De sundhedsmæssige fordele ved vand med en spiseskefuld æblecidereddike

Vidste du, at det kan give mange sundhedsmæssige fordele at drikke vand med en spiseskefuld æblecidereddike? Lær alt om dem her!
De sundhedsmæssige fordele ved vand med en spiseskefuld æblecidereddike
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Har du nogensinde spekuleret på, hvilke egenskaber vand med en spiseskefuld æblecidereddike kan have? Du har sikkert hørt, at denne væske kan være med til at supplere en vægttabsstrategi, men hvad kan den ellers være nyttig til? Find ud af det i dagens artikel!

Denne væske, der også er kendt som “æblecidereddike”, skiller sig ikke kun ud som et fremragende desinfektionsmiddel til grøntsager, men også som grundingrediens i mange salatdressinger. Den har dog også mange anvendelsesmuligheder uden for køkkenet.

Ifølge den populære visdom kan vand med en spiseskefuld æblecidereddike hjælpe med at forbedre fordøjelsen og rense kroppen. Desuden kan det give en ekstra tilførsel af vigtige næringsstoffer som kalium, magnesium og calcium m.m.

Lad os med dette i baghovedet tage et kig på nogle af de populære fordele ved denne blanding.

Fordelene ved vand med en spiseskefuld æblecidereddike

Æblecidereddike

Det er vigtigt at huske, at de seneste videnskabelige undersøgelser hævder, at det ikke er muligt at ændre blodets pH-værdi gennem kosten.

Faste

Ifølge detox-strømmen er det muligt, efter at have tilbragt flere timer uden at spise, at “styrke” kroppens funktion ved hjælp af en så simpel vane som at drikke vand med en spiseskefuld æblecidereddike. Specifikt kan det hjælpe med at:

 • Afgifte tarmene, hvilket kan fremme fordøjelsen og udskillelsen af affald.
 • Balancere kroppens alkalinitet, da nogle hævder, at den har egenskaber, der minder meget om dem, der tilskrives citron. Det skal dog bemærkes, at de seneste videnskabelige undersøgelser sår tvivl om denne funktion. De hævder, at det ikke er muligt at ændre blodets pH-værdi gennem kosten.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 10 forslag til anvendelse af citroner, der beviser, at de er uundværlige i hjemmet

Før et måltid

At drikke lidt vand med en spiseskefuld æblecidereddike før et måltid kan ifølge nogle populære overbevisninger fremme vægttab. Det skyldes, at eddikeens syreindhold menes at hjælpe med at stimulere udskillelsen af brunt fedtvæv.

Der findes forsøg, der bekræfter denne egenskab hos rotter, som f.eks. det forsøg, der er offentliggjort i Journal of Medicinal Food . Der er dog ikke opnået solide beviser hos mennesker. Ikke desto mindre øger indtagelse af vand med eddike klart mæthedsfornemmelsen, når det indtages før et måltid, hvilket får en person til at spise mindre.

For at denne drik kan have en effekt, skal den naturligvis indgå som en del af en sund og afbalanceret kost, i overensstemmelse med din læges eller ernæringseksperts anvisninger. Du bør også følge en træningsrutine i overensstemmelse med din krops behov og mål. I sig selv vil det ikke hjælpe med at opnå vægttab.

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er tilrådeligt at indtage store mængder eddike fortyndet i vand, da det kan irritere maveslimhinden og forårsage ubehag. Derfor er det bedst at have et forbrug efter en specialists anvisninger.

Andre sammenhænge, hvor denne væske kan bruges

Ud over før spisning og faste er der andre sammenhænge, hvor æblecidereddike kan være nyttigt.

Ved dårlig ånde

Er du vågnet op med en dårlig smag i munden? Har du bemærket, at din ånde ikke har en behagelig lugt?

I så fald kan du med fordel bruge vand med en spiseskefuld æblecidereddike både som drik og som mundskyl. Det ville have en lignende virkning som vand med citron eller mynte.

Her er en opskrift, så du kan udnytte dens fordele, hvis du har dårlig ånde.

