Superfetation eller blive gravid, mens du allerede er gravid

Superfetation er et sjældent fænomen, der kan resultere i, at en kvinde bliver gravid, mens hun allerede er gravid med et andet barn. Vi forklarer, hvorfor det kan ske.
Superfetation eller blive gravid, mens du allerede er gravid
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Superfetation er et meget sjældent og ganske overraskende fænomen. Det består i at blive gravid, mens man allerede er gravid.

Udtrykket kommer fra latin. I det væsentlige betyder det “at blive gravid igen”. Få tilfælde er blevet rapporteret, selvom det i 2016 blev det, der skete med Jessica Allen.

Assisteret reproduktion kan have at gøre med begivenheden, og derfor kan forekomsten stige. Derfor vil vi i denne artikel forklare alt, hvad du bør vide om superfetation, og hvordan det opstår.

Hvad er superfetation?

Superfetation er udviklingen af et andet foster under graviditeten. Det vil sige, det opstår, når en kvinde bliver gravid med et andet barn, mens hun allerede bærer et. Kort sagt bliver hun gravid, mens hun allerede er gravid.

Resultatet er udviklingen af to babyer, tvillinger, der har forskellige gestationssaldre. Superfetation er relativt almindelig hos dyr. For eksempel hos gnavere, får og endda heste. Der er imidlertid meget få rapporter om tilfælde hos mennesker.

Faktisk er det meget usædvanligt. De fleste tilfælde, der er opstået i de seneste år, havde at gøre med assisteret reproduktionsteknik.

Superfecundation (eller en multipel graviditet) er befrugtningen af to æg samtidigt. Det er ikke det samme. Det vil sige, at det er to æg, der er blevet frigivet i den samme menstruationscyklus. Superfetation involverer to æg fra forskellige cyklusser.

En sædcelle, der befrugter et æg
Mellem superfetation og superfecundation er der tidsmæssige forskelle og involvering af forskellige menstruationscyklusser.

Hvordan sker det?

For at superfetation kan forekomme, skal en række begivenheder komme i gang samtidigt. Den første er, at under graviditeten sker ægløsning igen. Dette er ikke en almindelig forekomst, da det kvindelige reproduktive system har mekanismer til at forhindre, at dette sker.

Som en udgivelse i Assisted Reproduction forklarer, når en kvinde bliver gravid, stiger koncentrationen af progesteron. Progesteron er et hormon, der forhindrer nye follikler i at modnes i æggestokken.

På denne måde er det normalt blokeret, og en ny graviditet er umulig. I superfetation finder denne begivenhed imidlertid ikke sted, og der opstår et andet æg, der kan befrugtes.

Progesteron tykner også slim i livmoderen. Når slimet i livmoderhalsen tykner, kan sæd ikke passere igennem det og kan ikke nå ægget. Denne mekanisme mislykkes imidlertid også i superfetation.

Befrugtning af det nye æg sker normalt 2 til 4 uger efter det første. Det er derfor, der er en forskel i gestationsalderen for begge fostre. Derudover kan sædcellerne komme fra forskellige mænd.

Således kunne kvinden være gravid med to babyer fra forskellige fædre på samme tid. De fleste tilfælde af superfetation, som vi har påpeget, har haft at gøre med assisteret reproduktion. Årsagen er, at alle teknikker kræver hormonelle lægemidler, der kan påvirke kroppens normale procedurer.

Forskelle mellem superfetation og multipel graviditet

Det er let at forveksle superfetation med superfecundation eller en multipel graviditet. Det er dog vigtigt ikke at fortolke disse former for graviditet som den samme.

Ved superfetation kommer de befrugtede æg fra forskellige menstruationscyklusser. Ved en multipel graviditet frigives begge æg på samme tid. Det vil sige, at de kommer fra den samme menstruationscyklus.

Derfor er det i en multipel graviditet meget svært at have forskellige fædre. Superfetation er en asynkron multipel graviditet, der finder sted på forskellige tidspunkter. Da der normalt er en tidsforskel på 2 til 4 uger mellem de to, vil det ene foster være mindre end det andet. Det er hovedårsagen til, at det er vigtigt ikke at forveksle det med en multipel graviditet.

