8 tidlige tegn på kræft i æggestokkene, du bør ikke ignorere

På trods af at det er en af de ​​kræftformer med den højeste dødelighed, kan man øge den forventede levetid med op til 95% ved at opdage sygdommen tidligt.
8 tidlige tegn på kræft i æggestokkene, du bør ikke ignorere

Sidste ændring: 08 oktober, 2018

Kræft i æggestokkene er blevet kaldt “den tavse morder”. Fordi symptomerne som i andre typer af kræft kan dukke op, når sygdommen allerede er fremskreden og vanskelig at behandle. Denne type kræft er den næsthyppigste underlivskræftform hos kvinder. Men den medfører en højere dødelighed, fordi den i næsten alle tilfælde opdages for sent.

Ifølge rapporter i de seneste år, er det kun 50% af kvinder diagnosticeret med kræft i æggestokkene , som overlever op til 5 år efter første diagnose. Dette skyldes at det i mange tilfælde opdages på et fremskredent stadie. Eksperter siger imidlertid, at tidlig påvisning af sygdommen øger levetiden op til 95%.

Kræft i æggestokkene kan forekomme hos kvinder i alle aldre, men risikoen stiger fra 50 år og derover, og kvinder i 65-årsalderen løber den største risiko for at få diagnosen. Det er vigtigt at lære om og kende nogle af de symptomer, der kan advare os om mulig kræft i æggestokkene. Husk, dette er røde flag, der bør undersøges af en specialist, da det også kan relateres til andre sundhedsproblemer.

Advarselstegn om kræft i æggestokkene

Kraeft i aeggestokkene-jpg

Følgende symptomer har været forbundet med kræft i æggestokkene, men kan også være tegn på andre sundhedsproblemer. At have det i tankerne og identificere dem kan være nøglen til tidlig påvisning af sygdommen. Så man kan modtage rettidig behandling.

 • Oppustethed eller hævelse i underlivet. Selv om dette er et fælles symptom for en række sundhedsproblemer, kunne en opsvulmet mave og et hævet underliv tyde kræft i æggestokkene. Hvis du opdager, at du ofte har dette problem, er det bedst at gå til læge.
 • Fordøjelsessymptomer. Ud over oppustethed i maven, er symptomer som fordøjelsesbesvær, forstoppelse, mavekramper og ubehag, eller enhver ændring i afføringsvaner også advarselslamper.
 • Bækkensmerter: Bækkensmerter kan være et meget vigtigt signal for denne sygdom. Hvis smerten er hyppig og synes uforklarlig, er det bedst at rådføre sig med en læge, og undgå at dulme det med smertestillende medicin.
 • Rygsmerter: hvis du oplever smerter i lænden, og ikke kan forklare det, kan det være et andet symptom på sygdommen.
 • Hyppig og ukontrolleret vandladning. Hvis du pludselig begynder at føle trang til at hyppig vandladning, og du næsten ikke kan styre det, er det muligt, at der er noget galt. Normalt ledsages disse beklagelser af smerter eller en brændende fornemmelse under vandladning og hyppig vandladning med korte mellemrum. Disse symptomer kan være tegn på en svaghed i bækkenbundsmusklerne, eller det kan også være klare symptomer på en urinvejsinfektion. Det er imidlertid vigtigt at gå til læge, da det har vist sig, at det desuden kan være almindelige symptomer på kræft i æggestokkene.
 • Uforklarlig vægtforøgelse eller tab: Mange kvinder føler sig ofte meget glade, når de taber meget vægt uden nogen forklaring, men de skal vide, at det ikke er normalt og kan være et tegn på, at der er noget helt galt i kroppen. Det samme er tilfældet, når der er uforklarlig vægtforøgelse. Generelt kan du også opleve et tab af appetit eller en følelse af at være mæt hele tiden.
 • Træthed: folk kan føle sig trætte på grund af en række helbredsmæssige problemer og endda stress. Men dette symptom er også ganske almindeligt, når du lider af kræft i æggestokkene. Du kan føle dig træt, uden energi og svag ganske ofte, dette er et tegn på, at noget ikke er rigtigt.
 • Smerter under samleje: hvis du i stedet for at nyde samleje ofte føler smerte, skal du rådføre sig med din læge, da det også er et almindeligt symptom på kræft i æggestokkene.

Andre symptomer at huske på

 • Vaginal blødning hos kvinder efter overgangsalderen.
 • Kvalme eller opkastning.
 • Blodmangel
 • Hyppige mavesmerter.

Diagnosticering af kræft i æggestokkene

Kræftceller

Kræft i æggestokkene er svært at opdage, fordi symptomerne normalt ikke viser sig i de tidlige stadier af sygdommen. Hvis du imidlertid oplever nogle af de ovenstående symptomer og går til din læge, kan den diagnosticeres tidligt med ultralyd, tomografi (CT-scanning), magnetisk resonans-scanning (MR) og en blodprøve, som hedder CA-125.

 


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.