Hvad skal du gøre, hvis din partner er bipolar

Folk, der har bipolar lidelse kan føre et normalt liv, så længe de fortsætter deres behandling. Forståelse af bipolar lidelse, og hvordan du kan hjælpe din bipolar partner er ekstremt vigtigt, hvis du er i et forhold med en person, der har bipolar lidelse.
Hvad skal du gøre, hvis din partner er bipolar
Lourdes Martínez

Bedømt og godkendt af Farmaceut og ernæringsspecialist Lourdes Martínez.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Bipolar lidelse påvirker følelserne, hvilket er hvorfor det ofte forstyrrer menneskelige relationer, især de romantiske af dem.

I løbet af et forhold, kan en bipolar person blive positivt eller negativt påvirket. Hvis dette er tilfældet med dig, er det vigtigt, at du forstår den rolle, du spiller, og at du fortsætter med at støtte din partner.

Det vigtigste er at være tålmodig og være den person, der giver følelsesmæssig balance i forholdet. Du skal vide, at mennesker med bipolar lidelse har adfærdsmønstre, der ikke er af egen fri vilje.

Hvad er bipolar lidelse?

Bipolar lidelse er en meget almindelig psykiatrisk lidelse, der skaber episoder af depression skiftende med eufori hos visse mennesker.

I mange tilfælde bliver disse episoder kroniske. Så dem, der lider af det kommer til at kræve medicinsk behandling i resten af ​​deres liv.

Denne lidelse kan være arvelig, selvom den genetiske defekt, der forårsager det endnu ikke er blevet identificeret. Årsagerne til de effektive lidelser er ukendte, men de menes at være et resultat af en række neuro-biologiske og psykosociale faktorer.

Hvad kan du gøre for din bipolare partner?

At være med en person, der har bipolar lidelse betyder ikke, at du skal være den der tager sig af dem, eller at du skal sætte dit eget liv til side.

Der er mange ting, du kan gøre for din partner uden at forsømme dig selv.

Det er vigtigt, at du hjælper din partner med at genkende symptomerne.

Du er konstant ved deres side – hvem er bedre end dig til at hjælpe din partner med at opdage, hvad der sker med dem? Lidt efter lidt, vil du få nok erfaring til at vide, hvornår en krise eller et tilbagefald er ved at ske.

Dette vil hjælpe dig med at handle på forhånd for at undgå det.

Arbejd med lægen.

Du vil være den perfekte kilde til information for lægen til løbende at revurdere din partners fremskridt.

Hvis du kommunikerer godt med din læge, vil du få mest muligt ud af hver konsultation. Prøv ikke at skjule nogen detaljer og skriv ting ned, som du anser for at være vigtige, hvis det er nødvendigt.

Overbeskyt ikke din partner.

Bipolar

At være overbeskyttende vil ikke være godt for nogen af jer. En bipolar person tilbringer det meste af deres tid med at føre et normalt liv, som om de ikke havde en sygdom.

Når din partner er stabil, så begræns ikke din egen autonomi eller ansvar.

Men når de har episoder med mani eller depression, er det vigtigt at være sammen med dem så meget som muligt. På den måde kan du undgå enhver form for selvdestruktiv adfærd.

Kritiser ikke.

Du kan kritisere din partner uden at vide det. Prøv at huske på, at du er en af de mennesker, som de har mest tillid til.

Husk altid på at symptomerne din partner har ikke er falske. De ønsker ikke at lide af denne lidelse, og de gør muligvis det bedste, de kan for at komme sig.

Sørg for, at de tager deres medicin.

Medicin

Du bør overvåge, om de tager deres medicin korrekt. Der er nogle tilfælde, hvor en patient begynder at føle sig bedre tilpas og beslutter, at de ikke behøver at fortsætte med medicinske behandlinger.

Helt eller delvist ophør af medicin uden at konsultere deres læge, kan få dem til at få et tilbagefald eller noget endnu værre.

Hvordan kan du passe på dig selv, når din partner lider af bipolar lidelse?

Mange gange glemmer du at give dig selv lidt tid til at genoplade din energi, mens du yder omsorg for en anden person.

Det er meget vigtigt, at du afsætter tid og plads til dig selv, og det kan være nødvendigt at overveje terapi. Der er ingen kur for bipolar lidelse, så husk på, at det er noget du skal udstå resten af livet.

Du skal sørge for du kan passe på jer begge to på bestemte tidspunkter. Derfor er det afgørende, at du har støtte fra din familie og venner, fordi det kan være et yderst vanskeligt ansvar at bære i nogle situationer.

Hvis du føler, at det bliver sværere for dig at håndtere din partners lidelse, er det en god idé at tale med en terapeut.

Der er ingen grund til at føle dig skyldig. Tværtimod kan det at leve med en person, der har denne lidelse være meget vanskeligt for nogle mennesker, og det er rimeligt for dig at søge mange muligheder for støtte for at komme videre.

Hvad skal du gøre, hvis din partner har en krise?

Det vigtigste er at være opmærksom på, om hvorvidt din partner ønsker at eller er i stand til at skade sig selv eller dem omkring dem.

Du bør søge hjælp hurtigt, hvis du føler at du ikke er i stand til at tage kontrol over situationen. Undgå for enhver pris at efterlade din partner alene under en krise. Forsøg at kommunikere med deres læge så hurtigt som muligt.

Når du taler med specialisten. Bør du bede dem om at give dig deres personlige nummer, hvis du har brug for deres støtte i nogle krise tilfælde

Hvis du opdager, at din partner har en eller flere af de her nævnte symptomer. Så opfordrer dem til at se en læge og starte behandling. Dette vil gøre jer begge i stand til at nyde et bedre liv sammen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Young, A. S., & Fristad, M. A. (2015). Bipolar Disorder. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00002-1
  • Kara, N., & Einat, H. (2014). Bipolar disorder. In Behavioral Genetics of the Mouse Volume II: Genetic Mouse Models of Neurobehavioral Disorders. https://doi.org/10.1007/CBO9781107360556
  • Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J. (2013). Treatment of bipolar disorder. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60857-0
  • Grunze, H., Vieta, E., Goodwin, G. M., Bowden, C., Licht, R. W., Azorin, J. M., … Kasper, S. (2018). The World Federation of Societies of Biological Psychiatry (WFSBP) Guidelines for the Biological Treatment of Bipolar Disorders: Acute and long-term treatment of mixed states in bipolar disorder. World Journal of Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1080/15622975.2017.1384850

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.