Svært ved at sove? Undgå de her madvarer om aftenen

Det er vigtigt at regulere dit madforbrug efter tidspunktet på dagen. Proteinrige fødevarer er ikke så gode at spise sent om aftenen, fordi de gør det sværere for kroppen at hvile ordentligt. Chokolade kan også forhindre dig i at falde i søvn.
Svært ved at sove? Undgå de her madvarer om aftenen

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det kan være svært at falde i søvn, hvis du har spist noget, der er alt for hårdt for fordøjelsen, lige inden du skal sove. Og det er naturligvis rigtig skidt når det kommer til at få en god nats søvn og vågne op frisk og veludhvilet dagen efter. I denne artikel vil jeg vise dig noget af den værste mad, du kan spise om aftenen. Svært ved at sove? Så læs med her og lær hvilke madvarer du skal undgå om aftenen.

Din daglige kost afspejler sig direkte i dit helbred, og det betyder rigtig meget for, hvor godt du har det. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke fødevarer du kan spise og i hvilke mængder. Der er mange nærende fødevarer, der er nødvendige for, at kroppen fungerer korrekt. Men det er helt afgørende at indtage dem på de rigtige tidspunkter af dagen. Kropsfunktionerne varierer i løbet af dagen, så det er vigtigt at vide, hvad du skal spise og hvornår, især hvis du har svært ved at sove.

Fødevarer, som du bør undgå inden sengetid, hvis du har svært ved at sove

 • Pasta i enhver form bør undgås i aftentimerne fordi det vil blive omdannet til fedt under fordøjelsen, og give en fornemmelse af tunghed. Det får også blodsukkeret til at stige – og det er slet ikke er godt for din søvn.
 • Kornprodukter bliver fejlagtigt betegnet som let føde, men der er faktisk et ret højt energiniveau i brød og havregryn. Det er bedre at spise noget, der ikke gør dig hyber på sukker; gerne noget, der er rigt på fibre og har lavt sukkerindhold.
Havregryn med aebler
 • Undgå stærkt krydrede fødevarer, såsom hvidløg og chili. Stærk mad har det nemlig med at give sure opstød, og skabe problemer med fordøjelsen. Fordøjelsesproblemer er det sidste man har lyst til, når man ligger der og ikke kan sove.
 • Undgå chokolade. Chokolade giver kroppen energi og giver også dit humør et opsving. Ingen af delene er specielt belejlige, når man prøver på at sove.
 • Undgå slik, is, sodavand og andre søde sager. Sukker bliver omdannet til fedt, når det ikke bliver “brugt” så søde sager inden du skal sove er den sikre vej til vægtstigning. Derudover giver sukker et stort energisving, der får dig til at føle dig vågen, så du ikke kan sove.
Sorbet
 • Undgå fødevarer med højt fedtindhold, for eksempel friturestegt mad. Det er nemlig tungt og svært at fordøje og kan derfor give urolig søvn.
 • Undgå fødevarer med højt proteinindhold af samme grund. Det kræver meget energi at fordøje.
 • Undgå koffein. Det er ingen hemmelighed, at koffein er en af ​​de væsentligste årsager til søvnløshed. Koffein er en stimulant, der giver energi og får dig til at føle dig mere vågen. Og så forbliver koffein i kroppen i 8-10 timer!
Kaffe og kanelstaenger
 • Undgå alkohol. Selvom alkohol hjælper dig med at falde i søvn hurtigere. Så har det en negativ effekt på søvnkvaliteten, ændrer døgnrytmen og afbryder søvnen.
 • Rødt kød er fuldt af proteiner og fedt, som er svære at nedbryde. Og det holder kroppen i gang med at nedbryde dem. Hvis du spiser kød om aftenen, kan det give problemer med fordøjelsen, såsom kramper, der forhindrer dig i at få en rolig nats søvn.

Det er bedst kun at spise noget let inden sengetid, gerne op til to timer før du lægger dig ind under dynerne.  Om natten har kroppen ikke på samme måde brug for energi som den har om dagen.

Sidst på dagen er det altid vigtigt at være sikker på at du har afsat tilstrækkelig tid til at få minimum otte timers søvn, fordi de fleste har brug for omkring otte timer for at blive ordentligt udhvilede.

Efter at have læst denne artikel bør du ikke have svært ved at sove mere! Prøv det ad.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
 • Slavin JL., Dietary fiber and body weightl. Nutrition, 2005.
 • Clark I, Landolt HP. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Med Rev. 2017 Feb;31:70-78. doi: 10.1016/j.smrv.2016.01.006. Epub 2016 Jan 30. PMID: 26899133.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.