Sund mikrobiota forbedrer symptomer på overgangsalder

Sund mikrobiota forbedrer symptomer på overgangsalder på grund af dens sammenhæng med kvindelige kønshormoner. Hvordan?
Sund mikrobiota forbedrer symptomer på overgangsalder
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 09 juni, 2023

I de seneste år er der kommet en voksende mængde forskning, der forbinder balance i mikrobiotaen med en forbedring af menopausale symptomer. Det er blevet observeret, at dette sæt tarmbakterier forstyrrer aktiviteten af kønshormoner. Faktisk synes deres balance at give yderligere fordele, fordi sund mikrobiota forbedrer symptomer på overgangsalder.

Man skal huske på, at overgangsalderen er en biologisk proces, hvor en kvindes menstruationscyklus ophører permanent. Selv om det er en del af aldringsprocessen, medfører det en række symptomer, som ofte påvirker livskvaliteten. Men hvorfor hjælper det at tage sig af mikrobiotaen med at kontrollere symptomerne? Find ud af det i denne artikel!

Symptomerne på overgangsalderen

Overgangsalderen medfører en række kliniske manifestationer, som er ubehagelige for kvinder. Nogle af de mest almindelige symptomer er følgende:

  • Hedeture.
  • Natlige svedeture.
  • Tørhed i skeden.
  • Vægtøgning.
  • Humørsvingninger.
  • Ændringer i søvnmønstre.

Det anslås, at kvinder tilbringer omkring en tredjedel af deres liv i overgangsalderen, som indtræffer omkring 50-årsalderen. I overgangen til denne fase øger hormonelle ændringer ofte risikoen for metaboliske og kardiovaskulære sygdomme.

Desuden forekommer mange af disse sygdomme mellem 10 og 15 år efter overgangsalderen, som det er tilfældet med blandt andet overvægt, diabetes, osteoporose, hjerte-kar-sygdomme, kræft og demens.

Af alle disse grunde er ankomsten af denne nye cyklus et vigtigt tidspunkt til at vedtage strategier, der hjælper med at tage sig af sundheden. Blandt disse spiller vaner, der hjælper med at opretholde en sund mikrobiota, en meget vigtig rolle.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 5 myter om overgangsalderen, som du bør kende til

En sund mikrobiota forbedrer symptomer på overgangsalder

Mikrobiotaens rolle for sundheden har været genstand for videnskabelig forskning i flere årtier. I de seneste år er der således blevet udviklet undersøgelser, der forbinder dens aktivitet med de symptomer, der forekommer både før, under og efter overgangsalderen.

Mikrobiotaen er en samling af billioner af mikroorganismer, herunder bakterier, svampe, vira og andre mikrober. Specifikt er tarmmikrobiotaen den største og mest forskelligartede population af mikroorganismer i menneskekroppen. Den spiller en vigtig rolle for fordøjelsen, immunforsvaret og den generelle sundhed.

Det er blevet observeret, at denne gruppe af mikroorganismer over tid undergår ændringer, som skyldes vaner, livsstil, hormonelle ændringer og endda sygdom.

Kvinder, der formår at opretholde en mangfoldig tarmmikrobiota, har en tendens til at opleve færre symptomer i overgangsalderen. Dette ser endda ud til at reducere risikoen for sygdom, når de når dette stadium.

Forholdet mellem mikrobiota og kvindelige kønshormoner

En undersøgelse, der blev delt via International Journal of Women’s Health forklarer indflydelsen af kvindelige kønshormonniveauer på sammensætningen af mikrobiotaen. Ifølge undersøgelsen er de hormonelle udsving, der forekommer i overgangsalderen, forbundet med en lavere diversitet i tarmmikrobiomet.

I betragtning af den tætte kontakt, som mikrobiotaen har med immunsystemet, er de ændringer, der forekommer i overgangsalderen, en risikofaktor for flere sygdomme, herunder metaboliske, immunologiske og kardiovaskulære sygdomme.

Forskerne bemærkede dog, at der er tale om et tovejsforhold. Hvad betyder dette? Jo, tarmmikrobiotaen er også involveret i reguleringen af niveauerne af frie cirkulerende hormoner.

Med andre ord er det meget gavnligt at tage sig af mikrobiotaen og fremme balancen mellem de mikroorganismer, som den består af, for at minimere virkningen af faldet i hormoner som f.eks. østrogen.

Det er især blevet fastslået, at strobolomet – et sæt bakteriegener, der hører til mikrobiotaen – er involveret i østrogenregulering.

