De største myter omkring bipolar lidelse

Mange mennesker mener falske oplysninger som disse skadelige myter vedrørende bipolar lidelse ikke har noget at gøre med virkeligheden. Lær sandheden om denne sygdom og hvordan det påvirker kroppen og sindet.
De største myter omkring bipolar lidelse

Sidste ændring: 09 august, 2022

Bipolar lidelse er karakteriseret ved pludselige humørsvingninger uden nogen tilsyneladende årsag.

Dette er imidlertid ikke en komplet definition. Der er udbredte myter om sygdommen, der skal diskuteres og derefter kasseres.

Nogle gange bruger vi ordet “bipolar” forkert og tankeløst.

Måske lyder disse udtryk bekendte: “Din ven virker bipolar,” “Hvorfor er du sådan? Du er så bipolar. “

Ikke alene er disse skadelige for mennesker, der virkelig lider af denne sygdom, de repræsenterer også komplette myter.

I dag vil vi gøre op med nogle af disse myter.

De største myter om bipolar lidelse

Det påvirker kun dit humør

Dreng der ryger

Når vi siger ting som ovenstående, henviser vi til følelser, fordi vi tror, ​​at denne lidelse kun handler om følelser.

Men det er en stor fejl og en af ​​de største myter omhandlende bipolar lidelse.

  • En person med denne lidelse har også problemer med rationel vurdering, problemer med at koncentrere sig og hukommelsesproblemer.
  • Ligeledes kan der også være problemer med sex lyst og ændringer i energiniveauet. Dette kan udløse depression og lavt selvværd.

De kan ikke leve et normalt liv

Dette er helt forkert. Personer med bipolar lidelse kan have et helt normalt liv.

Virker navnet på sangerinden Demi Lovato bekendt? Denne berømthed blev diagnosticeret med denne sygdom, ligesom mange andre berømtheder og kunstnere.

Problemet med sygdommen er, at det ikke sker som en uforklarlig eksplosion på bestemte tidspunkter, og det rammer heller ikke andre pludseligt.

For folk med bipolar lidelse har sværest ved at finde centrum og balance. For dem er livet enten sort eller hvidt og sjældent nogensinde gråt.

Find ud af: De 3 førende årsager til depression

Mand med humørsvingninger

Vi ville lyve, hvis vi ikke sagde en person med denne sygdom ikke behøver hjælp. Det er meget kompliceret, men ikke umuligt at blive afbalanceret med dig selv. Det er altid bedst at søge hjælp fra en ekspert.

Men at være opmærksom på problemet, udøve yoga og andre mindfulness øvelser og gøre andre aktiviteter, der kan gøre dit sind mere tilpasningsdygtigt og bringe der mere under kontrol, kan være en stor hjælp.

Bipolar lidelse er bare normale humørsvingninger

Mange mennesker tror, ​​at bipolar lidelse er ligesom de humørsvingninger, som nogen går igennem, når en elsket dør, når de bliver kede af det, fordi de præsterede dårligt til en test eller i andre dagligdags situationer.

Men de er meget forskellige. Humørsvingningerne hos mennesker med bipolar lidelse forstyrrer deres liv og deres evner og er længerevarende. De kan også forekomme uden nogen åbenlys årsag.

For eksempel gør regnfulde dage måske noget ved dit humør. Men en person med denne lidelse kan falde i en depression, når de ser det regner eller endda når det er solrigt.

Ligeledes kan de med bipolar lidelse miste deres job, fordi de bare ikke kan komme ud af sengen og på arbejde til tiden uanset hvor meget de prøver. Det er alt sammen fordi de vågnede ekstremt triste eller nedtrykte, hvilket påvirker dem fysisk.

Du vil måske kunne lide: Hvad skal du gøre, hvis din partner er bipolar?

Selvmord er ikke et stort problem

Hånd ligger slapt

Pas på med denne myte. Det er rigtigt, at personer med bipolar lidelse ofte ikke forsøger at begå selvmord, men snarere at kontrollere deres følelser gennem forskellige selvskadelige praksiser.

Men et stort flertal af dem føler sig nødt til at gå længere end det for at forsøge at bringe en stopper for den følelsesmæssige hvirvelvind, som de oplever og derfor tilgodeser de fysisk smerte.

Selvskade er ofte kun en måde at distrahere sig selv og få den kontrol, de har brug for. Men nogle gange bliver det uden for hånden.

Derfor er dette en af ​​de største myter om bipolar lidelse. Vi bør være særlige forsigtige med dette aspekt.

Glem ikke: 5 tegn på depression du måske ignorerer

Personer med bipolar lidelse er svage

Mange mennesker med bipolar lidelse søger muligvis ikke hjælp på grund af myten, at det betyder, at du er svag, hvis du ikke er i stand til at kontrollere dine følelser.

Men at have depression, angst eller enhver anden sygdom gør dig ikke svagere end andre.

Faktisk er sandheden det modsatte. Mennesker, der lider af en psykisk sygdom, må ofte gøre en ekstra indsats for at håndtere hver dag i deres liv og komme succesfuldt ud af det. Dette gør dem til utroligt stærke mennesker, som bare har brug for lidt ekstra hjælp til at finde en balance.

Bipolar lidelse er simpelthen en betingelse, der kan behandles, så personen kan nå den balance, de har brug for.

Kvinde dyrker yoga

Vi skal helt fjerne disse myter om bipolar lidelse fra vores sind. Disse løgne hindrer os i virkelig at forstå sygdommen, og hvordan vi kan hjælpe vores kære, der lider af det.

At tro på, at en person med forstyrrelsen er skør eller kan blive vanvittig, fordi folk ikke forstår dem, er ikke en moden holdning til et problem, der slider på den person, der lider af det. I stedet for skal vi være parate til at forstå og hjælpe dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • de Souza, C., Vedana, K. G. G., do Carmo Mercedes, B. P., & Miasso, A. I. (2013). Trastorno bipolar y medicamentos: adhesión, conocimiento de los pacientes y monitorización sérica del carbonato de litio1.
  • López-Jaramillo, Carlos. (2011). Una visión integral de los trastornos bipolares: condición necesaria para la clínica y la investigación. Revista Colombiana de Psiquiatría40(Suppl. 1), 7-9. Retrieved February 18, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-74502011000500002&lng=en&tlng=es.
  • Pérez Fernández, L., Leache, A., & Ojer, L.. (2010). Trastorno bipolar infantil: a propósito de un caso. Anales del Sistema Sanitario de Navarra33(1), 103-106. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272010000100012&lng=es&tlng=es.
  • Vargas-Soberanis, Alejandro, Zavaleta-Ramírez, Patricia, Peña Olvera, Francisco de la, Mayer Villa, Pablo, Gutiérrez-Soriano, Joaquín, & Palacios Cruz, Lino. (2011). Manifestaciones clínicas y tratamiento del trastorno bipolar en niños y adolescentes, una actualización basada en la evidencia. Salud mental34(5), 409-414. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252011000500003&lng=es&tlng=es.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.