Blødning mellem menstruationer: Hvad betyder det?

Enhver kvinde kan opleve uforklarlige blødninger fra skeden på et tidspunkt i den reproduktive fase af hendes liv, så du skal ikke blive bange. Alligevel er det en god idé at tale med din læge
Blødning mellem menstruationer: Hvad betyder det?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vaginal blødning mellem menstruationer er kendt under den medicinske betegnelse “pletblødning,” og tjener normalt som et advarselstegn. Det er fordi det kan være et symptom på et mere seriøst problem relateret til forplantningssystemet.

Men selvom det ikke kan betragtes som normalt, er det heller ikke usædvanligt og  det indikerer ikke altid muligheden af en farligere tilstand.

Derfor er det vigtigt, at alle kvinder er godt informeret om dette problem og dets mulige årsager, før de springer til eventuelle ekstreme konklusioner.

Alt om pletblødning

Tænksom5

En normal menstruationscyklus varierer normalt mellem 21 til 35 dage i længde, med et gennemsnit på 28 dage. Den normale menstruation varer i to til syv dage, hvilket resulterer i et samlet tab på 30 til 80 ml blod.

Unormal blødning opstår når der er en mindre blodgennemstrømning imellem den sidste dag i menstruationscyklus og inden den første dag i den næste menstruation.

Næsten alle kvinder vil dog opleve mindst én episode af denne “pletblødning” i løbet af deres reproduktive liv. Men i de fleste tilfælde er det ikke en anledning til bekymring.

På trods af det anbefaler sundhedseksperter og gynækologer at tale med din læge, hvis du oplever dette symptom fordi det kunne indikere et mere alvorligt problem som kræft eller en anden sygdom med forstadie til kræft.

Hvad kan forårsage blødning mellem menstruationer?

Ægløsning

Ægløsning kan forårsage blødning mellem menstruationer

Ægløsning er kendt for at være en årsag til unormal blødning imellem menstruationer. Når du har ægløsning, øger din krop sin produktion af østrogen. Østrogen er det hormon, der er forbundet med løsningen af et æg fra æggestokkene.

Denne udledning af østrogen kunne bevirke starten på en pletblødning mellem dine menstruationer, især hvis du bemærker det normalt sker imellem dag 13 og 16 i din menstruationscyklus.

Normalt i varierer blodets farve i disse tilfælde fra lyserød til brun, og nogle gange kan det være ledsaget af hvidt slim fra livmoderhalsen og krampefornemmelser i underlivet.

Stress

Fysisk og psykisk stress kan også have en direkte sammenhæng med fremkomsten af uforklarlige pletblødninger.

Tider med spændinger og stress kan få triggere i hjernen der kan ændre din normale menstruationscyklus. Dette fører til et brunligt udflåd i dagene før og efter din normale menstruation.

Udiagnosticeret graviditet

Graviditet kan forårsage blødning mellem menstruationer

Det er ikke ualmindeligt, at en kvinde, der er uvidende om hun er gravid bliver diagnosticeret, når hun er til lægen for at afdække årsagen til uforklarlige blødninger.

I de første par uger af graviditeten, kan uforklarlige blødninger opstå, når embryo sætter sig fast i livmoderen. Men det er vigtigt at gå til din læge, fordi denne blødning også kunne signalere en abort.

Hvornår skal pletblødning betragtes som en alvorlig situation?

Hvis din blødning mellem menstruationer er tung eller tungere end din normale menstruation, eller har en intens rød, sort eller brun farve og ledsages af andre symptomer som sved, døsighed, hjertearytmi eller underlivssmerter, så gå omgående til din læge.

Hvis du mister en masse blod, men ikke mere, end du normalt gør i løbet af din menstruation, kan det indikere tilstedeværelsen af et myom. Under alle omstændigheder er tilstedeværelsen af en betydelig mængde blod mellem menstruationerne bedst diagnosticeret gennem en passende lægeundersøgelse. Dette er for at afgøre, om dens oprindelse er livmoderhalsen, livmoderen eller vagina.

Hvad betyder det, når blødningen opstår efter overgangsalderen?

Blødning mellem menstruationer kan også forekomme efter overgangsalderen

Når en kvindes menstruation stopper er det et signal om at hun har nået overgangsalderen. Men efter et stykke tid uden at opleve en regelmæssig blodstrøm, kan nogle kvinder se en pletblødning eller tilstedeværelsen af endnu større mængder af blod, som kunne være et advarselstegn.

Denne type af usædvanlig blødning kunne være forårsaget af en fiberknude eller polyp. Men i de fleste tilfælde er det et tidligt symptom på en forstadie til kræft eller kræftsygdommen selv.

Vi anbefaler, at du læser:

Alt du skal vide om tyktarmskræft

Hvilke tests skal udføres?

En af de mest almindelige test for gynækologiske abnormiteter er celleprøven. Resultaterne anvendes til at bedømme, om blødning mellem menstruationer kommer fra livmoderen, og om der er kræftceller til stede i livmoderhalsen.

En ultralydsscanner er en yderst følsom diagnostisk test, der kan afsløre potentielle ændringer i livmoder og æggestokke.

Men hvis disse ikke er nok til at fjerne enhver tvivl, er den sidste udvej normalt en hysteroskopi. Dette indebærer indsættelse af et lille kamera ind i livmoderen gennem skeden for at studere den nærmere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Committee Opinion No 557: Management of acute abnormal uterine bleeding in nonpregnant reproductive-aged women. Obstet Gynecol. 2013; 121 (4): 891-896. PMID: 23635706.
  • Bulun SE. Physiology and pathology of the female reproductive axis. In: Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, Kronenberg HM, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016: chap 17.
  • Ryntz T, Lobo RA. Abnormal uterine bleeding. In: Lobo RA, Gershenson DM, Lentz GM, Valea FA, eds. Comprehensive Gynecology. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017: chap 26.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.