Taoismens oprindelse, karakteristika og principper

Taoismens oprindelse går tilbage til mellem det 6. og 4. århundrede f.Kr. fra Lao-Tses skrifter. Det er en kinesisk filosofisk strømning.
Taoismens oprindelse, karakteristika og principper

Sidste ændring: 01 juli, 2023

Taoismen er en kinesisk filosofisk strømning. Taoismens oprindelse går tilbage til mellem det sjette og fjerde århundrede f.Kr. ud fra Lao-Tses skrifter. Læren i denne tradition er baseret på at leve i harmoni med universet og lade tingene følge deres naturlige gang uden nogen form for tilknytning.

Vi ved ikke meget om Lao-Tse, men hans lære danner grundlaget for den østlige tankegang. Hans dyder omfatter medfølelse, mådehold, ydmyghed og naturlighed som måder at leve et tilfredsstillende liv på.

Taoisme

Dette er en af de mest udbredte filosofiske og religiøse traditioner i Kina. Den bogstavelige oversættelse er læren om “vejen” (tao) og henviser til at leve i harmoni med den.

I denne henseende er tao kilden til alt, hvad der eksisterer, den tidløse og ubegrænsede energi, der styrer universet. Den er derfor udefinerbar, og sanserne kan ikke opfatte den. Det er også den, der skaber alle fænomener i verden.

Wu Wei (passivitet) er et af taoismens principper og indebærer, at man lader tingene flyde. På den måde handler tao af sig selv, mens tingene følger deres naturlige og spontane gang.

Hovedteksten i denne filosofi er Tao Te Ching, som betyder “dydens vej”. Forfatterskabet tilskrives Lao-Tse, og vi ved ikke, hvornår han skrev den.

Kinesisk tempel repræsenterer taoismens oprindelse
Taoismen er mere en livsfilosofi, der skal praktiseres i hverdagen, ikke en religion, selv om der er templer dedikeret til den.

Generelle karakteristika ved taoismen

De mest fremtrædende karakteristika ved denne filosofiske og religiøse bevægelse er:

 • Den lægger vægt på værdier som medfølelse, venlighed, fromhed, retfærdighed, introspektion, harmoni med naturen, uselviskhed og storsindethed.
 • Den går ind for menneskelig harmoni med tao og tror på tingenes æteriske gang.
 • Den ophøjer også stilhed som en måde at opnå harmoni på.
 • Symbolet for tao kaldes Tajitu og består af yin og yang i en cirkel. Det repræsenterer dualitet (varm-kold, tør-våd, mand-kvinde) såvel som den kontinuerlige forandring, der styrer tao. Ifølge denne teori er der tre kræfter, der interagerer: Yin, yang og tao. De to første er komplementære og antagonistiske, men de har brug for hinanden. Desuden er tao en overordnet kraft, som indeholder de to andre.
 • Tao tror på og søger udødelighed. Nogle siger, at man ikke skal forstå udødelighed bogstaveligt, men snarere som det at opnå lang levetid og nyde den fuldt ud.

Taoismens oprindelse: Dens principper

Følgende læresætninger i taoismen er dens mest grundlæggende principper.

 • Lykke er ikke lig med besiddelse af materielle goder.
 • For taoismen er lykke ikke relateret til antallet af materielle ejendele. I denne henseende sagde Lao-Tse, at den, der ikke var lykkelig med lidt, heller ikke ville være lykkelig med meget.

Begær skaber lidelse

Taoismens mester siger, at de, der ikke begærer, ikke er frustrerede. Og de, der ikke er frustrerede, kan ikke nedværdiges.

Derfor er det vigtigt at skille sig af med unødvendige ting og holde op med at ønske sig mere. På den måde kan du vente i stilhed og observere, hvordan alting sker. Du vil ikke lade ønsker forstyrre den fred og harmoni, som tingenes naturlige gang tilbyder.

Antager kærlighed som et redskab til vækst

Taoismen søger at fremme ikke-vold. Derfor antager den, at kærlighed er en kraft, der kan forbedre en person. Faktisk er de, der er dybt elskede, stærke. De, der elsker dybt, er modige ifølge Lao-Tse.

Taoismens oprindelse: Wu Wei

Udtrykket Wu Wei betyder at lære at flyde med tingenes natur og med minimal indsats. Taoismen opfordrer dig således til at se tingene, som de er, og overveje deres gode, dårlige og regelmæssige aspekter.

Det vigtige er ifølge Lao-Tse at observere alle de positive ting omkring dig, samtidig med at du husker på alle de negative ting, der findes.

Kend dig selv

Dette er måske en af livets store udfordringer. Du vil helt sikkert ikke være i stand til at opnå det helt. Men det ideelle er at arbejde dagligt på at forstå, hvem du er.

Det er nemlig den bedste måde til at forstå, hvordan du reagerer på vanskelige omstændigheder, og hvordan du kan ændre nogle aspekter af dig selv. Med hensyn til denne lære bekræftede Lao-Tse, at de, der behersker andre, kan være stærke, men de, der behersker sig selv, er magtfulde.

Person med hænderne over sit hjerte
En proces med selverkendelse er livslang, men det handler om at være på rette vej.

Måder at anvende taoismen på i dagligdagen

Wu Wei er et princip, man kan anvende i dagligdagen for at finde fred og tilfredsstillelse. Følgende er vigtigt for at opnå dette:

 • Læg ambitioner og ønsker til side, og vær mere knyttet til enkelheden i din eksistens.
 • Lad være med at bekymre dig, for det fastholder dig i fortiden og gør dig ængstelig for fremtiden. Tro det eller ej, bekymringer oversvømmer sindet, fordi du tillader dem det. En måde at lære at give slip på dem på er gennem meditation.
 • Lær at sætte pris på og acceptere naturlige forandringer, og lad dem ske uden at lade dem forstyrre dine mål og forhåbninger.
 • Acceptér, at du aktivt skaber dine egne problemer.
 • Du skal ikke bekymre dig om, hvordan dit sind repræsenterer dine problemer. For at gøre det, må du lade dem opløses i tankens løb.

Afsluttende kommentar om taoismens oprindelse

Afslutningsvis kan taoismens filosofi være kompleks. Men det er en livsform, man kan kultivere gennem praksis, med små handlinger, der fremmer enkelhed, harmoni med naturen og ikke-vold.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.