Psykisk sygdom hos børn og dets symptomer

Symptomerne på psykisk sygdom hos børn er ikke lette at genkende. Faktisk er der tidspunkter, hvor vi måske tror, at en bestemt adfærd enten er midlertidig, eller at de bare ter sig. Hvis du har spørgsmål, skal du kontakte en terapeut.
Psykisk sygdom hos børn og dets symptomer

Sidste ændring: 26 august, 2022

Psykisk sygdom og andre lidelser påvirker ikke kun voksne, men også børn. Faktisk er det endda til stede hos mange dyrearter. Imidlertid kan symptomerne præsentere sig anderledes hos børn. Kan du genkende psykisk sygdom hos børn?

I dag har vi samlet nogle oplysninger, der giver dig mulighed for at lære mere om emnet psykisk sygdom hos børn. Læs det, så du har en idé om, hvordan du identificerer symptomerne, hvis de opstår hos dit barn.

Hvad du bør vide om psykisk sygdom hos børn

Stille dreng med bog viser symptomer på psykisk sygdom hos børn

Selv om påvisning af psykisk sygdom hos voksne ikke er kompliceret, kan vi ikke sige det samme om diagnosticering af børn. Faktisk præsenterer børn normalt nogle symptomer, som de voksne, der har ansvaret for dem, kan undgå at bemærke. Desværre går værdifuld tid ofte tabt, før behandling påbegyndes.

Husk også, at børn stadig opbygger ordforråd. Derfor er deres evne til at udtrykke det, de føler, stadig begrænset.

Så de ansvarlige voksne skal vide nok om, hvordan psykiske sygdomme manifesteres hos børn, så du kan opdage det og iværksætte behandling så hurtigt som muligt.

Nedenfor fortæller vi dig i detaljer om, hvilke der er de hyppigste psykiske lidelser hos børn samt deres generelle symptomer.

De mest almindelige psykiske lidelser hos børn

Børn kan lide af de samme psykiske sygdomme som voksne.

Visse lidelser er dog mere almindelige hos børn. For eksempel:

  • Angstlidelser såsom obsessiv-kompulsiv lidelse, social fobi, generaliseret angst eller selektiv stumhed, blandt andet.
  • Opmærksomhedsforstyrrelser og hyperaktivitet.
  • Autisme.
  • Spiseforstyrrelser, som bulimi eller anoreksi.
  • Humørforstyrrelser såsom depression, bipolær lidelse osv.
  • Skizofreni, som normalt manifesterer sig mod slutningen af ​​ungdomsårene.

Symptomer på psykisk sygdom hos børn

Som forklaret ovenfor, opdages psykiske forstyrrelser hos børn ofte ikke af forældrene. Faktisk tror du måske, at de første symptomer er normale, og at de kun er en del af almindelig børneadfærd. I så fald vil du ikke tage dem som et tegn på, at noget ikke er, som det skal være.

Læs også: Behandling af sengevædning: Når børn tisser i sengen

Under alle omstændigheder, hvis et specifikt tegn er til stede over en lang periode eller bliver mere intenst, skal du søge råd hos en terapeut. Det kan være en indikation på, at dit barn har brug for lidt ekstra hjælp.

Forældre mangler ofte tilstrækkelig information til at opdage symptomer på psykisk sygdom hos deres børn. Det er af denne grund, at de muligvis ikke søger hjælp. Desværre er de fleste af os påvirket af negativiteten omkring og stigmatiseringen af ​​psykiske sygdomme i vores samfund.

Når det er sagt, er det første skridt at give slip på alle tabuer og fordomme, du måtte have vedrørende psykisk sygdom. På den måde kan du indgyde dem med tillid og hjælpe med at sætte en stopper for den (unødvendige) sociale stigmatisering, i det mindste derhjemme.

Så hvilke symptomer skal du være på udkig efter?

1. Ændringer i adfærd

Barn kigger ud af vindue

Hold øje med drastiske og radikale ændringer i dit barns adfærd. For eksempel kan de begynde at handle irritabelt og voldeligt eller udvikle farlig og aggressiv opførsel. De kan også udstede trusler eller diskutere og skændes konstant.

Det, du skal være på udkig efter her, er usædvanlig og uforholdsmæssig irritabilitet og aggressivitet. Dette kan indikere eksistensen af ​​en eller anden form for psykisk lidelse.

Opfat også alle bemærkelsesværdige ændringer i dit barns adfærd som et advarselstegn på psykisk sygdom, især hvis de varer længe eller er intense.

2. Humørsvingninger som symptomer på psykisk sygdom hos børn

Når vi siger: ”Vær opmærksom på symptomer”, mener vi at være opmærksom på vigtige ændringer, der påvirker et barns daglige liv.

Derfor skal du f.eks. være særlig opmærksom, hvis en følelse af tristhed varer mere end femten dage, eller hvis barnet er isoleret og selvoptaget i almindelighed (husk dog også, at nogle børn er mere indadvendte end andre).

Bemærk for eksempel, hvis ny adfærd forhindrer dem i at udføre aktiviteter, de plejede at nyde, eller hvis det påvirker deres skolepræstation. I så fald kan du have et tilfælde af psykisk sygdom, såsom depression hos børn.

3. Koncentrationsbesvær

Pige i klasseværelse tager sig til hoved

Det er normalt, at børn har svært ved at koncentrere sig, især hvis de skal sidde i lange perioder i et kedeligt klasseværelse.

