Verdens vaccinationsuge 2023: Den store indhentning

I år forsøger vi med verdens vaccinationsuge at indhente de vacciner, som vi er gået glip af. Hvordan kan vi gøre det? Find ud af det her.
Verdens vaccinationsuge 2023: Den store indhentning
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 maj, 2023

Verdens vaccinationsuge 2023 fandt sted fra den 24. til den 30. april. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har defineret et arbejdsslogan, der opsummerer målet: “Den store indhentning“.

Dette udtryk henviser til de forsinkelser, som vaccinationen på verdensplan har været udsat for på grund af COVID-19-pandemien. Selv om denne sygdom blev bekæmpet med udviklingen af en vaccine på rekordtid og den største vaccinationskampagne, som menneskeheden nogensinde har set, blev andre aspekter forsømt.

WHO skønner selv, at 25 millioner børn i løbet af 2021 ikke fik de vacciner, de havde brug for i deres alder. Derfor foreslås det i verdens vaccinationsuge 2023, at vi skal indhente det.

Hvad COVID-19-pandemien efterlod os

En analyse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Annals of Medicine fremhævede nogle statistikker vedrørende vaccinationsskemaer og overholdelse under COVID-19-pandemien. Ifølge forfatterne:

 • I den indledende fase af lockdown blev rutinemæssig vaccination reduceret med 70 % i de fleste lande. Reduktionen var mest mærkbar for polio- og difteri-vaccinationer.
 • 80 millioner børn på verdensplan øgede deres risiko for infektioner, som kan forebygges med rutinemæssige vacciner.
 • Alene i USA blev der i 2020 givet 80 % færre doser mæslingevacciner end i andre år.
 • I Det Forenede Kongerige blev der registreret en reduktion på næsten 20 % i doser af antivirale vacciner mod mæslinger/rubella/fåresyge i den første måned af indlæggelsen.
 • I 2020 opnåede Singapore kun en vaccinationsdækning på 84 % af børnebefolkningen i 2020 sammenlignet med en dækning på 95 % det foregående år.
 • I Brasilien fik mere end 20 % af børn over 2 måneder ikke deres planlagte doser til tiden.

Hvad angår vaccinationskampagner, er dataene heller ikke opmuntrende. Virkeligheden afslører det problem, at sundhedssystemerne måtte lede efter de børn, der skulle have været vaccineret. Med andre ord var det ikke kun manglende interesse fra befolkningens side eller en hindring på grund af lockdown.

Ifølge skøn offentliggjort i 2021:

 • Regeringerne suspenderede 90 massevaccinationskampagner under pandemien.
 • Polio-kampagnerne blev drastisk indstillet, og dette stemmer overens med stigningen i antallet af rapporterede tilfælde af sygdommen i Afghanistan og Pakistan.
 • Mellem- og lavindkomstlande udviste den største nedadgående tendens i deres vaccinationsrater for børnebefolkningen.

Situationen i Europa

I mange lande besluttede man at suspendere skolevaccinationen, og kun vaccination af gravide kvinder blev opretholdt. Dette var en faktor, der i høj grad bidrog til tabet af dækningsprocenterne.

Desuden fremhæver artiklen, at telemedicin og frygten for kontakt med andre var karakteristika, der var årsag til forsinkelsen af vaccinationsprogrammet. Specifikt med vacciner, der ikke er gratis, var faldet i dækningsgraden mere mærkbart.

Hvordan indhenter man det under verdens vaccinationsuge?

Det er muligt at udnytte kampagnen verdens vaccinationsuge til at indhente det, hvis vi ikke har fået nogle vacciner. Hvert land har en specifik dækningsplan for dets børn og voksne befolkning. Vi bør gå til en læge for at finde ud af, hvilke doser vi måske er gået glip af.

Der gennemføres også kampagner på ad hoc-basis, når der er udbrud af en bestemt sygdom. Generelt annoncerer sundhedsministerierne disse massevaccinationer med plakater, foldere og reklamer i medierne.

Adgang til internettet giver dig mulighed for at se opdaterede oplysninger om tilgængelige vacciner. Ved at få adgang til pålidelige websteder kan du bedre forstå, hvilke vaccinationer der er en prioritet, hvilke der har flere beviser til fordel for, og om de er hensigtsmæssige for dig.

Hvorfor indhente det?

Årets fokus på at indhente det sidste nye vaccinationsniveau minder os om, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at voksne og børn kan beskytte sig selv med rutinemæssige vaccinationer. Ifølge oplysninger fra Den Panamerikanske Sundhedsorganisation (PAHO) kan blot 10 rutinevacciner, der gives til hele befolkningen, forhindre anslået 25 millioner dødsfald.

De 10 vacciner, der er tale om, er følgende:

 1. Rubella
 2. Mæslinger
 3. Hepatitis B
 4. Japansk hjernehindebetændelse
 5. Human papillomavirus
 6. Haemophilus influenzae type b
 7. Meningokokker A
 8. Gul feber
 9. Pneumokokker
 10. Rotavirus

Nogle af disse vacciner er ikke gratis i alle lande. Det gør det vanskeligt for mange mennesker at få adgang til dem, som det påpeges i en artikel fra tidsskriftet Vaccines. Mange andre er imidlertid gratis og kræver kun et besøg på et sundhedscenter.

Verdens vaccinationsuge er en samfundsforpligtelse

Glemte muligheder for vaccination forårsager større skade på børn. For at kunne følge med i deres programmer har små børn brug for voksne til at tage dem med til sundhedscentre. Dette viser, at uden engagement fra forældre, plejere og lærere vil det være umuligt at indhente den tid, som pandemien har taget.

Verdens vaccinationsuge er en mulighed for at gennemgå, hvilke doser vi har, og hvilke doser der mangler i vores familier. Det enkle skridt at gå til en læge betyder allerede nu, at man reducerer risikoen for at blive syg i fremtiden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.