Fire ting, der sker, når du indfører en vegetarisk kost

Det medfører en række ændringer at skifte til en vegetarisk kost. De er dog ikke alle sammen dårlige. Her er de mest relevante og deres konsekvenser.
Fire ting, der sker, når du indfører en vegetarisk kost
Elisa Morales Lupayante

Skrevet og kontrolleret af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Når du indfører en vegetarisk kost, kan der ske visse positive ændringer i kroppen. Sandheden er imidlertid, at mange mennesker ignorerer dette og har en tendens til at tænke på vegetarisme udelukkende som et synonym for jernmangel.

Det skal bemærkes, at nogle ændringer er mere tydelige end andre. Efter seks måneder bemærkes der dog ofte flere forbedringer, lige fra tab af overskydende fedt i maveområdet til et mere stabilt blodtryk.

At skifte fra en altædende til en vegetarisk kost er ikke verdens undergang. På trods af at dens konsekvenser for sundheden er blevet mere populære, er sandheden, at denne type kost har mange flere fordele, end det ser ud til. Det gælder især, hvis du opretholder en konsekvent og sund livsstil.

Lad os se nærmere på det.

Indførelsen af en vegetarisk kost

Hvis du ikke er en person, der er meget glad for kød eller fisk, og du ikke spiser disse produkter for ofte, vil det ikke være nogen stor udfordring for dig at skifte til en vegetarisk kost. Ellers er det en god mulighed at reducere dit indtag af kød og fisk lidt efter lidt.

Du kan f.eks. starte med at reducere rødt kød og i stedet kun indtage fisk og magert kød. Herefter vil du sandsynligvis naturligt begynde at foretrække fisk. Til sidst kan du helt droppe fisk og begynde en rigtig vegetarisk kost.

En kampagne kaldet Meatless Monday blev lanceret rundt om i verden i 2003. Denne kampagne har til formål at hjælpe folk med at moderere kødforbrug eller reducere det for at forbedre helbredet. Lande som Belgien hilste initiativet velkommen. Faktisk blev byen Gent i maj 2009 den første by med officielle vegetariske dage!

Indførelse af en vegetarisk kost og de ændringer, der kan ske

At følge en vegetarisk kost kan fremme en række ændringer i kroppen. Her er nogle af de mest almindelige af dem.

1. Når du indfører en vegetarisk kost, kan der ske ændringer i din vægt

Efter et par måneder med en vegetarisk kost vil du sandsynligvis tabe dig, ifølge forskning offentliggjort i Nutrition & Diabetes. I de fleste tilfælde er det blot nogle få kilo, som du normalt ikke vil savne.

Husk dog på, at i modsætning til hvad mange tror, er en vegetarisk kost ikke nødvendigvis sundere eller kaloriefattigere end en altædende kost, tværtimod. Det skyldes, at der kan indtages stegte fødevarer og søde sager.

Derfor er der mennesker, der taber sig. Der er imidlertid andre, der tager på i vægt, da de har en tendens til at indtage mere usund mad. Det gør de for at kompensere for den trang, som kostomlægningen giver dem. Dette er især tilfældet for dem, der skifter til denne type kost med en “kold tyrker”.

Den bedste løsning er at få foretaget en blodprøve efter et par måneder. Det er også vigtigt at være velinformeret om de bedste måder at opfylde dine nye ernæringsbehov på.

I den forstand vil et regelmæssigt forbrug af frugt, grøntsager og bælgfrugter utvivlsomt give mange fordele på kort, mellemlang og lang sigt. Desuden vil det også hjælpe med at holde eventuelle tegn på anæmi på afstand.

Med en ordentlig vegetarisk kost vil du kunne få de niveauer af B12-vitamin, som går tabt, når du dropper kød og fisk. Dette næringsstof kan f.eks. findes i tofu eller ost.

Du er måske interesseret i: Vegetabilsk mælk: Egenskaber og fordele

2. Du kan få en bedre fordøjelse, når du indfører en vegetarisk kost

Ved at øge forbruget af fiberrige fødevarer (såsom bælgfrugter og grøntsager) kan din mave-tarm-sundhed forbedres, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Nature Reviews.

Takket være dette næringsstof sker der således en bedre fordøjelse. Det skal dog bemærkes, at dette også afhænger af, hvor godt hydreret du er.

Ikke desto mindre har denne type kost, som det medicinske tidsskrift Tzu-chi påpeger, en indvirkning på tarmmikrobiotaen ved at fremme udviklingen af mere forskelligartede og stabile mikrobielle systemer.

Med andre ord er denne type kost med til at fremme et mangfoldigt økosystem af gavnlige bakterier, hvilket giver fordele både på fordøjelsesniveau og for den generelle sundhed.

Ingredienser til personer, der indfører en vegetarisk kost

Du vil måske finde denne artikel interessant: 5 tips til at tilberede en Buddha bowl

3. Ændringer i sportslige præstationer

I løbet af de første par måneder vil du højst sandsynligt ikke bemærke væsentlige ændringer i din aerobe træningsrutine. Desuden bør din træningsrutine heller ikke ændres. I princippet kan du fortsætte med at løfte de samme vægte og træne med den samme intensitet uden problemer.

Så længe du opretholder gode livsstilsvaner, bør der ikke ske negative ændringer i din atletiske præstation. Efter et par måneder vil du dog måske bemærke, at din præstation forbedres en del, især i forbindelse med konditionstræning som f.eks. løb.

Du kan endda se, at dine tider falder, og at dit tempo forbedres (det er dog vigtigt at huske, at dette også kan skyldes kontinuiteten i træningen snarere end kosttypen!).

4. Du får mere energi, når du indfører en vegetarisk kost

Når du indfører en vegetarisk kost, indtager du flere fødevarer med B1-vitamin på en mere regelmæssig basis. Det drejer sig f.eks. om blandt andet soja, korn eller havre. Dette stof hjælper dig med at føle dig mere energisk på daglig basis, da det er involveret i kulhydratmetabolismen.

Vegetarisk måltid

Medfører en vegetarisk kost ændringer i dit sociale liv?

Selv hvis ingen andre i dit miljø er vegetarer, behøver dit sociale liv ikke at blive påvirket af at skifte til en vegetarisk kost. Selv om det er sandt, at der er mange mennesker, der vil have svært ved at forstå din beslutning, er det vigtigste at være tålmodig og bevare en tolerant holdning.

Efter at have indført en vegetarisk kost forsøger mange mennesker at tage det næste skridt mod en vegansk kost. I disse tilfælde er det vigtigt at være velinformeret om typen af ernæringsbehov og selvfølgelig at opretholde sunde vaner.

Det kan interessere dig ...
Forskelle mellem veganere, vegetarer og fleksitarer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forskelle mellem veganere, vegetarer og fleksitarer

Flere og flere personer baserer deres kost på plantebaserede fødevarer og kan påstå at være enten veganere, vegetarer og fleksitarer. Ved du, hvad ...  • Rao SSC., Rattanakovit K., Patcharatrakul T., Diagnosis and management of chronic constipation in adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2016. 13 (5): 295-305.
  • Wong MW., Yi CH., Liu TT., Lei WY., et al., Impact of vegan diets on gut microbiota: an update on the clinical implications. Tzu Chi Med J, 2018. 30 (4): 200-203.
  • Kahleova H., Fleeman R., Hlozkova A., Holubkov R., et al., A plant based diet in overweight individuals in a 16 week randomized clinical trial: metabolic benefits of plant protein. Nutr Diabetes, 2018.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.