Mandelmælk til børn: Fordele og ulemper

Mandelmælk kan være en god erstatning for børn, der er allergiske over for komælkprotein. Nedenstående vil vi fortælle dig om fordelene og ulemperne ved mandelmælk for børn.
Mandelmælk til børn: Fordele og ulemper
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mandelmælk til børn er blevet en populær modedille i den vestlige verden, da det kan erstatte mælkeprodukter. Folk, der lider af laktoseintolerance, kan drikke det. Det er dog ikke egnet for alle.

Du ved allerede, at mælk er en god fødevare, der ikke bør blive erstattet af mandelmælk eller andet, medmindre der er en medicinsk årsag til at gøre det, og det gælder særligt børn. Laktoseintolerance er nødt til at blive diagnosticeret korrekt. Ellers kan folk skære fødevareprodukter fra uden at få proteiner og fedtstoffer af høj kvalitet – uden grund.

Fra hvilken alder kan børn drikke mandelmælk og hvorfor?

Du er nødt til at huske, at det anbefales at amme, indtil børn er omkring 6 måneder, og at man supplerer med fødevarer, indtil børn er 2 år gamle. Det er vigtigt, at du gradvist introducerer andre fødevarer, og at du husker din børnelæges instruktioner.

Fra et videnskabeligt synspunkt kan man introducere nødder fra 6-måneders-alderen. Eksperter anbefaler dog, at man skærer dem i stykker først, så man undgår, at børn bliver kvalt. I den forbindelse er mandelmælk anbefalet til børn, efter de er blevet 6 måneder.

Du er dog nødt til at være meget forsigtig med det mandelmælksprodukt, du vælger. Mange af dem indeholder tilsat sukker, hvilket reducerer deres næringsværdi.

Det er tydeligt, at et regelmæssigt indtag af simple kulhydrater har en negativ effekt på børns sundhed. Et studie, der blev udgivet i Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition påstår dette. 

Hjemmelavet mandelmælk
Nøddemælk kan introduceres i børns kost, når de er 6 måneder gamle.

Fordelene ved mandelmælk til børn

Nedenstående vil vi forklare fordelene ved, at børn indtager mandelmælk.

Reduceret risiko for allergi

Hvis man introducerer mandler i børns kost tidligt i deres liv, reducerer man risikoen for, at de udvikler nøddeallergi senere i livet, hvilket er positivt. Det er værd at nævne, at disse fødevarer indeholder fedtstoffer og proteiner af høj kvalitet. Ydermere kan de bidrage med mikro- og fytonæringsstoffer.

Det er en mulighed for børn, der er allergiske over for komælksprotein

Mandelmælk er en god løsning for børn, der ikke kan indtage komælk på grund af allergi. Åbenlyst bør amning altid være en prioritet.

Hvis der er enhver form for begrænsende faktor for at amme i sig selv, kan du lave en flaske til din baby med denne nøddemælk. På den måde kan du undgå de processer, der øger inflammatoriske reaktioner. 

Tilskud med essentielle mineraler

Ifølge det, vi har nævnt ovenstående, tilbyder nødder en komplet tilførsel af mineraler, hvor iblandt zink skiller sig ud. Dette mikronæringsstof er essentielt for at sikre, at immunforsvaret fungerer korrekt, hvilket et studie, der blev udgivet i tidsskriftet Nutrients, viser. 

Dette mineral spiller en rolle i differentieringen af celler, som udgør kroppens immunrespons.

Animation af celle
Zink er et næringsstof, som eksperter har sammenkoblet med et forbedret immunforsvar hos børn og voksne. 

Kontraindikationer og ulemper ved mandelmælk til børn

Vi har allerede nævnt ovenstående, at modermælk er den bedste fødevare for babyer. Alternativt har komælk også et interessant næringsbidrag. Mandelmælk mangler derimod proteiner og sunde fedtstoffer, hvilket er årsag til, at det mangler makronæringsstoffer.

Ydermere er der nogle varianter, der indeholder meget tilsat sukker, hvilket påvirker kroppens metaboliske helbred. I den forbindelse er det afgørende at læse mærkatet på ultraforarbejdede produkter, som ikke er særligt sunde.

Du skal have i tankerne, at de bedste løsninger er mandelmælk, der indeholder meget vand med rester af den tørrede frugt. De er dog på en måde lidt kedelig og ikke særligt næringssrige. Selvom de kan reducere din babys risiko for at udvikle allergi, bør du overveje at tilføje fødevarer af højere kvalitet i kosten.

Mandelmælk er en løsning til de børn, der lider af allergi

Som vi har forklaret igennem denne artikel, kan mandelmælk forebygge udviklingen af allergi hos børn og undgå indtaget af komælk hos børn, der er intolerante eller lider af autoimmune reaktioner, når de bliver eksponeret for dets proteiner. 

Du kan tilføje det til din babys kost, når han eller hun er 6 måneder gammel. Ikke desto mindre vil det altid være at foretrække at amme. Det er, fordi det kan forsyne din baby med alle de næringsstoffer, han eller hun har brug for til at kunne udvikle sig korrekt.

Det kan interessere dig ...
Anti-inflammatorisk gurkemeje, mandelmælks drik
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Anti-inflammatorisk gurkemeje, mandelmælks drik

I dag bringer vi dig en Anti-inflammatorisk gurkemeje, mandelmælks drik! Læs mere information i denne artikel og lær hvordan den laves.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Binns C., Lee M., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Health, 2016. 28 (1): 7-14.
  • Mis NF., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolesecents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017. 9 (12): 1286.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.