5 ting du garanteret ikke vidste om leddegigt

Selvom vi ofte tror, at denne tilstand kun påvirker overvægtige eller ældre, kan leddegigt faktisk forekomme i alle aldre. Det har heller ikke nødvendigvis noget med vægt at gøre.
5 ting du garanteret ikke vidste om leddegigt

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Blot at nævne ordet “leddegigt” fremmaner et mentalt billede af en ældre dame der sidder i en kørestol. Her får du 5 ting du garanteret ikke vidste om leddegigt!

Viden om leddegigt

Men påvirker denne lidelse virkelig kun ældre mennesker? Og påvirker det kun kvinder? Er det også sandt, at du ikke kan forhindre denne tilstand?

Leddegigt er ikke et normalt samtaleemne. Det er dog vigtigt, at vi taler mere om det og oplyse sig selv om det, så man kan træffe de nødvendige beslutninger i sine daglige aktiviteter for at undgå at udvikle det.

1. Leddegigt påvirker mennesker i alle aldre

I modsætning til populær tro påvirker leddegigt ikke kun de ældre. I virkeligheden kan det forekomme hos mennesker i alle aldre. For eksempel påvirker det både børn og ældre mennesker. Dette er grunden til, at det er nødvendigt at tage passende forholdsregler for at forebygge.

Den første foranstaltning du kan tage er, at besøge lægen så snart du bemærker nogen af symptomerne på udviklingen af leddegigt. Almindelige symptomer er feber, hovedpine eller svaghed. Generelt er knæene og fingrene de første områder, der påvirkes.

Alder eksisterer ikke, når vi taler om denne tilstand. For eksempel sker gigtfeber hovedsageligt i slutningen af teenageårene og derefter i voksenalderen indtil 35 år gammel.

Det er ikke tydeligt, hvad der forårsager gigt. Men nogle undersøgelser peger på, at en mangel på vitamin C er synderen.

2. Du kan behandle det

gigt

Mange mennesker tror, at der ikke er nogle metoder, som behandler denne tilstand, men dette ikke er tilfældet!

Med fysioterapi, rigtige øvelser og smertebehandlinger, kan man forblive aktiv og reducere det fysiske ubehag, som denne tilstand forårsager.

Der er tilfælde, hvor man faktisk kan blive helt rask, hvis tilstanden er diagnosticeret tidligt.

Der er dog ingen mirakelkur. I fremskredne stadier af tilstanden forværres leddene og senerne, der dækker dem.

Den gode nyhed er, at du kan opretholde en mindre smertefuld livsstil, og eventuelt kunne deltage i flere aktiviteter ved hjælp af konstant behandling, som din læge ordinerer.

3. Hvorfor giver leddegigt smerter i leddene?

Leddegigt forårsager smerter i leddene, hvor to knogler møder hinanden. Det kan ofte forårsage så stærke smerter, at det nogle gange føles som om, at smerten sidder i selve knoglerne.

Vævhindet i leddet angribes af kroppens eget immunforsvar og skaber betændelsesforandringer – selvom der ikke er nogen egentlig betændelse!

Hvis du gerne vil læse mere om leddegigt, kan du prøve at læse denne her artikel.

4. Kvinder er ikke de eneste ofre for leddegigt

En anden ting du ikke vidste om denne tilstand er, at det påvirker begge køn. Men i fleste tilfælde er kvinder mere modtagelige for at udvikle denne lidelse end mænd.

Det er vigtigt at føre en sund og afbalanceret livsstil ligegyldigt hvilket køn du er, for at undgå eller mindske risikoen for at udvikle leddegigt.

5. Det er ikke kun overvægtige mennesker, der får gigt

smertefuldt

At have en stillesiddende livsstil er skadeligt for den menneskelige krops sundhed, da det kan forårsage mange sygdomme, såsom hjertekarsygdomme, kræft og fedme.

Man hører ofte, at fedme kan øge risikoen for leddegigt. Det er forståeligt, hvorfor mange har denne tro, da leddegeneration kan være forårsaget af overvægt. Det betyder dog ikke, at folk med en sund vægt er immune over for at få denne sygdom. Denne gruppe af mennesker kan udvikle leddegigt på grund af følgende årsager:

  • Tilstedeværelsen af bakterier
  • Ubehandlede skader der er sket i fortiden
  • Dårligt behandlet eller dårligt kigget efter frakturer eller skader
  • At praktisere sport eller andre aktiviteter der slider på leddene, især hvis du mangler en ernæringsrigtig kost
  • Mangel på sol
  • Mangel på en sund og afbalanceret kost

Forhåbentlig kan du bruge denne viden om leddegigt til dig selv eller nogle du kender. Brug din viden før det er for sent!

Det kan interessere dig ...
Hvad er slidgigt? Alt du behøver at vide
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er slidgigt? Alt du behøver at vide

Hvad er slidgigt? Slidgigt er en reumatisk sygdom. Reumatiske sygdomme påvirker det lokomotoriske system. Lær alt du skal vide om slidgigt her.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.