Telogen effluvium efter en hårtransplantation: Hvorfor sker det?

Telogen effluvium efter en hårtransplantation er almindeligt. Dette hårtab er midlertidigt. Find ud af, hvorfor det sker her.
Telogen effluvium efter en hårtransplantation: Hvorfor sker det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 16 juni, 2023

Telogen effluvium efter en hårtransplantation er betegnelsen for hårtab, og det giver anledning til stor bekymring hos patienterne. Det er en fejlagtig opfattelse, at de transplanterede hår straks forsvinder, da telogen effluvium er den mest almindelige forekomst efter operationen. Dette hårtab får folk til at tro, at indgrebet ikke virkede, og at håret ikke vil vokse igen, eller at hvis det vokser, vil det være for svagt.

Eksperter påpeger, at formålet med hårtransplantationer er at overføre hår til skaldede områder i hovedbunden, og at det er normalt, at hårene falder ud et par uger senere. Dette er en almindelig situation, hvis årsager vi nu vil undersøge nærmere.

Hvad er telogen effluvium?

Telogen effluvium er et fænomen, der skyldes ændringer i hårets naturlige vækstfaser. Ifølge Aesthetic Medicine Association of Madrid opstår effekten, når hårsækkene går fra vækstfasen til hvilefasen.

Tabet er midlertidigt og almindeligt efter hårtransplantationer. En artikel offentliggjort i Annals of Dermatology angiver, at dette hårtab er typisk for cicatriciel alopeci og undertiden er forbundet med fysiologiske stressende begivenheder og akutte eller kroniske sygdomme.

Hårtab har en tendens til at forekomme i hårdonorområdet og i modtagerområdet, men det er mere almindeligt i det nyligt transplanterede område. Da det ikke er en definitiv tilstand, bør dette ikke blive en årsag til bekymring, da hårene genfødes med større styrke.

Telogen effluvium efter en hårtransplantation begynder at blive tydeligt 2 uger efter transplantationen. Nogle tilfælde kan dog forekomme op til 12 uger efter indgrebet. Med hensyn til den tid, det tager for hårfornyelse, anslås det at være omkring 4 måneder efter behandlingen.

Årsager til telogen effluvium efter en hårtransplantation

Hårerstatningscyklussen omfatter en vækstfase, en hvilefase og en afsluttende overgangsfase. Det er i den sidste fase, at håret fælder for at give plads til nye hår.

Hos hårtransplantationspatienter sker det på samme måde, accentueret af det traume, som hovedbunden opfatter, når vækstfasen springes over, man går direkte til hvile og fortsætter med overgangen. Med andre ord modtager transplantaterne hårene på én gang i hvileperioden, men mister dem derefter i fældningsperioden. Denne fase efterfølges af naturlig regenerering.

Ud over den svækkelse, som hovedbunden gennemgår på grund af transplantationen, er der særskilte årsager, der fremskynder hårets fældning. Under operationen kan hårsækkene lide under det, og snittene kan være for tæt på hinanden eller for store. Desuden påvirker det tryk, som transplantatet forårsager, skrøbeligheden af allerede eksisterende hårsække.

Utilsigtede mikropunkter, der beskadiger sundt hår, er også årsager til telogen effluvium efter en hårtransplantation.

Sådan genopretter du hårets sundhed efter hårtab

At holde håret sundt efter telogen effluvium indebærer, at man følger de plejeinstruktioner, som kirurgen har givet efter indgrebet. Blandt de måder, som specialister foreslår for at fremskynde hårvæksten, skiller topiske stimulanser, der fremmer overflod af hår, sig ud. På samme måde er oral medicin relevant for at gøre håret tykkere og regulere arbejdet med hormoner, der er forbundet med hårvækst.

Nogle recepter omfatter forbrug af minoxidil og finasterid, men ethvert lægemiddel til at fortsætte udviklingen af implantatet skal nøje ordineres af lægen.

Kosttilskud, der er rige på A-, B-, C-, D- og E-vitaminer samt dem fra B-komplekset, er også gavnlige mod hårtab. American Academy of Dermatology anbefaler flere metoder til at føre en sund livsstil og hjælpe med at bremse hårtab.

  • Skånsom stylingteknik.
  • Undgå kemikalier, herunder hårfarver.
  • Respekt for hovedbundens hygiejne.
  • Anvendelse af produkter med genopbyggende egenskaber.
  • En sund kost med jern, næringsstoffer og proteiner.
  • Begrænsning af brugen af varmeapparater i håret eller brug af et varmebeskyttende middel til håret før brug.
  • Ikke at ryge, da dette forårsager betændelse i kroppen, hvilket forværrer hårets tilstand.

Kan telogen effluvium efter en hårtransplantation forebygges?

I artiklen Facial Plastic Surgery Clinics of North America understreges det, at mange af de komplikationer, der er forbundet med hårrestaurering, kan forebygges. De hævder, at lægen kan kontrollere udførelsen af teknikken, hvilket reducerer sandsynligheden for fejlslagen hårkirurgi og opnår naturlig hårerstatning.

Telogen effluvium efter en hårtransplantation er dog næsten uundgåelig. Kun en lille procentdel af patienterne oplever det ikke. En væsentlig del af processen er tålmodighed og forståelse for, at du i løbet af få måneder vil have stærkt nyt hår.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.