Sommerdepression: Årsager, symptomer og hvordan man håndterer det

Varme kan forårsage sløvhed og irritabilitet hos de fleste mennesker. Men når disse ubehageligheder varer ved i længere tid, kan vi stå over for en sommerdepression.
Sommerdepression: Årsager, symptomer og hvordan man håndterer det

Sidste ændring: 24 juli, 2022

Måske forbinder de fleste af os tristhed, mangel på lysr eller ønsket om at blive indenfor og ikke gå ud med en årstid som f.eks. vinteren. Selv om sæsonbestemt depression har en tendens til at være mere udbredt om vinteren, findes der også noget, der hedder sommerdepression.

For næsten alle betyder sommeren, at man går ud og tilbringer dage udendørs, til sociale sammenkomster, tid ved poolen, på stranden og mange andre steder. Men for andre giver tanken om, hvad der sker “derude”, anledning til ubehag eller det, der kaldes “sæsonbetinget affektiv lidelse“. Vil du vide mere om det?

Symptomer på sommerdepression

Ifølge en artikel i tidsskriftet Psychiatry følger mellem 10 og 20 % af tilfældene af tilbagevendende depressioner et sæsonbestemt mønster. Og selv om den ikke er så tilbagevendende om sommeren som om efteråret eller vinteren, forekommer der mange tilfælde. De vigtigste symptomer er som følger:

 • Udmattelse eller træthed. En af årsagerne er mængden og kvaliteten af søvn. Det hænger sammen med, at dagene er blevet længere, og at mange mennesker bliver oppe længere og sover mindre. Desuden bliver deres søvn afbrudt, fordi nætterne ofte er varme. Døgnrytmen med søvncyklusserne påvirkes af dagslysets længde.
 • Lavere tempo. Overdreven varme får alting til at foregå i et langsommere tempo, fordi sandheden er, at den menneskelige hjerne ved temperaturer på 36 grader begynder at blive påvirket. Ydelsen og produktiviteten er lavere, sammen med den faktor, der er forbundet med hvile, som vi allerede har nævnt.

Flere symptomer på sommerdepression

 • Angst. Hos mange mennesker giver følelsen af “at lave ingenting” om sommeren dem et stort ubehag, en følelse af at tiden er spildt. Dette øges, fordi mange offentlige institutioner lukker deres døre, hvilket sætter mange aktiviteter og procedurer i bero.
 • Nervøsitet eller irritabilitet.
 • Tab af appetit. Der kan være mindre lyst til at spise.
 • I nogle alvorlige tilfælde kan der være følelser af død, med selvmordstanker.

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvor længe disse symptomer varer, da det i begyndelsen måske kun er en midlertidig periode, hvor man føler sig lidt nede. Men hvis de varer længere end to uger, er det bedst at opsøge en specialist.

Deprimeret kvinde har en sommerdepression

Sommerdepression har en tendens til at vise sig ved overdreven tristhed, irritabilitet, udmattelse og angst.

Hvorfor opstår sommerdepression?

Der er ingen specifik årsag til sommerdepression. I stedet må vi analysere en række faktorer, der er involveret på det biologiske område samt de individ-personlige og sociale aspekter. Hvad angår det biologiske, har vi allerede nævnt den indvirkning, som varmen har på kroppen.

På den anden side stiger et symptom som stress – som nævnt ovenstående – også om sommeren. Det er især forbundet med at få afsluttet ting og alt det, der er forbundet med at tage på ferie. Det at få orden i huset, forberede kufferter, købe billetter og andre opgaver samles på disse varme dage, hvilket ender med at forårsage stress.

Sandheden er, at vores rutine giver os orden i vores hverdag. Om sommeren bliver forpligtelserne og tidsplanerne færre, og derfor oplever nogle mennesker den følelse af tab af kontrol, som forhindrer dem i at skabe forbindelse med nydelse.

Lyset spiller en rolle

Til gengæld kan det at se billeder på sociale netværk af mennesker, der har det sjovt, og grupper af venner og familier sammen, være skadeligt for mange. Dette kan tolkes som et tegn på ensomhed, som resten af året kan skjules af vægten af daglige forpligtelser.

Lysmængden har også en indflydelse. Selv om mere lys for de fleste mennesker er en beskyttende faktor, har nogle mennesker en omvendt reaktion på lys. Det betyder, at de bliver deprimerede, hvis dagene er længere og lysere.

Også det sociale pres om at skulle elske sommeren betyder, at mange mennesker ikke forstår det ubehag, som andre måske føler. Som det sidste spiller den økonomiske faktor også en rolle. Sommeren er en tid, hvor vi bruger flere penge, enten på ferie eller på at gå ud oftere.

I denne situation er det ikke alle, der har de samme ressourcer, og nogle mennesker kommer endda i gæld. Dermed ophobes pres og stress, og det ender med at påvirke folk.

Du vil måske være interesseret i: Vand med frugtudtræk, du kan nyde om sommeren

Grupper og risikofaktorer

Sommerdepression eller sæsonbetinget affektiv lidelse er en af de anerkendte typer depressioner og rammer ikke alle mennesker lige hårdt. Selv om der er en højere forekomst hos kvinder, rammes andre grupper også. Blandt dem finder vi følgende:

 • Ældre mennesker og personer, der har brug for hyppigere pleje. De er de mest berørte, da deres sociale støttenetværk generelt begynder at blive ændret på grund af ferier. Dette øger følelsen af ensomhed og isolation, selv om det kun er i et par uger.
 • Kvinder, der tager sig af andre. Denne gruppe af kvinder rammes også ofte af sommerdepression. De har en tendens til at være vant til at tage sig af andre og tænke lidt på sig selv i løbet af året. Dette får dem til at føle sig ensomme og ubrugelige, når børn eller andre familiemedlemmer tager på ferie.
 • Unge. I en alder, hvor kammeraterne betyder alt, er fysisk adskillelse en indgribende faktor for depression. At tilbringe uger væk fra vennerne kan føre til en følelse af, at sommeren ikke er så fornøjelig.

