En klassisk opskrift på panettone eller julebrød

Hvis du vil vide, hvordan du kan lave en af de mest typiske juledesserter derhjemme, må du ikke gå glip af følgende opskrift. Du vil elske resultatet.
En klassisk opskrift på panettone eller julebrød
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Panettone er en af de mest typiske juledesserter. Den kan laves hjemme på en enkel måde ved at vælge friske ingredienser af høj kvalitet. Oplev vores fantastiske opskrift på panettone i denne artikel!

På denne måde undgår du indtagelse af tilsætningsstoffer og transfedtsyrer, som de industrielle varianter indeholder. Først og fremmest skal du huske på, at dit helbred ikke lider unødigt ved at spise lidt flere søde sager end normalt i julen.

Det vigtige er, at hele kosten er afbalanceret, og at du sørger for variation for at undgå et underskud af vigtige næringsstoffer. Det vil også hjælpe at dyrke regelmæssig fysisk aktivitet for at optimere stofskifteprocesserne.

Opskrift på panettone

Hvis du vil lave en opskrift på panettone derhjemme, skal du bruge følgende ingredienser:

 • 3 æg
 • 0,8 dl vand
 • 120 gram sukker
 • 1/2 teskefuld salt
 • Panettone-form
 • 75 gram rosiner
 • 1 dl sødmælk
 • 550 gram mel
 • Revet citron- og appelsinskal
 • 100 gram kandiserede frugter
 • 160 gram smør
 • 30 g frisk gær
Rosiner i skål

Trin for trin-vejledning

Til denne opskrift på panettone skal du starte med at blande den varme mælk og gæren i en skål, så gæren fortyndes lidt efter lidt.

Efter et stykke tid tilsættes 130 g mel og 20 g sukker, og det hele blandes godt med en gaffel, indtil du får en klistret, men glat blanding. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad den stå i mindst 1 time.

Kom derefter blandingen i en anden stor skål, hvor du også tilsætter hele æg, sukker, salt, mel, vand, citron- og appelsinskal. Bland godt, først med en træske og derefter med hænderne på en bodrplade. Det er vigtigt, at du ikke smører eller meler bordet.

Æltningen skal vare ca. 25 minutter for at opnå et elastisk resultat. Derefter tilsættes smørret skåret i tern, men fortsæt med at ælte lidt efter lidt. Resultatet bliver en dej med en elastisk, ikke-klæbrig og skinnende konsistens.

Næste skridt er at lave en kugle og lægge den i en let melet skål. Dæk den til med et klæde og lad den hæve i et par timer.

Den optimale temperatur er mellem 22 og 25 grader Celsius. Efter denne tid skal dejen have tredoblet sin størrelse. Ælt dejen lidt mere med hænderne, og tilsæt rosiner og frugt.

Det eneste, der er tilbage, er at lægge resultatet i en panettoneform og gentage hæveprocessen i yderligere 2-3 timer. Derefter skal du lave et kryds på toppen og lægge fire smørristede valnødder for at give overfladen en gylden farve.

Sæt dejen i ovnen i 30 minutter ved 180 grader Celsius, men efter 10 minutter bør du dække den med sølvpapir. Læg den blot på en rist og lad den køle af i tre timer med bunden i vejret.

Flere gode opskrifter til dig: 5 måder at drikke kanel te på

Panettones ernæringsmæssige egenskaber

Panettone af industriel oprindelse kan have lav kvalitet. Hjemmelavet panettone kan imidlertid levere visse næringsstoffer, der er interessante for visse befolkningsgrupper.

For eksempel er det en optimal energikilde for sportsfolk. Den indeholder langkædede kulhydrater, der er i stand til at hjælpe med at genopbygge glykogendepoterne.

Men for at denne effekt kan opnås optimalt, bør sukkerstofferne administreres sammen med en portion protein af høj biologisk værdi, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients. Dette vil forsinke træthedens indtræden. Det kan endda reducere risikoen for muskelskader.

Et højt forbrug af simple kulhydrater ville ikke være indiceret i tilfælde af stillesiddende personer. Disse elementer kan øge risikoen for at udvikle metaboliske problemer, såsom diabetes. Dette fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Current Diabetes Reports .

Det er altid tilrådeligt, at kulhydrater administreres med en god mængde fibre. Dette stof forsinker optagelsen af kulhydrater og glukosens indgang i blodbanen, hvilket reducerer stress i bugspytkirtlen. Faktisk har det vist sig, at fibre i sig selv reducerer forekomsten af diabetes.

Resultatet af en glimrende opskrift på panettone

Prøv denne opskrift på panettone derhjemme

Det tager tid at lave panettone derhjemme, men resultatet er langt bedre end de industrielle versioner. Ikke kun med hensyn til de organoleptiske egenskaber, men også med hensyn til næringsværdien. Vi taler om et produkt, der ikke indeholder vegetabilske olier af lav kvalitet, som kan øge inflammationsniveauet.

Husk som det sidste, at det er nødvendigt at kombinere en række gode vaner for at bevare en god sundhedstilstand. Det er muligt at inkludere simple sukkerarter i kosten fra tid til anden, men det vil også være afgørende at sikre, at du får masser af fysisk aktivitet, med særlig vægt på muskelstyrke.

Det kan interessere dig ...
Slip af med gassen efter at have overspist i julen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Slip af med gassen efter at have overspist i julen

Mange kommer til at overspise i løbet af juletiden. Lær her hvordan du kommer af med gasserne efter at have overspist i julen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
 • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
 • Barber, T. M., Kabisch, S., Pfeiffer, A., & Weickert, M. O. (2020). The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients12(10), 3209. https://doi.org/10.3390/nu12103209

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.