Hvis denne vanskelighed imidlertid er uforholdsmæssig stor, når man sammenligner den med andre børns, eller hvis den påvirker deres daglige liv og skolepræstation eller mindst to områder i deres liv (skole, derhjemme osv.), kan det være et symptom på en psykisk sygdom.

Vær især opmærksom på andre mulige symptomer såsom hukommelsestab eller ændringer i hukommelsen som vanskeligheder med at tænke klart.

4. Stort vægttab som følge af psykisk sygdom hos børn

Vær opmærksom på for stort vægttab, opkast eller appetitløshed, da det kan indikere en spiseforstyrrelse.

Det er vigtigt at være opmærksom og søge hjælp i disse tilfælde, så behandlingen kan begynde så hurtigt som muligt. Faktisk vil anoreksi og bulimi føre til alvorlige negative konsekvenser, hvis de ikke behandles.

5. Psykisk sygdom hos børn kan komme til udtryk som selvskade

I mange tilfælde kan psykisk sygdom føre til selvskade hos et barn. Så du skal være på udkig efter eventuelle skader på et barns krop, da de kan være selvpåførte.

Du skal søge øjeblikkelig hjælp, hvis du bemærker dette symptom. Faktisk har mange børn med psykisk sygdom også selvmordstanker, så jo før du opdager det, desto hurtigere kan de begynde behandlingen.

Vær opmærksom på eventuelle mærkbare ændringer i dine børns adfærd. Vid, at selvskade, selvmordstanker og koncentrationsbesvær er en sikker indikator for, at de skal se en terapeut for støtte.

6. Intense følelser

Det er normalt, at børn og unge oplever følelser temmelig intenst. Men hvis der ikke er nogen særlig grund til det, men – lad os sige, at dit barn har en overdreven, kraftig, irrationel frygt for noget – så kan fobien muligvis være et symptom på en mental forstyrrelse.

Her henviser vi til fobier eller frygt, der negativt forstyrrer deres daglige aktiviteter. I disse tilfælde er frygtens intensitet usædvanlig.

Læs også: Hvordan føles det at have bipolar lidelse?

7. Hovedpine og mavepine

Mens voksne har en tendens til at udvise symptomer som angst eller tristhed, kan børn udtrykke en psykisk lidelse på andre måder. For eksempel kan usædvanlig eller konstant hovedpine eller mavepine være et symptom på angst eller bekymring.

Ligeledes skal du også være opmærksom på eventuelle søvnforstyrrelser, der ikke har nogen åbenlys forklaring. Under alle omstændigheder skal dit første skridt være at udelukke fysiske problemer, der kan forårsage smerter eller søvnbesvær.

8. Stofmisbrug

Dette rammer især ungdomsårene. Et uroligt barn er ofte afhængig af stoffer som alkohol eller stoffer som en måde at “håndtere” eller “undgå” deres smertefulde virkelighed på.

Det er af den grund, at du skal være opmærksom på tegn på stofmisbrug fra deres side.

9. Ændringer i virkelighedsopfattelsen

Børn kan udtrykke, at de ser eller hører mennesker eller ting, der ikke findes. Vær dog forsigtig med dette, fordi et barns fantasi er ubegrænset.

Hvis dette symptom imidlertid fortsætter i mange år ind i ungdomsårene, eller hvis det påvirker deres livskvalitet, skal du søge hjælp.

10. Vanskeligheder med at socialisere

Mange børn er generte, og det er normalt. Imidlertid kan ekstrem tilbagetrækning skyldes en psykisk sygdom, der forhindrer dem i at interagere med deres miljø.

Vær ligeledes opmærksom på, om deres vanskeligheder med at forholde sig til andre er for store, og de nægter enhver kontakt med andre børn eller andre mennesker. Dette kan være et tegn på en angstlidelse eller social fobi.

Hvad skal du gøre, hvis du opdager psykisk sygdom hos dit barn?

Mor og søn i terapi

Psykologisk hjælp er nøglen til at håndtere psykiske lidelser, der påvirker børn. Så det er vigtigt at søge hjælp efter at have genkendt visse symptomer.

Hvis du opdager nogle af disse symptomer såvel som den intensitet og varighed, som vi har beskrevet, er det vigtigt at søge hjælp. Det er bedst at tale med en læge og diskutere dine bekymringer med dem. Ligeledes skal du også tale med barnets lærer, da de muligvis kan fortælle dig, om symptomerne opstår i skolen, eller om de udviser andre symptomer.

Hvis det bekræftes, kan barnet begynde en effektiv psykologisk behandling afhængigt af sygdommen. Selvfølgelig skal de altid modtage ubetinget støtte og kærlighed fra deres familie. På den måde ved de, at de ikke er alene, at deres ubehag har en løsning, og at du altid vil være der for at give dem din fulde støtte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


    • Kathleen Ries Merikangas, “Epidemiology of mental disorders in children and adolescents”, Dialogues Clin Neurosci. 2009 Mar; 11(1): 7–20.
    • Barbara J. Burns et al. “Effective Treatment for Mental Disorders in Children and Adolescents”, Clinical Child and Family Psychology Review, December 1999, Volume 2, Issue 4, pp 199–254
    • Charlotte Johnston, Eric J. Mash, “Families of Children With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: Review and Recommendations for Future Research”, Clinical Child and Family Psychology ReviewSeptember 2001, Volume 4, Issue 3, pp 183–207

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.