4 tegn på, at du lider af K vitaminmangel

K-vitamin spiller en vigtig rolle ved syntetisering af proteiner, der er forbundet med blodkoagulation, og derfor kan en mangel føre til et slagtilfælde blandt andre problemer.
4 tegn på, at du lider af K vitaminmangel

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 25 august, 2022

Bløder du også på mærkelige tidspunkter? Måske får du næseblod på mærkelige tidspunkter? Eller sår der ikke vil hele? Så lider du måske af K-vitaminmangel.

Har du nogensinde hørt om det? Nel? Nuvel, så er du ikke alene. Der er andre, mere populære vitaminer end K-vitamin, på trods af, at det er lige så nødvendigt som resten. Derfor vil vi gerne informere dig om det og hjælpe dig med at kende de relaterede symptomer på K vitamin mangler. Har du lyst til at fortsætte med at læse?

Hvad gør K-vitamin?

K-vitamin

De, der tager acenocoumarol (Sintrom), er meget bekendt med K vitamin. Det er et lægemiddel, der er ansvarlig for at sikre blodet klumper korrekt. De mennesker, der bruger acenocoumarol, har begrænsninger i indtagelsen af K vitamin, fordi medicinen sigter mod at forhindre blodet i at blive for tæt.

Når dit blod er for løst, risikerer du at lide ukontrollable blødninger på uventede øjeblikke, som f.eks. hos tandlægen eller i ortopæden. I værste fald kan du endda lide et slagtilfælde.

For at forhindre det ovennævnte bør du få nok K vitamin i din kost. Den gode nyhed er, at der er masser af fødevarer, der indeholder K vitamin. Du kan skelne mellem dem ved at kigge efter grønne fødevarer, hvilket gør det nemt for dig at tilføje dem til din tallerken.

Hvad er symptomerne på K-vitaminmangel?

Når du ikke har den tilstrækkelige K-vitamin, som din krop har brug for, kan du opleve følgende symptomer:

1. Du bløder mere, hvis du lider af K-vitaminmangel

Naeseblod

Som vi nævnte før, når du har blod med en meget løs konsistens, er du mere tilbøjelige til at lide af blødninger. For eksempel kan et lille sår fra madlavning blive et alvorligt problem, fordi standsning af blødningen kan være en kompliceret prøvelse.

Af den grund er det vigtigt at kontrollere dine K vitamin niveauer. Husk at hvis du går til tandlægen, eller hvis du undergår nogen form for intervention eller mindre operation, kan du virkelig støde på nogle problemer. På samme måde må du ikke glemme mulighederne for at få store eller små indre blødninger.

2. Blå mærker kan være tegn på K-vitaminmangel

Det mindst alvorlige tegn på blødninger er blå mærker. Blå mærker er akkumulering af blod som følge af blødning. Hyppig blå mærker kan dog være en fordel, fordi det kan varsle dig om en K vitamin mangel.

Der er folk der klager over, at de får blå mærker ved selv det mindste slag. På den anden side kan andre måske ikke engang vide, hvorfor de får blå mærker i første omgang, fordi de ikke kan komme i tanke om noget, der kunne have forårsaget det. På trods af manglen på kollisioner mærker de.

Hvis du viser dette symptom, skal du få en blodprøve til at kontrollere din krops K vitamin niveau. Behandling af en mulig K vitamin mangel i tide kan give dig mulighed for at håndtere din tilstand mere effektivt og som følge heraf de relaterede symptomer.

3. Purpura kan også være et symptom

Blodansamlinger

Purpura er spredningen af ​​lilla eller røde pletter i visse områder af kroppen på grund af blodakkumulering. I modsætning til blå mærker forsvinder disse pletter ikke. De er mest almindelige i ankelområdet, fordi det er en kritisk placering i form af blodcirkulation.

Hvis du lider af denne tilstand, og selv om det måske ikke er muligt at slippe af med de pletter, der allerede er dannet, kan du stoppe det i at sprede sig ved at indtage mere K-vitamin. Men du bør være meget opmærksom på, at tegnene kan forværres eller forbedres.

4. Svage led kan være tegn på K-vitaminmangel

K-vitamin fungerer som en vejleder for D-vitamin til at gå til de rigtige steder hen. Som følge heraf, når dine K vitamin niveauer er lave, bygges D-vitamin op i de forkerte områder af din krop, såsom i led og brusk.

Hvad betyder det? For meget kalcium i disse områder kan gøre det sværere at flytte. Samtidig svækkes andre områder på grund af manglen på kalcium. Hvis K vitamin manglen er alvorlig, kan du opleve skarp smerte og generelt svagere skelet.

Konklusion

Vær på udkig efter nogen af ​​disse symptomer. Mens størstedelen af ​​dem ikke er alvorlige, tjener de som en advarsel, et signal om, at dit helbred kan være i fare. Så snart du mærker et symptom, skal du lave en aftale med din læge og anmode om undersøgelse af dine K vitamin niveauer.

Det kan interessere dig ...
Effektive yoga stillinger, der hjælper med at slanke dig hurtigt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Effektive yoga stillinger, der hjælper med at slanke dig hurtigt

Mange mennesker vil gerne vide, hvilke yoga stillinger der er de bedste til vægttab. En slank figur kan opnås gennem effektive yoga stillinger.  • Dorês, C, M, S. (2010). Vitamina K. Nutri-Facts.Org.
  • Fuster, G., & Lima, R. (2012). Recomendaciones nutricionales para pacientes con anticoagulantes orales (sintrom, aldocumar). Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.
  • Anguita Sánchez, M., Bertomeu Martínez, V., & Cequier Fillat, Á. (2015). Calidad de la anticoagulación con antagonistas de la vitamina K en España: prevalencia de mal control y factores asociados. Revista Española de Cardiología. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.11.022

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.