Symptomer på lungebetændelse hos børn

Lungebetændelse hos børn er ansvarlig for 15 % af dødsfaldene blandt spædbørn. Selvom mange tilfælde er akutte, lider nogle af det kronisk.
Symptomer på lungebetændelse hos børn
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 30 oktober, 2023

Lungebetændelse hos børn er en almindelig sygdom, der primært rammer børn under 5 år. Ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen er denne sygdom faktisk ansvarlig for 15% af dødsfaldene blandt børn. Det anslås også, at 14% af de børn, der lider af sygdommen, kræver hospitalsindlæggelse.

Den bedste måde at undgå sygdommen på er ved at forebygge den. Undersøgelser har vist, at vaccination mod Haemophilus influenzae type B reducerer lungebetændelse hos børn betydeligt. Ligeledes har vaccination mod Streptococcus pneumoniae vist sig at være effektiv i de mest alvorlige tilfælde.

Desuden er andre vigtige foranstaltninger til forebyggelse af lungebetændelse hos børn amning, at undgå udsættelse for tobaksrøg, at holde huset ventileret, hyppig håndvask og at udskyde optagelse i daginstitution, hvis barnet tidligere har haft luftvejssygdomme.

Hvad er lungebetændelse?

Generelt set henviser lungebetændelse til en infektion i lungerne. Den opstår i den dybe del af lungerne, så den er også kendt som en infektion i de nedre luftveje. De fleste tilfælde skyldes virus, men bakterier og andre patogener kan også forårsage lungebetændelse.

Oftest opstår lungebetændelse hos børn efter en forkølelse. Lungerne har luftsække kaldet alveoler, som fyldes med pus og andre væsker, når der opstår en infektion. Resultatet er, at ilten ikke kan nå ud i blodbanen.

Der findes flere typer lungebetændelse, hvoraf de følgende skiller sig ud:

 • Viral lungebetændelse. Dette er resultatet af en virus, normalt respiratorisk syncytial, influenza, parainfluenza eller adenovirus. Dette er den mest almindelige form for sygdommen og disponerer barnet for at lide af bakteriel lungebetændelse.
 • Bakteriel lungebetændelse. Denne type lungebetændelse er resultatet af en bakteriel infektion, som regel af Streptococcus pneumoniae. Men andre bakterier, der forårsager den, er gruppe A- eller B-streptokokker og Staphylococcus aureus.
 • Mycoplasma lungebetændelse. Den forårsages af bakterien Mycoplasma pneumoniae. Den er også kendt som atypisk lungebetændelse, da den er mild og hyppigere hos børn over 5 år.
Lungebetændelse hos børn har forårsaget indlæggelse i dette tilfælde
Lungebetændelse er en sygdom i de nedre luftveje. Den kan være forårsaget af virus eller bakterier.

Symptomer på lungebetændelse hos børn

Symptomerne på lungebetændelse hos børn kan variere fra tilfælde til tilfælde, afhængigt af infektionens sværhedsgrad samt barnets alder og generelle helbredstilstand. Alligevel er det mest almindelige tegn hurtig vejrtrækning, som optræder i næsten alle tilfælde. Andre almindelige symptomer omfatter følgende:

 • Høj feber og kulderystelser.
 • Hoste.
 • Vejrtrækning med hvæsende eller klynkende lyde.
 • Åndenød. Dette kan omfatte udspilning af næseborene, bevægelse af musklerne i ribbenområdet og vejrtrækning gennem maven.
 • Tilstoppet næse og brystsmerter.
 • Mavesmerter. Dette skyldes, at barnet anstrenger sig for at hoste og har svært ved at trække vejret.
 • Opkastning. Det skyldes hoste, eller at barnet sluger slim.
 • Manglende appetit.
 • Blålig farve på læber og fingernegle. Dette forekommer kun i ekstreme tilfælde.

Generelt udvikler symptomerne på viral lungebetændelse sig langsommere end symptomerne på bakteriel lungebetændelse. Hvis sygdommen er i den nederste del af lungerne, kan der være feber, mavesmerter og opkastning uden åndedrætssymptomer.

Sygt barn får målt sin temperatur
De kliniske manifestationer af lungebetændelse kan variere i hvert enkelt tilfælde, afhængigt af årsagen. Generelt giver det feber, hoste, åndedrætslyde og tilstopning.

Det kan interessere dig: Hvad er kold lungebetændelse?

Årsager og diagnose

Afslutningsvis er lungebetændelse hos børn ofte et resultat af virus. Men det kan også skyldes bakterier eller andre patogener som svampe og parasitter. Oftest starter det med en almindelig forkølelse, dvs. en infektion i de øvre luftveje.

I mange tilfælde indåndes patogener, der findes i næsen eller halsen, og går dybt ned i lungerne, hvilket resulterer i lungebetændelse.

Det kan også erhverves ved kontakt med en person, der allerede er syg. Det skyldes, at personens hoste eller nys producerer dråber, der bærer virussen. Så hvis barnet kommer i kontakt med disse dråber, kan det udvikle sygdommen.

Lungebetændelse hos børn kan også spredes gennem blodet, og det sker især under eller efter fødslen. Det er relativt normalt for et barn at få denne sygdom i spædbarnsalderen, og der er kun grund til bekymring, hvis det sker ofte.

Det kan interessere dig ...
Undersøgelser viser, at vaccine mod lungebetændelse er effektiv hos ældre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Undersøgelser viser, at vaccine mod lungebetændelse er effektiv hos ældre

Vaccine mod lungebetændelse blev først godkendt i 1977. Lungebetændelse er en almindelig lungeinfektion, som kan ramme alle.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Castro Ávila, A. C., & Rodríguez Saavedra, M. A. (2006). Indice de respiración rápida y superficial medido durante dos tipos de ventilación.
 • Alpízar Caballero, L. B., & Medina Herrera, E. E. (1998). Efectos nocivos de la fiebre en el niño y medidas terapéuticas. Revista Cubana de Pediatría, 70(4), 177-184.
 • Cruz Robaina, J. C., Dorta Correa, Y., Riesgo Mayea, L., López Labrador-Piloto, O., & González Díaz, J. (2012). Caracterización clínico epidemiológica de la neumonía en niños hospitalizados. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 16(1), 158-168.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.