5 tips til at beskytte leveren

Det er vigtigt at have sunde vaner, især når det gælder din kost, for at passe på din lever. Læs denne artikel for at få 5 vigtige tips.
5 tips til at beskytte leveren
María Belén del Río

Bedømt og godkendt af biolog, læge María Belén del Río.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Det er af afgørende betydning at beskytte leveren, da dette organ deltager i mange forskellige kropsfunktioner. Men mange faktorer i vores moderne liv kan skade den: Tilsætningsstoffer i fødevarer, giftige vaner, forurening, stress osv.

I denne artikel vil vi dele nogle tips til at beskytte leveren. På den måde kan du sikre dig en bedre livskvalitet. Læs videre for at få mere at vide!

Hvorfor er det vigtigt at beskytte leveren?

Leveren deltager i mere end 500 vitale funktioner. Disse er blot nogle af dem:

 • Den er ansvarlig for omsætningen af makronæringsstoffer (kulhydrater, lipider og proteiner).
 • Regulering af blodets størkning.
 • Understøtter immunforsvaret.
 • Indgriber i metabolismen af visse hormoner.
 • Lagring af glukose.
 • Har ansvaret for at rense giftige stoffer i kroppen.

Desværre kan mange faktorer i vores moderne liv i dag skade leverfunktionen. Arvelige problemer og virusinfektioner spiller dog også en rolle. Derfor er det altid vigtigt at passe på din lever for at forebygge sygdomme.

5 tips til at beskytte leveren

1. Økologisk mad uden tilsætningsstoffer

Friske fødevarer

Det er ekstremt vigtigt at spise økologiske fødevarer for at beskytte leveren. På grund af deres vitaminer, mineraler og antioxidantforbindelser er de afgørende for at hjælpe din leverfunktion.

Tilsætningsstoffer i fødevarer er ikke sikre. Disse stoffer med bl.a. konserverende og svampedræbende virkninger, farvestoffer eller sødemidler forårsager skader på DNA og forskellige organer. Blandt dem skiller leveren sig ud, som er ansvarlig for at fjerne giftige stoffer fra kroppen.

I samme tråd vil vi gerne fremhæve vigtigheden af at undgå fødevarer med pesticider. Den eneste måde at opnå dette på er ved at spise økologiske fødevarer, som du har tillid til, eller som du selv har dyrket.

En kost rig på økologiske grøntsager er en måde at hjælpe med at afgifte leveren på. Du bør især inkludere rå grøntsager, citrusfrugter, nødder og frøolier.

2. Reducér sukkerforbruget

Fedme og diabetes er to sygdomme, der er steget betydeligt i de seneste årtier. Selv om overspisning og en stillesiddende livsstil er to nøglefaktorer, er sukkerforbruget også en vigtig faktor.

Sukker og alle de produkter, der indeholder det (f.eks. drikkevarer), påvirker direkte ophobningen af fedt i leveren. Dette kan med tiden føre til fedtleversygdom.

Derfor er det vigtigt, at du reducerer mængden af sukker i din kost. Du kan erstatte det med andre sødemidler som stevia, kokossukker, xylitol, panela eller ren honning.

3. Marietidsel

Marietidselfrø indeholder silymarin, et meget gavnligt stof til at beskytte leveren. Undersøgelser viser, at det er effektivt i behandlingen af forskellige typer leversygdomme: Skrumpelever, fedtlever, insulinresistens osv.

Silymarin udmærker sig ved sin høje antioxidant og antiinflammatoriske kraft. I modsætning til andre midler skiller dette sig ud, fordi det fremmer levergenoprettelse. Brug af det på lang sigt kan være effektivt i tilfælde af skrumpelever og endda til forebyggelse af metastaser af kræftceller.

4. Kontrollér vrede for at beskytte leveren

Afslappet, smilende kvinde

At lære at håndtere følelser som vrede kan bidrage til en sund lever. Hvis du ignorerer dem, kan dine følelser påvirke dit velbefindende betydeligt.

Ifølge gammel kinesisk medicin har alle organer et forhold til følelser. Denne forbindelse mellem krop og sind giver os et andet perspektiv, som supplerer enhver medicinsk behandling.

I leverens tilfælde er den fremherskende følelse, når du lider af en ændring i dette organ, vrede. Med andre ord kan bekæmpelse af vrede hjælpe dig med at forebygge ubalancer i leveren sammen med andre gode vaner.

Selv om der ikke findes videnskabelige undersøgelser, der kan bevise denne sammenhæng, viser psykosomatikken, at følelser påvirker vores helbred. Derfor bør du forsøge at forstærke positive følelser hver dag. Hvad skade kan det også gøre at leve med glæde og sindsro?

5. En sund livsstil

Til sidst og som en opsummering vil vi gerne påpege den bedste måde at beskytte leveren på: En afbalanceret kost og en sund livsstil. Dette omfatter bl.a. at undgå tobak og alkohol, få en god nattesøvn, drikke tilstrækkeligt med vand og leve med glæde.

Det er ikke let at omsætte disse råd i praksis, da de kræver vigtige ændringer i din dagligdag. Men hvis du beskytter din lever, vil det hjælpe dig til at leve bedre, og det vil være en meget værdifuld indsats.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sasaki, Y. F., Kawaguchi, S., Kamaya, A., Ohshita, M., Kabasawa, K., Iwama, K., … Tsuda, S. (2002). The comet assay with 8 mouse organs: Results with 39 currently used food additives. Mutation Research – Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis. https://doi.org/10.1016/S1383-5718(02)00128-6
 • Abdelmalek, M. F., & Day, C. (2015). Sugar sweetened beverages and fatty liver disease: Rising concern and call to action. Journal of Hepatology. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2015.05.021
 • Guan, Y.-S., & He, Q. (2015). Plants Consumption and Liver Health. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2015/824185
 • Lee, Y.-S., Ryu, Y., Jung, W.-M., Kim, J., Lee, T., & Chae, Y. (2017). Understanding Mind-Body Interaction from the Perspective of East Asian Medicine. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2017/7618419
 • Feher, J., & Lengyel, G. (2011). Silymarin in the Prevention and Treatment of Liver Diseases and Primary Liver Cancer. Current Pharmaceutical Biotechnology. https://doi.org/10.2174/138920112798868818

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.