Provokeret abort: Hvad indebærer det?

Provokeret abort er et emne, som netop nu bliver diskuteret i juridiske termer i mange lande. I dag vil vi fortælle dig alt, hvad provokeret abort indebærer.
Provokeret abort: Hvad indebærer det?

Sidste ændring: 18 marts, 2021

Snak om provokeret abort kan være chokerende for mange personer. Uanset om det er på grund af ideologi eller religiøs overbevisning, er det et emne, som har tendens til at skabe en stor debat hos hele befolkningen. Selv indenfor det samme land er der ofte områder med forskellig lovgivning om det samme emne.

Grundene til at udøve denne type abort varierer meget. For eksempel spænder de fra en personlig beslutning til kliniske situationer, som sætter moderens helbred i fare. Der er også lovmæssige bestemmelser til at udøve dem på kontrollerede steder med tilstrækkelig sikkerhed.

Hvad er en provokeret abort?

Vi refererer til en provokeret abort som den forsætlige afbrydelse af graviditet. Det vil sige, at det involverer beslutningen om at stoppe en graviditet før den 20. uge af graviditeten.

20-ugers grænsen er blot teknisk. Næsten alle accepterede definitioner af abort fastlægger grænsen mellem et levedygtigt føster og et, der ikke er levedygtigt. Det betyder, at i tilfælde af for tidlig fødsel er chancerne for overlevelse større, hvis graviditeten er over halvvejs.

Dette handler om mere end lovgivning. Nogle lande tillader provokeret abort indtil den 20. uge, andre indtil den 12. eller den 8. Uanset tilfældet påvirker denne variation ikke konceptet om proceduren.

Hvis afbrydelsen af graviditeten finder sted, efter graviditeten er halvvejs, er der dog ingen abort. Som regel opstår disse omstændigheder med mødre, som lider af sygdomme, der gør det uforsvarligt at fortsætte processen. Det er for eksempel i tilfælde af pulmonal hypertension.

Baseret på længden af graviditeten kan provokeret abort involvere forskellige typer teknikker. Det er afgjort for at sikre minimale komplikationer for kvinden og reducere risiciene for efterfølgende infektion eller blødning.

Illustration af foster

Provokeret abort er afbrydelsen af graviditet efter eget valg eller på grund af en klinisk nødsituation.

Læs også denne artikel: Lupus og graviditet; det skal du vide

Procedurer

De godkendte teknikker i landene, hvor provokeret abort er lovligt, er delt op baseret på, hvor langt henne i graviditeten de kan anvendes. Vi har derfor muligheder for første og andet trimester.

Teknikker til det første trimester

I det første trimester – op til den 14. graviditetsuge – er mulighederne kombineret misoprostol og udskrabningSom vi vil diskutere nedenstående, anbefaler læger nogle metoder over andre.

Misoprostol er et lægemiddel med kendte abortfremmende egenskaber. Salget af det er reguleret i næsten alle lande, hvor anvendelse af det begrænses af juridiske aspekter. Effekten, det producerer, er en øgning af sammentrækningerne i livmoderen.

En måde at udføre en provokeret abort på med dette lægemiddel er ved at kombinere det med methotrexat. Dette lægemiddel har den egenskab, at det kan hæmme formering af celler. Sammen stopper disse lægemidler fosterets vækst og udskiller indholdet af livmoderen.

På sygehuse kombinerer fagfolk misoprostol med mifepriston i stedet for methotrexat for at fremskynde processen. Den maksimale ordineringstid er dog indtil den 10. graviditetsuge. Generelt opstår aborten indenfor seks timer, efter man har fået lægemidlet. Nogle kvinder er dog længere tid om det, op til 48 timer.

Det tredje valg er udskrabning, hvilket eksperter ikke anbefaler efter den 16. graviditetsuge. Det består af at suge fosteret og moderkagen ud gennem skeden med et særligt instrument.

På grund af procedurens form opleves der noget smerte og ubehag hos kvinden. Blødning opstår også fra de små skader fra udskrabningen. I ethvert tilfælde tager det én dag, og efter en kort periode med observation kan kvinden tage hjem.