Nogle fakta kan hjælpe med at differentiere de to fænomener. Ud over fosterstørrelse er der forskelle i hjerteslag og andre strukturer, såsom kranielængde eller fostersæk.

Hvordan opdages det?

Diagnosen superfetation finder normalt sted tidligt. Det vil sige, at læger normalt opdager det ved ultralyd i første trimester, som finder sted ved cirka 12 ugers svangerskab.

I denne ultralyd kan de observere tilstedeværelsen af to embryoner, hver i sin egen sæk og med sin egen moderkage. Derudover er der en forskel i udviklingen og størrelsen på begge.

Det er almindeligt, at der i tilfælde af multipel graviditet er uoverensstemmelse mellem vægten og størrelsen af begge babyer. Ved superfetation er forskelle i organudvikling imidlertid også synlige. Dette sker normalt ikke ved superfecundation.

Du kan være interesseret i: Hvad er falsk graviditet for en lidelse?

At blive gravid, mens du allerede er gravid, er en højrisikosituation

Fødslen hos kvinder, der oplever superfetation, indebærer flere risici end en almindelig fødsel. Årsagen er, at moderen skal føde begge babyer på samme tid, hvad enten det er vaginalt eller ved kejsersnit.

Ved vaginal fødsel skal begge babyer være placeret korrekt. Deres vægt og størrelse spiller også en rolle. Vi skal tage højde for, at der i superfetation er en forskel i undfangelsestidspunktet, hvilket komplicerer proceduren.

Derfor er det muligt for en baby at blive født ved 35 uger (for tidligt, men med store chancer for overlevelse) og en anden ved 32 ugers svangerskab (hvilket gør overlevelse i omverdenen vanskeligere). Jo yngre barnet er, desto mere sandsynligt er det, at han/hun lider af sygdomme, da organerne ikke er fuldt udviklede.

Af denne grund gør specialister i nogle tilfælde forsøg på at udsætte fødsler. Det vil sige at holde det yngste foster i livmoderen så længe som muligt. Dette øger sandsynligheden for overlevelse.

En for tidlig født baby i en inkubator

Tilfælde af superfetation

Som vi har forklaret i artiklen, har der været få rapporter om tilfælde af superfetation. Den første dateres tilbage til 1932. Derefter blev omkring 10 flere opdaget i det 20. århundrede. I øjeblikket vurderer forskere 1 eller 2 tilfælde om året.

Den mest berømte fandt sted i 2016. Moderens navn var Jessica Allen, og hun var en kvinde, der fungerede som en rugemor. Det vil sige, at hun var gravid med en baby, som hun skulle give til et par med fertilitetsproblemer.

Under denne graviditet blev Jessica gravid med en anden mand, hendes egen mand. Derfor fødte hun to babyer, der var biologisk forskellige. Dette førte til etiske kontroverser og endda overvejelser om de juridiske konsekvenser.

Det er meget ualmindeligt at blive gravid, mens man allerede er gravid

Superfetation er et fænomen, hvor en kvinde bliver gravid, mens hun allerede er gravid. Grunden til, at det sker, er en hormonel ændring. Som et resultat producerer kroppen frugtbare æg igen, selvom hun allerede bærer en baby.

Resultatet er tvillingebabyer i forskellige gestationssaldre. Dette er en meget sjælden situation, men det er vigtigt at skelne den fra typiske multipelgraviditeter. Begge indebærer imidlertid risici. Derfor er en specialist nødt til at følge denne type situation nøje.

Det kan interessere dig ...
Kan man blive gravid med præsperm?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kan man blive gravid med præsperm?

Præsperm er tykt, flydende og farveløst. Det indeholder ikke sædceller, men forårsager undertiden graviditet. Lær, hvordan det sker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • superfetación | Definición | Diccionario de la lengua española | RAE – ASALE. (n.d.). Retrieved May 5, 2021, from https://dle.rae.es/superfetación
  • Tobar Gallegos, Marcelo Gustavo. El derecho humano a la identidad y sus posibles conflictos ante la superfecundación y superfetación. Diss. Quito: Universidad de Los Hemisferios, 2019, 2019.
  • ¿Qué es la superfetación? – Quedarse embarazada estando embarazada. (n.d.). Retrieved May 5, 2021, from https://www.reproduccionasistida.org/superfetacion/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.