Syndromet med hurtige tanker: Hvad er det, og hvad forårsager det?

At have hurtige tanker er som at føle, at man sidder på et tog, der kører for hurtigt, og man kan ikke komme af. Det sker bare i dit hoved.
Syndromet med hurtige tanker: Hvad er det, og hvad forårsager det?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 30 januar, 2023

Føler du, at dit hoved kører i et højt tempo, som om alle dine tanker kører i en fart, og selv om du prøver at sætte dem på pause, stopper de ikke? Denne situation er typisk for syndromet med hurtige tanker.

Denne type tænkning opleves som en “strøm” af idéer. I nogle tilfælde kan det dog føre til kreativitet og forbedre vores produktivitet, men denne effekt opnås kun, når det sker i en begrænset periode. Ellers opstår der udbrændthed.

Hvad er syndromet med hurtige tanker?

Syndromet med hurtige tanker er relateret til at have et permanent aktivt sind med en hyperproduktion af idéer. Det er også kendt som tachypsychia. Der er dog fagfolk, der anbefaler at skelne sidstnævnte begreb fra accelereret tænkning, da det er mere typisk i tilfælde af skizofreni og bipolære lidelser.

På den anden side er det værd at bemærke, at det kan påvirke enhver aldersgruppe. Måske plejede vi at forbinde denne type ubehag med voksenstadiet, alderen mellem 35 og 45 år. Men med nutidens travle skemaer er der også accelereret tænkning allerede i barndommen.

Der er mange årsager til accelereret tænkning. De kan spænde fra en tvangspræget, kontrollerende personlighed til kulturelle mandater, der forstærker idéen om, at der lægges vægt på hyperproduktivitet.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Overtænkning: Hvorfor er det skadeligt?

Symptomerne

Nogle af symptomerne på hurtig tænkning er som følger:

 • Træthed og udmattelse.
 • Hukommelsesunderskud.
 • Humørsvingninger.
 • Søvnforstyrrelser.
 • Angst, nervøsitet, rastløshed.
 • Vanskeligheder med at koncentrere sig og afslutte en opgave.
 • Psykosomatiske symptomer: Allergier, hududslæt og hårtab.
En kvinde oplever hurtige tanker

Hvad er konsekvenserne af syndromet med hurtige tanker?

Det er vigtigt at bemærke konsekvenserne af dette syndrom. Hvis vi husker på, at tanker, følelser og adfærd går hånd i hånd, er det forventeligt, at de andre aspekter vil blive påvirket. Vi vil f.eks. være irritable og sandsynligvis have svært ved at sove.

Da der opstår udmattelse og udbrændthed, påvirker dette præstationen. At gøre eller tænke mere er trods alt ikke ensbetydende med at gøre det godt eller bedre.

Det påvirker også vores interpersonelle relationer og os selv. Vi begynder at tvivle på meningen og formålet med det, vi gør tingene for. Vi mister også entusiasmen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Muskelsmerter og spændinger som følge af stress

Sådan undgår du syndromet med hurtige tanker

Nogle af anbefalingerne til at undgå hurtige tanker er følgende:

 • Lær at koble fra og respektere hvile: Vi skal kunne løsrive os fra skærme, e-mail-kontrol og tvangsmæssigt forbrug af nyheder og netværk. Vi skal finde øjeblikke til blot at se på himlen uden andre bekymringer, gå en tur og lave aktiviteter, der gør os godt. På samme måde er åndedrætsøvelser og meditation også sunde og genopbyggende.
 • Hold pauser i løbet af dagen og mellem aktiviteterne: Undgå anstrengende arbejdsdage. Det behøver heller ikke at være lange pauser – de skal bare være der.
 • Undgå at afslutte din dag med en liste over gøremål: På denne måde bliver vi stressede og går bekymrede i seng. Det er ikke ualmindeligt, at vi nogle gange endda drømmer om disse ting. Tværtimod er det bedste at starte dagen og organisere en liste over det, der skal gøres.
 • Organisér og prioriterer: Når du udfører øvelsen i et punkt, er det tilrådeligt at vælge, hvor du skal starte. Ligesom tiden er begrænset, er vores effektivitet, opmærksomhed og sundhed det også.
 • Lær at håndtere følelser og krav: Etablér og anerkend sunde grænser. Mange gange kommer vores accelererede tanker fra usikkerhed, perfektionisme og bedrager-syndromet. Derfor er det nødvendigt at identificere grundlaget for disse tanker og sætte spørgsmålstegn ved dem for at erstatte dem med mere funktionelle tanker.
 • Rådfør dig med en fagperson: På denne måde kan du arbejde med din angst og lære teknikker, der kan hjælpe dig med at styre dine tanker.
Kvinde med kalender er ved at planlægge

På den måde vil du falde mere afslappet i søvn.

“Berusning” og den digitale verden er også skyldige

Logikken i 2.0-verdenen er et non-stop forbrug af information, reklamer og videoer. På kort tid bliver hjernen således udsat for en overvældende mængde audiovisuelle stimuli. Efterhånden vænner vi os til det, og det er svært at “sænke rytmen”.

I mange tilfælde normaliserer vi og præsenterer det at arbejde under pres som en færdighed. Vi udelader dog ofte de langsigtede konsekvenser, som dette har for vores helbred. I den modsatte retning handler det om at finde en balance. Vi skal lære, at vi i visse situationer er mere stressede og pressede, men det må ikke være normen i vores liv.

Det kan interessere dig ...
Natteangst: Årsager og tips til at overvinde det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Natteangst: Årsager og tips til at overvinde det

Vi er mere modtagelige for negative tanker om aftenen, hvilket kan forårsage natteangst. Det kan påvirke vores velvære på en negativ måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ramírez, Luis H. (1977). La técnica del control del pensamiento en terapia comportamental. Revista Latinoamericana de Psicología, 9(2),213-229.[fecha de Consulta 16 de Septiembre de 2022]. ISSN: 0120-0534. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80590204
 • Zubeidat, Ihab, & Sierra, Juan Carlos, & Ortega, Virgilio (2003). Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptosa diferenciar. Revista Mal-estar E Subjetividade, 3(1),10 – 59.[fecha de Consulta 16 de Septiembre de 2022]. ISSN: 1518-6148. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=27130102

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.