Zinks rolle i at styrke immunforsvaret

Zinks rolle i immunsystemets funktion er blevet studeret de seneste år. Af den grund anbefaler specialister nu indtag af det for at forbedre kroppens reaktion på smitsomme stoffer.
Zinks rolle i at styrke immunforsvaret
Mariana Sánchez Huergo

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Mariana Sánchez Huergo.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Zink er en af de essentielle mineraler, som bidrager til at styrke immunsystemet. Zinks rolle i, hvor ofte vi bliver syge, er derfor essentiel. Generelt er det vigtigt at sikre ordentlig ernæring, for at ens krop kan reagere på smitsomme stoffer. 

Et studie udgivet i tidsskriftet  Nutrients understreger, at vitaminer (såsom A, B6, B12, C, D og E) og mineraler (selen, magnesium, jern, zink og kobber) gavner immunsystemets handling.

Det er dog gængs ikke at få nok af disse næringsstoffer, hvilket forårsager en højere infektionsrate og de konsekvenser, der følger med det. I denne artikel ser vi på zinks rolle i det hele, og hvordan man kan optimere sit indtag af zink.

Zinks rolle i at styrke vores immunsystem

For det første er akutte infektioner i luftvejene såsom sæsonrelaterede influenzaepidemier og det nylige udbrud af COVID-19, en hyppig årsag til sundhedsproblemer og dødelighed på verdensplan.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) skønner faktisk, at sæsonrelateret influenza forårsager tre til fem millioner alvorlige tilfælde, som kræver indlæggelse og forårsager en høj dødsrate på verdensplan.

Selvom ordentlige hygiejneforanstaltninger og vacciner er effektive værktøjer til at beskytte mod sygdomme, har ikke alle sygdomme af denne type en vaccine. Det tager tid at udvikle vacciner. Det kan faktisk tage mange år, før en vaccine bliver godkendt.

På grund af det bliver vi nødt til at tilpasse vores strategier til at kunne håndtere smitsomme epidemier. Et forbehold er for eksempel anvendelse af næringsstoffer til at styrke immunsystemet. Læs med for at lære om zinks rolle, dets handlingsmekanisme og hvilke fødevarer, der indeholder det.

Patient på sygehus

Zink: De primære karaktertræk

Forskere har kendt til zinks rolle i funktionen af immunsystemet i lang tid. De opdagede zink-afhængig thymulin, der er involveret i udviklingen af T-lymfocytter i thymus, for fire årtier siden.

Dette sporstof er en integreret del af mere end 3000 proteiner, som spiller en rolle som enzymer og transkriptionsfaktorer, som deltager i cellulære signalveje og reparation af DNA og replikationsprocesser.

Læs også: Betydningen af kost under graviditet

Mekanismer for dets immune handling

Blandt de adskillige funktioner i signaltransduktion og celleproliferation, som dette mineral udøver, er det ikke overraskende, at det spiller en vigtig rolle i immunsystemets funktion. Ifølge en artikel udgivet i tidsskriftet Metallomics  er zink nødvendigt for modning og vedligeholdelsen af balancen af T-celler.

For eksempel har forskere vist, at et underskud af zink kan forårsage mindsket Th1 lymfocyt-medieret immunitet og fremme inflammationsreaktioner (kendetegnet ved interleukin 1β sekretion).

Kilder til zink i fødevarer

Som vi allerede har nævnt, har forskere studeret zinks rolle i at styrke immunsystemet i flere tilfælde. Selvom man kan indtage dette mineral i form af kosttilskud eller multivitaminer, er det ideelle, at man indtager det naturligt gennem mad.

De primære kilder er de følgnede:

 • Østers, som giver 76 mg zink per 85 gram.
 • Berigede korn, som giver 15 mg per 30 gram.
 • Oksekød, som indeholder 6,2 mg per 100 gram.
 • Kylling, som giver 2,7 mg per 100 gram.
 • Svinekød, som giver 2,9 mg per 100 gram.
 • Skaldyr er også en god kilde til zink. For eksempel giver muslinger 21 mg per 100 gram, mens sardiner giver 3 mg per 100 gram.
 • Som det sidste er bælgfrugter en beskeden, men bemærkelsesværdig kilde. De indeholder 1,8 mg zink per 170 gram.
Fødevarer med zink

Zinks rolle og kosttilskud

Det er vigtigt at etablere de ernæringsmæssige anbefalinger for mikronæringsstoffer. Til at starte med bør myndigheder såsom Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet promovere indtaget af kosttilskud.

Mere specifikt og for at støtte den optimale funktion af immunsystemet anbefaler specialister, at man indtager mellem 8 og 11 mg zink om dagen.

Som det sidste er det vigtigt at understrege vigtigheden af at spise animalske produkter som den primære kilde til zink. Selvom de ikke er den eneste kilde, er det meget vigtigt for vegetarer og veganere at have det i baghovedet.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Hypermagnesiæmi; høje magnesiumniveauer

Betydningen af en ordentlig kost

Som det sidste er det vigtigt at understrege behovet for at opretholde en sund og varieret kost for at få alle de vitaminer og mineraler, der er nødvendige for ordentlig funktion af kroppen. Mangel på forskellige mikronæringsstoffer er faktisk blevet set hos overvægtige personer.

Ifølge en artikel udgivet i Endocrine, Metabolic & Immune Disorders er indtaget af forarbejdede fødevarer en af grundene til, hvorfor næringen mangler hos overvægtige personer, da de indeholder for meget transfedt og simpelt sukker.

Disse fødevarer fremmer ikke blot vægtøgning, men mangler også nødvendige vitaminer og mineraler. Som konsekvens øger det sandsynligheden for at få smitsomme sygdomme, hvis man spiser dem.

Af den grund er det vigtigt at huske zinks rolle og andre næringsstoffer for at styrke immunsystemet og støtte dets funktion. Dette sammen med grundlæggende hygiejneforanstaltninger vil hjælpe din krop med at være forberedt på mulige smitsomme stoffer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • World Health Organization Influenza (Seasonal). Available online: https://www.who.int/news-room/fact- sheets/detail/influenza-(seasonal) (accessed on 2 March 2020).Calder P, Carr A, Gombart A, Eggersdorfer M. Optimal
  • Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020;12(4):1181.
  • Haase H, Rink L. Multiple impacts of zinc on immune function. Metallomics. 2014;6(7):1175.
  • Bonaventura P, Benedetti G, Albarède F, Miossec P. Zinc and its role in immunity and inflammation. Autoimmunity Reviews. 2015;14(4):277-285.
  • Elmadfa I, Meyer A. The Role of the Status of Selected Micronutrients in Shaping the Immune Function. Endocrine, Metabolic & Immune Disorders – Drug Targets. 2019;19(8):1100-1115.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.