Flere risikogrupper

 • Folk, der har en tendens til at være multitaskere og har et hektisk arbejdstempo resten af året, har ofte svært ved at “finde sig selv” og finde noget at lave om sommeren. Da de desuden ikke er vant til at koble fra, finder de ikke meget mening i at “lægge sig ned for at lave ingenting”. Dette er ofte en kilde til konflikter i familier eller parforhold for dem, der kan og vil tilbringe tid sammen.
 • Sommeren er også en tid, der påvirker mennesker, som har et problem med deres krop eller er utilfredse med den på en eller anden måde. Det trykkende vejr er en opfordring til at gå i lettere tøj, ud over presset fra, hvad en perfekt og smuk krop betyder socialt set. Nogle mennesker – de fleste kvinder – vil derfor gerne kunne hygge sig ved poolen eller på stranden, men føler sig ikke tilpas med, at andre mennesker kigger på dem. Det samme gælder for dem, der har svedproblemer, hvis ubehag forøges af høje temperaturer.
Kvinde i park er plaget af varme

Behandling og råd

Nogle af de anbefalinger og sunde vaner, som man kan holde sig for øje for at gøre sommeren mere udholdelig, er følgende:

 • Solen er nødvendig, fordi den tilfører D-vitamin til kroppen, og det er ikke ideelt at undgå den. Det, du i stedet kan gøre, er at få noget sol tidligt på dagen. På den måde undgår man at blive udsat for aggressive stråler.
 • Hold dig hydreret. Hav altid vand eller en drik med dig for at undgå dehydrering.
 • Få nok søvn. Med sommerens komme er det almindeligt, at folk sover mindre. Derfor skal vi træffe de nødvendige foranstaltninger for at sikre en god hvile. Lav f.eks. en afslappende aktivitet, inden du går i seng, undgå skærme om natten og find et roligt og behageligt sted.

Flere råd

 • Undgå at indstille de daglige aktiviteter, men omlæg dem i stedet. På grund af varmen holder mange mennesker op med at træne, hvilket giver dem store gener. Det er bedst ikke at afbryde træningen, men at forsøge at finde et tidspunkt, hvor varmen ikke er så intens, f.eks. sidst på dagen. På samme måde kan de, der lider under varmen, men som gerne vil mødes med venner, vælge at ændre tidsplanen eller vælge kølige steder til mødet.
 • Det er også tilrådeligt at forsøge at opretholde en rutine i løbet af dagen.
 • Undgå ekstreme temperaturer og ændringer i lysmønsteret. Ophold dig helst på kølige steder i de varmeste timer og sov i totalt mørke. I nogle tilfælde kan det endda være nyttigt at bære særlige solbriller sidst på eftermiddagen, men du bør rådføre dig med din læge om dette.
 • Gå til en specialist. Hvis du opdager, at du er ved at blive deprimeret, bør du straks søge hjælp. Vent ikke, til du får det værre, da løsningen kan være meget vanskeligere, hvis du lader tiden gå.

Varme, sol og medicin

Hvis du på den anden side modtager farmakologisk behandling for depression, er det vigtigt at huske på, at visse lægemidler kan påvirke svedevnen, hvilket giver tørhed i huden og slimhinderne og forværrer den indre temperaturkontrol. I disse tilfælde er det ideelle at undgå høje temperaturer og sørge for ordentlig hydrering.

Desuden kan antidepressiva (især de gamle) forårsage lysfølsomhed, så længere tids udsættelse for solen kan give hudreaktioner. Derfor anbefales det at bruge en god solcreme.

Du er måske interesseret i: 10 advarselstegn på depression

Depression er mere end en “nedtrykthed”

Vi bør ikke undervurdere betydningen af en utilpashed som depression, for nogle gange er det ikke blot et spørgsmål om at “føle sig nede”. Nogle gange kommer konsultationer eller anmodninger om hjælp efter flere måneders ubehag, så det er endnu vanskeligere at tage fat på det.

Det er bedre ikke at stole på tanken om, at “det går over”, og i stedet give din mentale sundhed den betydning, den fortjener.

Overdreven varme er noget, der påvirker os alle følelsesmæssigt, især hvis mange har det sjovt, mens andre arbejder. Irritabilitet og mangel på lyst er til stede, men de er intermitterende og ikke permanente.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvor længe symptomerne varer, da det ikke altid er noget midlertidigt, men noget, der altid er til stede, og som tager til på bestemte tidspunkter. Det er dog bedst at konsultere en professionel for at få afklaring og behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gatón Moreno, M. A., González Torres, M. Á., & Gaviria, M. (2015). Trastornos afectivos estacionales,” winter blues”. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría35(126), 367-380.
 • Roecklein KA, Rohan KJ. Seasonal affective disorder: an overview and update. Psychiatry (Edgmont). 2005;2(1):20-26.
 • Melrose S. Seasonal Affective Disorder: An Overview of Assessment and Treatment Approaches. Depress Res Treat. 2015;2015:178564. doi:10.1155/2015/178564
 • Behar, R., Arriagada, M. I., & Casanova, D. (2005). Trastornos de la conducta alimentaria y trastornos afectivos: Un estudio comparativo. Revista médica de Chile133(12), 1407-1414.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.