bruge Zoviduo.

Du er måske også interesseret i: De bedste hjemmeremedier mod forkølelsessår

Zoviduo ved symptomdebut

Zoviduo er en effektiv medicin, når den anvendes, så snart du begynder at mærke de første tegn på forkølelsessår, såsom svie, kløe eller smerte i det berørte område. Ved at anvende det hurtigt forbedres chancerne for at reducere tiden med ubehag, selv om det ikke helbreder sygdommen. Forkølelsessår er kroniske og vender tilbage fra tid til anden.

Det kan interessere dig ...
Behandling af forkølelsessår hos børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Behandling af forkølelsessår hos børn

Forkølelsessår hos børn er ikke alvorlige, selvom de kan forårsage smerte og ubehag. Læs med for at lære mere om farmakologiske og naturlige behand...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Studahl, M., Cinque, P., & Bergström, T. (2005). Herpes simplex viruses. Herpes Simplex Viruses. https://doi.org/10.3109/9781420073133-5
 • Nikkels, A. F., & Pièrard, G. E. (2002). Treatment of mucocutaneous presentations of herpes simplex virus infections. American Journal of Clinical Dermatology. https://doi.org/10.2165/00128071-200203070-00004
 • Bieber, T., Chosidow, O., Bodsworth, N., Tyring, S., Hercogova, J., Bloch, M., … Tyring, S. K. (2014). Efficacy and safety of aciclovir mucoadhesive buccal tablet in immunocompetent patients with labial herpes (LIP trial): A double-blind, placebo-controlled, self-initiated trial. Journal of Drugs in Dermatology.
 • Muñoz Hiraldo, E., & Morillo Gutiérrez, B. (2017). Infecciones por virus herpes simple. Asoc Española Pediatría Atención Primaria1(5), 1-33.
 • Jacomet, M. À. P., Sabaté, L. R., Diego, L., & Vallejo, C. D. (2022). Uso seguro de medicamentos tópicos II: infecciones bacterianas, fúngicas, víricas y parasitarias. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria29(6), 340-346.
 • Repetto, G. (2019). Aciclovir: nuevo antiviral. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas44(1), 27-31.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.