Er det godt at spise færre kulhydrater?

Du kan tabe dig ved at spise færre kulhydrater. Det kan også hjælpe dig med at blive sundere generelt.
Er det godt at spise færre kulhydrater?

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Er det godt at spise færre kulhydrater? Ja og ned. Det handler ikke om at fjerne kulhydraterne fra din kost, men om at vælge den rigtige slags.

Er du en af de mennesker der altid tænker på nye ideer til at tabe dig og reducere din tøjstørrelser? Fokuserer du kun på mængden af fedt, du spiser, uden at overveje andet?

Hvis dette er tilfældet, fortsæt med at læse, fordi vi vil fortælle dig om vigtigheden af at reducere kulhydrater for at få din ønskede figur.

Du kan blive overrasket over at opdage, at mange af dine problemer vil blive løst ved bare at reducere kulhydrater. Det vigtigste er, at du forstår, at du ikke bør fjerne kulhydrater helt, men vælg de sundeste.

1. Tab dig ved at spise færre kulhydrater

Hvis du er en person med overdreven vægt, bør du vide, at blot reducere nogle få kulhydrater kan få dig til at tabe dig omkring 5 kilo på 6 måneder. Dette beløb kan forekomme meget lavt for nogle mennesker. Men svær fedme er et svært problem at kæmpe med, og at komme ud af denne cyklus kan betydeligt reducere dine medicinske problemer såsom:

 • Diabetes
 • Metabolisk syndrom

Det har vist sig, at folk, der er stærkt overvægtige og følger den lave kulhydrat kost, opnår:

 • Reducerede triglycerider.
 • Forbedret insulinresistens.
 • Holder deres insulinindhold stabilt.

Med hensyn til vægttab, når der foretages sammenligning mellem dem der følger en fedtfattig kost og en med et lavt kulhydratindhold, var resultaterne:

 • De, der fulgte en fedtfattig kost, faldt kun mellem 1,9 og 4,2 kilo på 6 måneder.
 • Dem, der fik lav en diæt med et lavt kulhydratindhold tabte mellem 5,8 og 8,6 kilo på 6 måneder.

Læs også: Opskrift på en lækker grøntsagsomelet

2. En kostplan med færre kulhydrater kan hjælpe unge

Kvinde med målebånd om maven.

Vi ved, at det er vigtigt at opretholde en sund vægt til enhver tid. Men børn og unge bør have mere intens kontrol over deres kostvaner for at undgå at udvikle sundhedsmæssige problemer i en tidlig alder.

I en undersøgelse udført i år 2000 blev det bevist, at en diæt der sigter mod at reducere kulhydrater, reducerer vægten og risikoen for kardiovaskulære problemer hos overvægtige unge. Dette blev forsøgt gjort i 12 uger, og resultaterne var overraskende: i gennemsnit tabte deltagerne ca. 9 kg.

Det er vigtigt at huske, at det er meget vigtigt for ungdommen at opnå disse ændringer med hensyn til deres følelsesmæssige helbred. Ved at opnå en sund vægt, vil du også forbedre dit selvværd og din selvtillid.

Noget der bør tages i betragtning er, at denne kost skal ledsages af en uddannelse på ernæring for at danne gode vaner og rette dem der ikke hjælper.

Læs også: Perfekte fødevarer til fedtforbrænding

3. Færre kulhydrater giver bedre humør

Familie omkring bordet.

Har du bemærket, at du hele tiden er i dårlig form? Måske bliver du let deprimeret, og du ved ikke hvorfor? I dette tilfælde bør du vide, at en undersøgelse fandt ud af, at diæter med et lavt indhold af kulhydrater hjælper dig med at:

 • Kontroller appetitten
 • Bekæmpe søvnløshed
 • Reducer træthed
 • Reducer maveproblemer

I den forstand er det vigtigt at huske, at alt, hvad vi spiser, har en vis indflydelse på hjernens kemi. På samme måde som chokolade hjælper dig med at være lykkeligere, giver forarbejdede kulhydrater dig konstante problemer.

En anden undersøgelse fandt også, at en reduktion i antallet af negative kulhydrater i din kost vil forbedre din mentale sundhed og fleksibilitet. Det vil sige, din evne til at tænke og reagere vil være meget mere effektiv.

Nogle anbefalinger, når du vælger de kulhydrater, du vil spise

Kvinde vælger i supermarkedet.
 • Den første ting du skal huske er at du skal medtage kulhydrater i din kost. En almindelig fejl er at tro at du skal fjerne dem helt for at tabe dig.

Men en sund kost kræver en moderat mængde kulhydrater til din daglige energi. Hvis du ikke får dem, vil du på kort tid føle dig udmattet med selv de enkleste aktiviteter.

 • Det er vigtigt at du kombinere kulhydrater med goed kvalitets fibre. De bedste muligheder er hele korn, grøntsager og frugter. I gennemsnit skal du forbruge ca. 18 gram fibre for at hjælpe din krop med at behandle kulhydrater.
 • Spørg din ernæringsekspert om han kan lære dig mere om kulhydrater og bed ham om at fortælle dig den korrekte mængde for netop dig. Beregning af denne måling er meget enkel, men du har brug for noget grundlæggende træning.

Nu ved du, at det er vigtigere at se kulhydraterne når du spiser end at undgå fedtstoffer i din kost.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mobbs, C. V., Mastaitis, J., Isoda, F., & Poplawski, M. (2013). Treatment of diabetes and diabetic complications with a ketogenic diet. In Journal of Child Neurology. https://doi.org/10.1177/0883073813487596ç
 • Andersen, C. J., & Fernandez, M. L. (2013). Dietary strategies to reduce metabolic syndrome. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders. https://doi.org/10.1007/s11154-013-9251-y
 • McGuinness, O. P., & Shiota, M. (2017). Carbohydrate metabolism. In The Clinical Chemistry of Laboratory Animals, Third Edition. https://doi.org/10.1201/9781315155807
 • Li, Y., Hruby, A., Bernstein, A. M., Ley, S. H., Wang, D. D., Chiuve, S. E., … Hu, F. B. (2015). Saturated Fats Compared with Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease A Prospective Cohort Study. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2015.07.055

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.