Teriyakisauce: Ernæringsværdi, fordele og risici

Teriyakisauce har flere sundhedsmæssige fordele, når den indtages med måde i forbindelse med en varieret kost. Få mere at vide her.
Teriyakisauce: Ernæringsværdi, fordele og risici

Sidste ændring: 10 maj, 2023

Teriyakisauce er en af de mest typiske japanske saucer med et sødt og salt strejf. Den kan være hjemmelavet og har visse sundhedsmæssige fordele, når den indgår i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost.

Vi vil vise dig næringsværdien af denne fødevare, så du kan tjekke, om den passer ind i din ugentlige kost. Vi må dog understrege, at brugen af saucer ikke bør være hyppig. Disse krydderier øger trods alt retternes kalorieindhold betydeligt.

En sådan effekt kan resultere i en progressiv stigning i fedtvægt. Derfor vil det være bedst at lave mad med fedtfattige metoder og gemme saucer til særlige lejligheder.

Næringsværdi af teriyakisauce

Det skal bemærkes, at teriyakisauce har 14 kalorier pr. portion på 16 gram. 2,5 gram svarer til kulhydrater og kun 0,9 gram til proteiner.

Fedtstoffer er praktisk talt ubetydelige i denne fødevare. Der er dog tale om en sauce, der indeholder en masse vitaminer og mineraler. For eksempel er det en kilde til natrium med ca. 600 milligram pr. spiseskefuld.

Man skal også huske på, at de fleste kulhydrater i teriyakisauce er frie sukkerarter, hovedsagelig fra honning. Man bør være forsigtig med disse næringsstoffer, da de, hvis man indtager dem i overskud, kan øge risikoen for at udvikle type 2-diabetes, især hvis man lever et stillesiddende liv. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Current Diabetes Reports.

Hvad angår natrium, skal det bemærkes, at det kan være nødvendigt at begrænse forbruget af natrium under visse omstændigheder. Især når der er hjerte-kar-sygdomme til stede. En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association bekræfter dette.

Fisk med teriyakisauce

Fordele og risici ved teriyakisauce

Forbruget af teriyakisauce kan have en række sundhedsmæssige fordele. Den mest bemærkelsesværdige af dem alle er måske dens indhold af planteøstrogener.

Vi taler om isoflavoner, elementer, der har vist sig at yde en vis beskyttelse mod udviklingen af visse typer kræft. Indtagelsen af dem hos kvinder er vigtig, da de er vigtige stoffer for den kvindelige fysiologi.

Teriyakisauce kan endda fremme en lettere fordøjelse, især når vi taler om de versioner, der indeholder ingefær. Dette element letter processerne for absorption af næringsstoffer og reducerer gasdannelsen i tarmen.

Det kan endda hjælpe med at lindre problemer som halsbrand eller gastroøsofageal refluks og også kvalme, opkastning og dyspepsi.

Som det sidste skal vi understrege, at denne sauce er god til at styrke immunfunktionen. Dette skyldes tilstedeværelsen af hvidløg, et element, der virker som antimikrobielt og kan støtte kroppens forsvarsceller. Regelmæssig tilstedeværelse af hvidløg i kosten anbefales for at opretholde en god sundhedstilstand.

Skal jeg være forsigtig med, hvor meget jeg spiser af det?

Blandt risiciene ved teriyakisauce bør vi nævne den mulige vægtøgning på grund af et højere kalorieindtag og muligheden for, at den ikke passer ordentligt ind i kosten hos personer, der har stofskifteproblemer. Sidstnævnte skyldes dens sukkerindhold.

Den vil heller ikke være god for dem, der skal begrænse tilstedeværelsen af natrium i kosten. Til denne gruppe hører bl.a. hypertensive patienter.

Salt hældes ud på bord

Har du prøvet teriyakisauce endnu?

Teriyakisauce indeholder flere vigtige næringsstoffer. Den indeholder også fytokemikalier, der kan styrke immunfunktionen og den interne fysiologiske effektivitet.

Derfor anbefales det at indtage den, men altid inden for rammerne af en varieret og afbalanceret kost. Det er trods alt vigtigt at opretholde en god tilstand af kropssammensætningen baseret på balancen af kalorier.

Afslutningsvis skal du huske på, at saucer skal indgå i kosten med måde. Der findes forskellige opskrifter på teriyaki, og denne sauce kan tilberedes derhjemme. Generelt er det tilrådeligt at vælge en af versionerne med ingefær, da denne ingrediens har flere positive virkninger på kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719
  • Varinska L, Gal P, Mojzisova G, Mirossay L, Mojzis J. Soy and breast cancer: focus on angiogenesis. Int J Mol Sci. 2015;16(5):11728-11749. Published 2015 May 22. doi:10.3390/ijms160511728

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.