Symptomer på ubalance i skjoldbruskkirtlen

Hvis du taber dig eller tager på uden grund, lider af hyppige muskelsmerter og har koncentrationsbesvær, eller oplever angst eller depression, kunne du have problemer relateret til din skjoldbruskkirtel.
Symptomer på ubalance i skjoldbruskkirtlen

Sidste ændring: 25 maj, 2022

I tilfælde af at du ikke allerede ved det,  spiller din skjoldbruskkirtel en nøglerolle i dine kropsfunktioner og dit stofskifte. Dette er en sommerfugleformet kirtel, der er placeret i din hals, over dit kraveben. I dagens indlæg giver vi information om symptomer på ubalance i skjoldbruskkirtlen.

Når den er ude af balance, kan din skjoldbruskkirtel forårsage en masse problemer. Find ud af hvad de vigtigste symptomer på ubalance i skjoldbruskkirtlen er i dagens artikel.

Vigtigt men glemt: Skjoldbruskkirtlen

Det meste af tiden, er du ikke klar over de konsekvenser, denne kirtel har på dit dagligliv, indtil den “giver dig problemer.” Skjoldbruskkirtlen er ansvarlig for at producere mange af de hormoner, der styrer kroppens aktiviteter.

De to mest almindelige sygdomme i skjoldbruskkirtlen er:

 • Hyperthyroidisme: Dette opstår, når skjoldbruskkirtlen producerer flere hormoner end din krop har brug
 • Hypothyroidisme: din skjoldbruskkirtel ikke producerer tilstrækkeligt med hormoner

Med hensyn til sygdomme relateret til skjoldbruskkirtlen, kan du støde på:

 • Struma: en forstørrelse af kirtlen
 • Skjoldbruskkirtelkræft
 • Knuder i skjoldbruskkirtlen
 • Thyroiditis: betændelse i kirtlen

Omkring 12% af dagens befolkning lider af et problem med deres skjoldbruskkirtel, og mange mennesker oplever en slags ubalance i deres skjoldbruskkirtel i løbet af i løbet af deres levetid.

Tegn, der indikerer en ubalance i skjoldbruskkirtlen

Din krop sender dig signaler hele tiden, men du kan ikke altid lytte. Det er en god ide at være opmærksom på eventuelle tegn, der kunne tyde på en ubalance i skjoldbruskkirtlen:

Træthed og søvnforstyrrelser

Dette er en af de vigtigste symptomer på et skjoldbruskkirtelproblem. Hvis du synes at alt hvad du har lyst til er at sove, hviler i mere end 10 timer i træk, eller føler at du mangler styrke eller energi, kunne du lide af hypothyroidisme.

Hvis du har problemer med let at falde i søvn, eller lider af angst, kan det være på grund af hyperthyroidisme, som fremskynder din puls.

Kvinde med soevnloeshed

Ændringer i vægt

Hvis du har hypothyroidisme synes du måske at det er svært for dig at tabe i vægt. På den anden side, hvis du ikke kan tage et par ekstra kilo på, uanset hvad du gør, kunne dit problem være relateret til hyperthyreoidisme.

Dit humør skifter

Mentale og følelsesmæssige skift er almindelige hos mennesker, der har ubalancer i deres skjoldbruskkirtel. Hyperthyroidisme er relateret til angst, panikanfald, koncentrationsbesvær, og er altid i bevægelse.

I tilfældet af hypothyroidisme står depression, sorg og træthed på den daglige menu. Dette skyldes at serotoninniveauet er højere end normalt. Det kan også forårsage en mangel på koncentration, eller glemsomhed.

Problemer med fordøjelsen

Mennesker med hypothyroidisme har ofte alvorlige problemer med forstoppelse (fordi ændret hormon produktion kan bremse fordøjelsesprocessen).

Folk, der har hyperthyroidisme kan på den anden side lide af diarré eller irritabel tarmsyndrom.

Led og muskelsmerter

Kvinde med rygsmerter

Hvis dine muskler pludselig er følelsesløse, du oplever smerte eller synes at dine fødder og hænder sover ofte, Kunne det skyldes utilstrækkelig produktion af skjoldbruskkirtelhormon. Du kan også opleve:

 • Stivhed
 • Smerte
 • Betændelse
 • Svaghed
 • Tendinitis

Hvis du har haft problemer med at holde på ting i dine hænder, eller har oplevet besvær med at gå på trapper eller nå høje steder, kunne dit problem være hyperthyreoidisme.

Reproduktive systemændringer

Kvinder med hypothyroidisme kan have længere, tungere og mere smertefulde menstruationer. De kan også lider af infertilitet og hormonelle ubalancer (såsom præmenstruelt syndrom). Hos både mænd og kvinder er der et fald i libido eller sexlyst.

Kvinder med hyperthyreoidisme har kortere menstruationer, der typisk er meget lyse. De kan også opleve lav fertilitet.

Hår og hudproblemer

Kvinde der toerer sit haar

Hvis dit hår er meget tørt og sart, eller falder af, kunne det være på grund af dårlig produktion af skjoldbruskkirtelhormon. Udover at hvis din hud er tør, og dine negle er skøre, er den mest sandsynlige diagnose hypothyroidisme.

Hvis du har hyperthyroidisme, kan du opleve hår tab såvel som sart eller skør hud.

Skift i kropstemperatur

Mennesker, der ofte lider af kolde hænder og fødder, eller har en temperatur under 36,6 °C kunne lide af hypothyroidisme.

Hvis på den anden side, er du usædvanlig varm eller sveder meget under vinteren, kunne du have hyperthyreoidisme.

Usædvanligt kolesteroltal

I tilfælde af hypothyroidisme, er LDL eller HDL-kolesterolniveauerne høje, selv under slankekure. På den anden side oplever mennesker med hyperthyroidisme sædvanligvis lavt kolesteroltal.

Ændret blodtryk

Kvinde faar taget sit blodtryk

Flere undersøgelser har antydet, at mennesker med hypothyroidisme har en højere risiko for at udvikle forhøjet blodtryk. Det modsatte sker hos mennesker med hyperthyroidisme, fordi, mens det systoliske tryk kan stige, vil det diastoliske tryk reduceres.

Hjerterytme

Patienter med hypothyroidisme har en langsommere puls end normale (ca. 20 slag i minuttet mindre end normalt).

Personer med hyperthyroidisme bemærker måske at deres hjerte slår meget hurtigt, eller oplever hjertebanken.

Hævelse i halsen

Struma er et almindeligt problem i forbindelse med en ubalance i skjoldbruskkirtlen. Denne udvidelse af kirtelen kan forårsage hævelse eller en klump i halsen og hæshed. Det kan forekomme hos mennesker med enten hypo- eller hyperthyreoidisme.

Har nogle mennesker har en tendens til at udvikle problemer med skjoldbruskkirtlen?

Der er tre vigtigste risikofaktorer, der øger dine chancer for at udvikle en ubalance i skjoldbruskkirtlen ubalance:

 • En familiehistorie med problemer i skjoldbruskkirtlen
 • Køn og alder(det er mere almindeligt hos kvinder og folk over 40 år)
 • Brug af tobak (cigaretter indeholder stoffer, der er skadelige og giftige for din skjoldbruskkirtel)
Det kan interessere dig ...
9 naturlige ting du kan gøre for at få gang i skjoldbruskkirtlen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 naturlige ting du kan gøre for at få gang i skjoldbruskkirtlen

Tro det eller ej, men du kan få gang i skjoldbruskkirtlen ved hjælp af nogle få tricks, som du kan følge derhjemme. Læs hvordan her.

 

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.