Provokeret abort i det andet trimester

Eftersom fosteret er vokset i det andet trimester, er situationen mere kompleks at udføre fra et medicinsk synspunkt.  Der er to valg: Udvidelse og igangsættelse.

I realiteten involverer udvidelse en kombination af teknikker for at udføre en provokeret abort. Professionelle bruger instrumenter til at udvide livmoderen for derefter at skabe et vakuum med en sugekop, og til sidst skraber de den indre del af organet.

Helingsprocessen er som regel øjeblikkelig, og det er gængs for kvinden at blive udskrevet samme dag, så hun kan vende hjem. På grund af typen af denne tilgang har kvinder dog brug for at udøve bestemte forbehold i månederne efter udvidelsen.

Med hensyn til igangsættelse involverer teknikken at stimulere en form for fødsel. Af den grund bruger professionelle kun denne teknik til meget fremskredne tilfælde mellem den 15. og 20. graviditetsuge.

Specialister giver lægemidler for at fremprovokere veer, og smerterne minder om dem for en almindelig fødsel. Hvis det er nødvendigt, hvis udskillelsen ikke finder sted, vælger fagfolkene udskrabning eller udvidelseVed at gøre det sørger de for ikke at efterlade nogen rester i livmoderen, som kan føre til komplikationer senere.

Kvinde taler med gynækolog om provokeret abort

Provokeret abort er ikke lovligt i alle lande. Det forbliver et kontroversielt emne i hele verden i dag.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Fordele ved at bruge et graviditetsbælte

Provokeret abort finder sted indenfor juridiske rammer

Det er værd af bemærke, at disse procedurer til provokeret abort er lovlige i nogle lande, mens de ikke er det i andre. Der er mange forskelle mellem lovene i de forskellige områder i verden, så ikke alt gælder på samme måde med hensyn til de lovmæssige aspekter.

Udøvelsen af enhver teknik af denne type skal respektere de medicinske standarder, så de ikke sætter patientens liv i fare. Autoriserede klinikker skal derfor have de passende ydelser og værktøjer til dette formål.

Det kan interessere dig ...
Fire typer substanser, man bør undgå som gravid
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire typer substanser, man bør undgå som gravid

I denne artikel vil vi fortælle dig, hvilke typer fødevarer man bør undgå som gravid, og hvorfor man skal fjerne dem fra kosten i dette stadie i si...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Espinoza, Henry, and Lizbeth López Carrillo. “Aborto inseguro en América Latina y el Caribe: definición del problema y su prevención.” Gaceta Médica de México 139.s1 (2003): 9-16.
  • Pacora-Portella, Percy. “Aborto terapéutico:¿ realmente existe?.” Acta médica peruana 31.4 (2014): 234-239.
  • Raymond, Elizabeth G., Margo S. Harrison, and Mark A. Weaver. “Efficacy of misoprostol alone for first-trimester medical abortion: a systematic review.” Obstetrics and gynecology 133.1 (2019): 137.
  • Shi, Beibei, et al. “Comparison of Outcomes Between Repeated and a Single Dose of Mifepristone in Combination with Misoprostol for Abortion: a Retrospective Cohort Study.” LATIN AMERICAN JOURNAL OF PHARMACY 37.7 (2018): 1383-1387.
  • White, Katharine O., et al. “First-trimester aspiration abortion practices: a survey of United States abortion providers.” Contraception 99.1 (2019): 10-15..
  • Allen, Rebecca H., and Alisa B. Goldberg. “Cervical dilation before first-trimester surgical abortion (< 14 weeks’ gestation).” Contraception 93.4 (2016): 277-291.
  • Costescu, Dustin, et al. “Medical abortion.” Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada 38.4 (2016): 366-389.
  • World Health Organization. Medical management of abortion. World Health Organization, 2019.
  • Kapp, Nathalie, et al. “Medical abortion in the late first trimester: a systematic review.” Contraception 99.2 (2019): 77-86.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.