14 tegn og symptomer på skjoldbruskkirtelproblemer

Da mange af symptomerne på skjoldbruskkirtel problemer kan være forbundet med andre sundhedsproblemer, er det altid en god ide at konsultere din læge.
14 tegn og symptomer på skjoldbruskkirtelproblemer

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Skjoldbruskkirtelproblemer er mere almindeligt, end hvad du måske tror. De har også en tendens til at påvirke kvinder mest.

Symptomerne er muligvis ikke mærkbare eller til stede. Men det er virkelig vigtigt at være opmærksom på tegn og symptomer på skjoldbruskkirtelproblemer.

Vi vil gå over nogle af de mest almindelige symptomer i denne artikel.

Hvad du behøver at vide om skjoldbruskkirtlen

skjoldbruskkirtelproblemer viser sig på mange måder

Skjoldbruskkirtlen er en lille kirtel placeret over kravebenet og er ansvarlig for at producere to vigtige hormoner (T3 og T4).

Disse to hormoner regulerer:

Hvis skjoldbruskkirtlen ikke fungerer som den skal, kan det føre til følgende problemer:

  • Hyperthyroidisme, hvor kroppen producerer flere hormoner end normalt.
  • Hypothyroidisme, hvor den ikke producerer nok hormoner.

Begge er resultatet af et problem med immunsystemet. Det betyder, at antistoffer i organet holder det fra at fungere korrekt.

Tegn på dårlig skjoldbruskkirtelfunktion

Vær opmærksom på de tegn, din krop giver dig, så du kan få behandlet problemerne med din skjoldbruskkirtel, så hurtigt som muligt.

Tristhed og depression

Humøret kan påvirkes af skjoldbruskkirtlen. Denne type depression opstår uden en nogen tilsyneladende grund.

Når kirtlen producerer for få hormoner, svækker serotoninniveauerne og det betyder, at der er negative følelser.

Tværtimod, hvis skjoldbruskkirtlen producerer for mange hormoner, kan du føle dig konstant rastløs og irriteret.

Vægtændringer

Hvis du motionerer og følger en streng diæt, men stadig ikke kan lykkes med at tabe et enkelt kilo, kan det skyldes skjoldbruskkirtlen.

Det samme kan være sandt, hvis du ikke kan tage på i vægt, på trods af hvor meget du spiser. Metabolske ændringer er tæt forbundet med disse ubalancer.

Forstoppelse

Problemer med at gå på badeværelset, på trods af at man spiser rigeligt med grøntsager og fibre, er et af hovedtegnene på skjoldbruskkirtlens dysfunktion.

Hvis du lider af kronisk forstoppelse, der forårsager oppustethed og tarmsmerter, skal du kontakte din læge så hurtigt som muligt.

Søvnforstyrrelser

Hvis du ikke kan falde i søvn, eller du vågner midt om natten uden nogen åbenbar grund, kan det være din skjoldbruskkirtel den er gal med. Problemer med at sove, mareridt og søvnløshed er alle forbundet med en dårligt fungerende skjoldbruskkirtel.

Skjoldbruskkirtlen kan også manifestere sig som et øget behov for at sove og vanskeligheder med at komme op tidligt. En underaktiv skjoldbruskkirtel formindsker kroppens funktioner.

Ledsmerter

Dette symptom er forbundet med flere sygdomme og endda daglige vaner som at træne for meget eller løfte for meget vægt.

Reduceret skjoldbruskkirtelfunktion kan forårsage ledsmerter, især i arme og ben. Pas på, fordi det igen kan udvikle sig til fibromyalgi.

Tør hud

Fugtgivende lotioner, cremer og olier er ikke nok: huden er altid tør og “skællende”.

Dette symptom er mest mærkbart på benene og i ansigtet. Armhulen og hovedbunden kan også være tørre. I mange tilfælde skyldes det at svede mindre end normalt.

Højt kolesteroltal

Højt kolesteroltal ved en blodprøve er usædvanlig, når du spiser en afbalanceret diæt med lavt fedtindhold.

Når en person lider af hypothyroidisme, er kroppens stofskifte langsommere og kan ikke forbrænde fedt korrekt. Dette forårsager stigninger i kolesterol og triglycerid niveauerne.

Tab af libido

Manglende interesse for sex kan være relateret til et problem med skjoldbruskkirtlen. Dårligt humør, vægtforøgelse og ledsmerter forværrer ofte tab af libido.

Nakke smerter

Bevægelse af halsen i visse retninger skaber pres, der forhindrer dig i at synke ordentligt. Hæshed er et andet almindeligt symptom på skjoldbruskkirtelproblemer. Dette skyldes, at kirtlen stiger i størrelse og sætter tryk på luftrøret.

Muskelsmerter

Brug af muskler, der ikke er vant til anstrengelse bliver et mareridt af smerte, som kan vare i dagevis.

Hvis dele af din krop også er følelsesløse, ville det være en god ide at se din læge for et sundhedseftersyn.

Hårtab

Dette kan skyldes en tør hovedbund eller de metaboliske forandringer forbundet med en skjoldbruskkirtelforstyrrelse.

Det er normalt at se et par hår på puden om morgenen eller tabe nogle tråde, mens du vasker eller børster det. Imidlertid er det ikke normalt at miste en klynge bare ved at røre ved hovedet.

Hårtab er ikke begrænset til hovedbunden, øjenbrynene er også modtagelige. Væksten går langsomt for håret på benene, underarmene og i kønshårsområdet. Når det vokser ud, er det meget tynd og skørt.

hjertebanken

Hjertebanken opstår, når hjertet slår så hurtigt, at du kan mærke det, selv mens du ligger ned.

Hvis du mærker let hjertebanken i din nakke eller i dit håndled uden at have gjort noget fysisk, kan det skyldes, at din skjoldbruskkirtel producerer for mange hormoner.

Højt blodtryk

En række faktorer kan forårsage for højt blodtryk, hvorfor læger ikke umiddelbart ser på skjoldbruskkirtlen.

Hvis dit blodtryk stadig er højt, på trods af at du tager medicin og spiser en sund kost, kan du få din læge til at kontrollere kirtlen i din hals.

Ændringer i appetitten kan skyldes skjoldbruskkirtelproblemer

Måske plejede du ikke at spise meget før, men nu kan du ikke gå 30 minutter uden at føle dig sulten igen eller trænge til en eller anden form for mad (olieagtig, sukker eller salt).

Det modsatte kan også forekomme. Måske var du vant til at spise 4 gange om dagen, men nu kan man kun klare at spise to gange om dagen. Alle disse ændringer kan være direkte forbundet med skjoldbruskkirtelproblemer.

Det kan interessere dig ...
9 naturlige ting du kan gøre for at få gang i skjoldbruskkirtlen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 naturlige ting du kan gøre for at få gang i skjoldbruskkirtlen

Tro det eller ej, men du kan få gang i skjoldbruskkirtlen ved hjælp af nogle få tricks, som du kan følge derhjemme. Læs hvordan her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.