Fremme af østrogenbalancen er ikke kun positivt for at reducere risikoen for kroniske sygdomme under og efter overgangsalderen. Det fremmer også en reduktion af almindelige symptomer som vaginal tørhed, humørsvingninger, hedeture og nattesved.

Den vaginale mikrobiota er også vigtig

Den vaginale mikrobiota er det samfund af mikroorganismer, der lever i skeden. En undersøgelse rapporteret i Nature Microbiology fremhæver vigtigheden af at fremme dens balance for at mindske nogle af symptomerne på overgangsalderen.

Den præciserer, at genoprettelse af bakterier som f.eks. lactobaciller ikke kun er nøglen til at reducere vaginal tørhed og andre vaginale gener, men også spiller en beskyttende rolle i urinvejene. Det reducerer således risikoen for dysuri og tilbagevendende urinvejsinfektioner, som ofte er almindelige blandt postmenopausale kvinder.

Til dato er forskningen i mikrobiotaen og dens forhold til symptomer og sundhedskomplikationer i overgangsalderen stadig i gang. De resultater, der er observeret indtil videre, tyder imidlertid på, at genoprettelse af denne bakteriepopulation kan være en nyttig tilgang til at forbedre kvinders livskvalitet før, under og efter overgangsalderen.

Hvordan man udnytter, at en sund mikrobiota forbedrer symptomer på overgangsalder

Mens mange faktorer kan udløse en ubalance i de mikroorganismer, der udgør mikrobiotaen, er der også nogle vaner, der hjælper med at holde den sund. I den forstand afslører en gennemgang, der er delt i magasinet Nutrients, at kost og stresskontrol er afgørende faktorer.

I mindre grad, men ikke mindre vigtigt, kan motion og undgåelse af dårlige vaner, såsom forbrug af tobak, alkohol og stoffer, også hjælpe. For at være mere præcis er nogle anbefalinger følgende:

  • Øge forbruget af probiotika. Det er levende mikroorganismer, der kan give sundhedsmæssige fordele, når de indtages i tilstrækkelige mængder. De kan findes i fermenterede fødevarer som yoghurt, kefir, sauerkraut og andre samt i kosttilskud.
  • Øg indtaget af præbiotika. Det er ikke fordøjelige fibre, som fremmer væksten af gavnlige bakterier i tarmen. De kan findes i fødevarer som bananer, fuldkorn, grønne bladgrøntsager, løg, hvidløg, sojabønner og artiskokker.
  • Indtag flere plantebaserede proteiner. Disse fremmer væksten af bakteriearter som f.eks. bifidobakterier og lactobaciller, mens de neutraliserer væksten af sygdomsfremkaldende bakterier. Det bedst kendte eksempel er sojaprotein.
  • Øv dig i afslapningsteknikker. Da stress er en af de vigtigste faktorer, der er forbundet med ændringen af mikrobiotaen, er det praktisk at praktisere teknikker som meditation, yoga, massage og åndedrætsøvelser blandt andre afslapningsmetoder.

Visse kosttilskud kan være gavnlige

Symbiotika indeholder supplerende probiotika og præbiotiske ingredienser, der interagerer for at give en synergistisk effekt med henblik på at opretholde en ønskværdig mikrobiologisk population i tarmen.

Nutraceuticals er naturlige fødevarekomponenter (såsom isoflavoner og phytoøstrogener), der kan frigives under fordøjelsen og derfor også kan hjælpe.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Mikrobiota-tilgængelige kulhydrater

Hormonerstatningsterapi er ikke den eneste løsning, for sund mikrobiota forbedrer symptomer på overgangsalder

I årtier har hormonerstatningsterapi været det vigtigste middel til behandling af symptomer i overgangsalderen. Faktisk anses det for at være den mest effektive behandling. Men på grund af bekymringer om dens potentielle bivirkninger er der blevet udviklet andre strategier til at forbedre kvinders sundhed i denne fase.

Som det er nu, tyder resultaterne af flere undersøgelser på, at det kan hjælpe at vedtage strategier til at opretholde en sund mikrobiota. Tarmmikrobiomet med dets evne til at regulere østrogen, progesteron og andre hormoner kan spille en vigtig rolle under og efter overgangsalderen.

På baggrund af disse resultater anbefales en livsstil, der hjælper med at fremme væksten af disse sunde bakterier. Indtagelse af probiotika og præbiotika samt korrekt stresshåndtering er nøglen til at opnå dette.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.