Virker faste til vægttab virkelig? Her er, hvad du skal vide

Faste til vægttab er ret kontroversielt, da der er modstridende meninger om det. Mange hævder, at det virker effektivt til at tabe sig. Men det kan være meget farlige for kroppen, hvis det ikke udføres korrekt.
Virker faste til vægttab virkelig? Her er, hvad du skal vide

Sidste ændring: 26 august, 2022

Faste til vægttab er ret kontroversielt. Der er trods alt mange modstridende meninger om det.

Mange mennesker hævder, at det virker effektivt til at tabe sig. På den anden side er der dem, der hævder, at det ikke er effektivt på lang sigt, og at det desuden kan bringe vores helbred i fare.

Hvad der står klart er, at disse typer diæter har vundet stor popularitet i de seneste år. Ernæringseksperter over hele verden bruger dem med deres klienter med det formål at forbedre sundheden og reducere kropsvægten.

I lyset af disse forskellige holdninger vil vi i dag gerne fortælle dig, hvad faste til vægttab handler om, samt dets fordele og ulemper. Er det virkelig så effektivt?

Lad os se nærmere på det.

Hvad er faste til vægttab?

Faste til vægttab kan gennemføres på to forskellige måder. Den ene er at reducere kalorieindtaget til kun 500 eller 800 kalorier to dage om ugen.

En anden mulighed er at gå 12-18 timer om dagen uden at spise. Uanset hvilken metode der anvendes, er disse diæter baseret på princippet om kaloriebegrænsning. Dette resulterer i et betydeligt vægttab, som sker hurtigt.

De adskiller sig fra traditionelle slankekure ved ikke at indebære en kontinuerlig begrænsning over flere uger eller måneder. Faste til vægttab eller intermitterende faste (som de også kaldes) veksler mellem perioder med total begrænsning og perioder med fri spisning.

Hvordan virker faste til vægttab?

En enkelt skive agurk på tallerken symboliserer faste til vægttab

Hvis du beslutter dig for at faste, er der tre forskellige måder at gøre det på:

  • Den første mulighed er, at du indfører en kostplan, hvor det er forbudt at spise i en periode på 12-18 timer i løbet af døgnet. Resten af tiden kan du indtage den mængde og de typer mad, du ønsker.
  • Den anden mulighed er ikke baseret på en daglig diæt, men på et ugentligt forbrug. I løbet af to eller tre dage om ugen skal du have et kalorieindtag, der ikke overstiger 500 kalorier (det anbefalede daglige minimumsindtag er 1.500 kalorier). Resten af ugen bør din sædvanlige kost ikke ændres.
  • Den tredje måde er at gå en hel dag uden at spise og kun indtage vand.

Ifølge tilhængerne af denne type diæt kan du tabe dig ved at anvende en af disse tre metoder. Faktisk har videnskaben bevist deres effektivitet, især i forbindelse med intermitterende faste.

Vi tror, at du måske vil kunne lide at læse denne artikel: Hvad er det bedste tidspunkt til at drikke citronsaft for at tabe sig?

De formodede fordele ved faste til vægttab

Fortalere for faste til vægttab hævder, at det giver kroppen flere fordele ud over vægttab.

I denne henseende er det blevet sagt, at folk, der anvender disse diæter, forbedrer deres blodsukkerniveau og dermed mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Dette fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Nutrients.

Som det sidste antages det også, at disse diæter hjælper med at forebygge såkaldte neurodegenerative sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

Modstandere af disse diæter

Der er derimod nogle, der hævder, at selv om faste kan give nogle fordele, er prisen meget høj for kroppen.

For det første påpeger ernæringseksperter, at det ikke giver nogen mening at faste for at tabe sig, hvis man bare vender tilbage til at spise som før. For det andet advarer ernæringseksperter og endokrinologer om, at kroppen ved at begrænse fødeindtaget til disse ekstreme niveauer fratages den energi, den har brug for for at fungere.

Sundhedsproblemer ved restriktive diæter

De fleste ernæringseksperter er enige om, at en fastedag ledsaget af vandindtag kan være gavnlig som afgiftende middel. Længerevarende faste kan dog føre til kritiske sundhedstilstande. I meget ekstreme tilfælde kan det endda føre til sultedød.

På den anden side anbefaler ernæringseksperter ikke, at kroppen udsættes for langvarig faste. Det vil sige enhver form for faste, der indebærer, at man ikke spiser i mere end 48 timer. Det skyldes, at kroppen går ind i en tilstand, der påvirker hjernefunktionen, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Praxis.

Afslutningsvis anbefaler de heller ikke, at man i flere dage udsætter sig selv for et indtag på under 1.200 kalorier. Det kan have en negativ indvirkning på kroppen.

Faste til vægttab: Ekstrem faste

Sulten kvinde ser på tallerken med grøntsager

For mange er tanken om ikke at spise vanvittig, selv om det er i mindre end en dag. For disse personer virker enhver form for faste ekstrem. Men med “ekstrem faste” henviser vi til diæter, der indebærer større begrænsninger end dem, vi allerede har diskuteret.

Uanset hvor moderne en diæt end måtte være, er ernæringseksperter imod ekstrem faste. Der findes nogle diæter, hvor det endog er forbudt at indtage vand.

samme måde er det skadeligt for kroppen at forlænge fasten i mere end én dag. Dette gælder også, selv om man drikker vand, da kroppen begynder at forbruge sine egne proteiner.

Faktisk findes der nogle forlængede fasteperioder, der varer mellem en og to uger, og som kun tillader, at man drikker væske. De kan give noget energi, men de kan også forårsage andre alvorlige problemer i fordøjelsessystemet.

Faste til vægttab kan være OK, hvis det er velplanlagt og udføres med måde

Som du kan se, vælger flere og flere praktiserende læger at bruge intermitterende faste, men ikke at forlænge fasten. En afbalanceret kost, der opretholdes over tid, vil dog kun gøre det muligt at tabe sig og holde vægten, hvis den også giver dig mulighed for at bevare et godt helbred.

Det kan interessere dig ...
Intermitterende faste til vægttab og en sundere krop
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Intermitterende faste til vægttab og en sundere krop

Intermitterende faste er en teknik, der kan hjælpe dig med at tabe dig. Det er en simpel slankekur, hvis du holder det ved lige.  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. CLin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
  • Grajower MM., Horne BD., Clinical Management of intermittent fasting in patients with diabetes mellitus. Nutrients, 2019.
  • Stocker R., Reber E., Aeberhard C., Bally L., et al., Fasting- effects on the human body and psyche. Praxis, 2019. 108 (9): 593-597.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.