Ingredienser

 • En halv spiseskefuld æblecidereddike (10 ml)
 • Et halvt glas vand (100 ml)

Fremgangsmåde:

 • Fortynd eddiken i vandet, og gurgl derefter.
 • Behold denne blanding i munden i 10 sekunder uden at sluge den, og spyt den derefter ud for at tage en ny slurk.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Skønhedstricks med æblecidereddike du bør kende til

Kvinde med akne

Æblecidereddike med vand ved akneudbrud

Ifølge nogle hypoteser kan forbindelserne i æblecidereddike hjælpe med at bekæmpe bakterierne bag akne. Det skal dog bemærkes, at dette stadig undersøges, da der er flere spørgsmål om det. Der er tegn på, at indtagelse af polyfenoler kan være en hjælp.

Selv om videnskaben ikke med sikkerhed har angivet, at æblecidereddike virker mod akne, er der personer, der har besluttet at prøve det.

På dette tidspunkt er det værd at præcisere noget: Ikke al hud er ens, og akne er en kompleks dermatologisk lidelse. Derfor er anvendelsen af æblecidereddike ikke altid gunstig for alle, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Natural Therapy.

For at undgå et værre akneudbrud, hudirritation eller skade er det bedst at konsultere en dermatolog, før du anvender æblecidereddike (fortyndet eller ej).

Hvis specialisten giver sit samtykke, er det bedst at spørge med det samme, om det er muligt at følge den følgende opskrift, som den er, eller om det er nødvendigt at foretage nogle ændringer i ingrediensernes mængder.

Ingredienser

 • En spiseskefuld æblecidereddike (20 ml)
 • To spiseskefulde vand (40 ml)

Fremgangsmåde:

 • Det er meget nemt. Du skal bare komme eddiken fortyndet med disse to spiseskefulde i en kop og dyppe en vatrondel i det.
 • Udfør en dyb ansigtsrensning, så snart du vågner, og før du går i seng, ved at tørre den fugtige vatrondel over ansigtet.
 • Lad det virke i et par minutter, og skyl derefter med koldt vand. Til sidst påfører du din sædvanlige fugtighedscreme.

Æblecidereddike til forebyggelse af infektioner

Som det sidste skal det bemærkes, at eddike skiller sig ud ved sin koncentration af eddikesyre. Dette element fungerer som et fremragende antimikrobielt middel. Det formår ikke kun at øge madens holdbarhed. Det er også i stand til at forhindre udviklingen af patogener, der formerer sig i kroppen.

For at drage fordel af denne egenskab skal du blot fortynde 5 milliliter af produktet i vand og indtage det før morgenmaden. Dette vil generere en beskyttelse mod kolonisering af uønskede mikroorganismer. Som altid skal du dog sørge for at tale med din læge først for at afgøre, om dette er det rigtige for dig.

Brug vand med en spiseskefuld æblecidereddike til at forbedre dit helbred

Husk endelig, at alle disse problemer kan skyldes mere komplekse lidelser, som selvfølgelig ikke forsvinder med blot disse enkle tips. Hvis du føler, at symptomerne berettiger til en konsultation hos lægen, må du ikke tøve med at gøre det så hurtigt som muligt.

Husk, at for at få gavn af de positive virkninger af æblecidereddike skal det indføres i forbindelse med en sund kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Arakelyan HS., Beybutyan A., Apple cider vinegar; health benefits and unwanted effects. Natural Therapy, 2019.
 • Cheng L. J, Jiang Y, et al. A systematic review and meta-analysis: vinegar consumption on glycemic control in adults with type 2 diabetes mellitus. Journal of Advanced Nursing. Febrero 2020. 76 (2): 459-474.
 • Halima BH, Sonia G, Sarra K, Houda BJ, Fethi BS, Abdallah A. Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats. J Med Food. 2018 Jan;21(1):70-80. doi: 10.1089/jmf.2017.0039. Epub 2017 Nov 1. PMID: 29091513.
 •  Medline Plus. Vinagre de sidra de manzana. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Abril 2022.
 • Saric S, Notay M, Sivamani RK. Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants (Basel). 2016 Dec 29;6(1):2. doi: 10.3390/antiox6010002. PMID: 28036057; PMCID: PMC5384166.
 • Shmerling R. Apple cider vinegar diet: does it really work? Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Octubre 2020.
 • White A. M, Johnston C. S. Vinagra ingestion at bedtime moderates waking glucose concentrations in adults with well-controlled type 2 diabetes. Diabetes Care. Noviembre 2007. 30 (11).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.