4 tegn på, at du er afhængig af at shoppe

Tegn på, at du er afhængig af at shoppe, dukker op som en gradvis tvangshandling for denne lidelse. Der er dog måder at opdage de tidlige tegn på og søge hjælp hurtigt.
4 tegn på, at du er afhængig af at shoppe

Sidste ændring: 14 januar, 2021

Det er en svær proces at vide, om du er afhængig af at shoppe, hvis du ikke ved nok om denne lidelse. Generelt når der er afhængigheder, er klienten ofte den sidste til at indse handlingerne, som kommer fra deres adfærd.

Afhængighed af at shoppe er den tvangsprægede form for indkøb af produkter eller ydelser. De mest gængse køb er typiske forbrugsprodukter, som ikke har stor gavn (og som reklamerne fortæller os er en “nødvendighed”).

Det er normalt at være nødt til at handle ind til hverdagens logiske behov. Hvis man udvikler en afhængighed af det, mister man dog kontrollen over sine behov for at shoppe. Det kan derudover være frustrerende, når man ikke kan få, hvad man ønsker, og det kan forårsage en efterfølgende skyldfølelse over købet.

Selvom det er tale om et moderne forbrugssamfund med en tendens til et overflødigt forbruger ikke alle personer modtagelige for at udvikle denne adfærd. Personer med en tvangspræget personlighed eller med lavt selvværd har større sandsynlighed for at udvikle det.

Hvordan ser det ud, hvis man er afhængig af at shoppe?

Alle kan være afhængige af at shoppe, selvom en særlig profil har større sandsynlighed for at få denne lidelse end andre. Generelt er det typisk en ung kvinde med nem adgang til internettet.

Ifølge globale skøn i udviklede lande har kvinder tendens til at have dette problem mere end mænd. De bruger også tid på at vælge produktet og ikke købe det første, de ser, hvilket er meget mere gængs blandt mænd.

Alderen for disse afhængige ligger mest mellem 20 og 65. Ældre personer lader derimod til at reducere deres købsvaner og er lidt mere sparsommelige.

Internettet har betydet en ændring og en rungende eksplosion af fænomenet med afhængighed af at shoppe. Den nemme adgang til virtuelle butikker fyldt med produkter, tilbud, rabat og gratis levering har øget den tvangsprægede handel.

Selvom der er afhængige af at shoppe i fysiske og traditionelle butikker, er nethandel normen for personerne med denne lidelse. Det sikrer også en vis anonymitet, så man undgår skammen ved regelmæssigt at besøge bestemte steder og blive opdaget.

Smilende kvinde ved computer

Internettet har ført til en øgning i tvangspræget handel, eftersom det fremmer anonymitet.

Tegn på, at du er afhængig af at shoppe

Der er en række tegn, signaler og adfærd, som kan advare en om en afhængighed af at shoppe. Her er nogle af dem:

  • At have en ukontrolleret lyst til at handle: En afhængighed af at shoppe er en tvangshandling. Personen ønsker at få et nyt produkt, uanset hvad det er, og så hurtigt som muligt. Dette resulterer i symptomer på angst, som vi kan identificere, når vi har dem.
  • Tab af kontrol: Et træk ved alle afhængigheder er klientens problemer med kontrol. Når de ikke kan stoppe med at bruge penge eller købe mange ting, viser det, at man er afhængig af at shoppe.
  • Vanen påvirker andre aspekter af livet: Et andet tegn på afhængighed er, at det påvirker adskillige dele af personens liv. Det påvirker ikke blot et aspekt, men det påvirker familie, arbejde og det sociale liv.
  • At være frustreret over ikke at kunne shoppe: Når man bliver nervøs, angst eller irritabel, fordi man ikke kan købe, hvad man ønsker, viser man måske åbenlyse tegn på en afhængighed af at shoppe. Det er normalt, at man er lidt bekymret over ikke at få noget, man gerne vil have. Men hvis man bekymrer sig for meget, kan det være patologisk.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Tre naturlige typer terapi mod nikotinafhængighed

Behandling af afhængighed af at shoppe

Det er en afhængighed, og dermed kræver behandlingen en psykologisk tilgang. Anvendelse af medicin kan være nødvendigt, hvis der er meget kraftige tegn på angst eller depression, hvor en psykiater kan gribe ind med bestemte lægemidler.

Med hensyn til psykoterapi foretrækkes afslapning og teknikker til ændring af adfærd. Målet er at øge kontrollen over øjeblikket og undgå situationer, som kan fremme tvangspræget handel.

Nogle gange opdager klienten og lægen oprindelsen af afhængigheden gennem kognitiv terapi. Dette kræver, at den påvirkede person er klar over sin lidelse og lærer at holde øje med, hvad han eller hun køber, og hvilke følelser de oplever, hver gang de handler.

Med hensyn til ændring af adfærd er nøglen at involvere en tredje part til at hjælpe. Personer, der er afhængige af at shoppe, kan også ansætte en indkøbsvejleder, som håndterer ens økonomi og rådgiver om, hvilke produkter der ses som nødvendige, og hvilke der er overflødige.

Kvinde med indkøbspose er afhængig af at shoppe

Afhængighed af at shoppe er ikke for sjov. Det kan forårsage alvorlige helbredsmæssige og sociale konsekvenser.

Det er ikke nogen joke at være afhængig af at shoppe

Selvom det kan synes som en joke (og de fleste personer bruger jo penge på unødvendige ting disse dage), bliver vi nødt til at forstå, at afhængighed af at shoppe er en psykologisk lidelse. Dermed fortjener det opmærksomhed og behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • PELLICER, MC. “Adicción a las compras.” Isis tradicional Psicologia Humanista (2006): 81-101.
  • Echeburrúa, E., and P. Corral. “El reto de las nuevas adicciones: objetivos terapéuticos y vías de intervención.” Psicología conductual 13.5 (2005).
  • Doğan Keskin, A., and S. Günüç. “Testing models regarding online shopping addiction.” Addicta: The Turkish Journal on Addictions 4 (2017): 221-242.
  • Uzarska, A., S. K. Czerwiński, and P. A. Atroszko. “Shopping Addiction Is.” (2019).
  • Kirezli, Özge, and Fatma Müge Arslan. “Analyzing Motivational Determinants of Shopping Addiction Tendency.” Ege Akademik Bakis 19.1 (2019): 61-74.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.