Solsikkefrømælk: Fordele og tilberedelse

Hvis du kan lide vegetabilske drikkevarer, bør du prøve solsikkefrømælk. Det er en væske med en ret høj næringstæthed.
Solsikkefrømælk: Fordele og tilberedelse
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 19 september, 2022

Solsikkefrømælk kan give mange positive sundhedsmæssige fordele. Den kan bruges som erstatning for visse vegetabilske drikkevarer, f.eks. soja-, havre- eller mandelmælk.

Den fremstilles ved at presse frøene og derefter udvinde den væske, de afgiver. Desuden findes det mere og mere hyppigt i supermarkederne og er en mulighed, man kan overveje.

Før vi begynder, skal vi påpege, at vegetabilske drikke ikke bør bruges som erstatning for mejeriprodukter. De kan være en supplerende fødevare, men dem, der er fremstillet af komælk, har en meget højere næringstæthed.

Men hos personer, der har allergi over for valleproteiner, så kan det bruges som erstatning.

Fordelene ved solsikkefrømælk

Indholdet af E-vitamin i solsikkemælk bør fremhæves. Der er tale om et næringsstof med en høj antioxidant kraft, som det fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet IUBMB Life.

Det kan neutralisere dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv. Denne effekt er forbundet med en bedre sundhedstilstand og en lavere forekomst af kroniske og komplekse patologier.

Det skal også bemærkes, at solsikkefrø giver en betydelig mængde af hjertesunde fedtsyrer, især af den umættede type. Disse har vist sig at forbedre hjertefunktionen og bidrage til at forebygge åreforkalkning. Denne sygdom er en af de vigtigste risikofaktorer for hjerteanfald og slagtilfælde.

Desuden er koncentrationen af magnesium og fosfor i solsikkefrømælk meget gavnlig. Specifikt er magnesium et afgørende mineral i hvilens fysiologi, ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients. Ved at opretholde et passende niveau kan man forebygge søvnrelaterede lidelser.

Hvordan laver man det derhjemme?

Det er relativt nemt at lave solsikkefrømælk derhjemme. Du skal bruge 2,5 dl skrællede, rå frø og 5 dl vand.

Kom lidt vand i en gryde og tilsæt frøene. Lad dem ligge i blød i mindst 3 timer. Efter denne tid skal du dræne dem godt og komme dem i en blender.

Derefter skal du blot tilsætte vand og blende det hele godt, indtil du får en homogen blanding. Til sidst er det kun nødvendigt at si drikken, så eventuelle rester undgås.

Du kan derefter fordele den i glaskrukker, der kan lukkes tæt og opbevares på køl. Den kan holde sig i flere dage uden større problemer.

Hvis du vælger en kommerciel solsikkefrødrik, er det bedst at tjekke etiketten for at sikre dig, at den ikke indeholder tilsat sukkerstoffer. Mange af disse produkter af vegetabilsk oprindelse indeholder for mange simple kulhydrater, hvilket kan påvirke dit helbred.

Solsikkefrømælk kan også give en god dosis protein, om end af lav biologisk værdi. Alligevel vil de fungere som et supplement til at nå det daglige behov for disse næringsstoffer og opretholde en god muskelsundhed. Ellers kan sarkopeni opstå for tidligt.

Solsikkefrømælk i glas

Vegetabilsk mælk bør ikke erstatte komælk med hensyn til næringsværdi. De kan dog være et supplement.

Du er måske også interesseret i: 4 havremælk smoothies til at stille sulten

Solsikkefrømælk: En væske med masser af næringsstoffer

Solsikkefrømælk giver masser af næringsstoffer og kalorier. Selv om det ikke er en optimal erstatning for komælk, kan det være en god væske at inkludere i kosten, især i tilfælde af hyperkaloriske mønstre, der har til formål at fremme muskelmasseforøgelse. For at sikre dette vil det også være afgørende at optimere proteinindtaget.

Glem ikke, at det bedste redskab til at sikre en god hydreringstilstand er vand. Det bør under ingen omstændigheder erstattes af sodavand eller andre væsker, der indeholder tilsat sukker. Komælk eller vegetabilske drikkevarer kan være til stede på en kontrolleret måde i kosten. Det vigtigste er variation og balance.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Miyazawa T, Burdeos GC, Itaya M, Nakagawa K, Miyazawa T. Vitamin E: Regulatory Redox Interactions. IUBMB Life. 2019;71(4):430-441. doi:10.1002/iub.2008
  • Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, et al. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association [published correction appears in Circulation. 2017 Sep 5;136(10 ):e195]. Circulation. 2017;136(3):e1-e23. doi:10.1161/CIR.0000000000000510
  • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.