Tips til dyrkning af farvestrålende prydkål

Prydkål udmærker sig ved deres smukke farver og former. Du kan bruge dem til at dekorere haver og som pynt i nogle retter.
Tips til dyrkning af farvestrålende prydkål

Sidste ændring: 06 juni, 2023

Kål er spiselige planter, og du kan nyde dem i forskellige tilberedninger, men der findes også nogle farverige typer prydkål, der skiller sig ud. Selv om den har en rosetform ligesom andre kåltyper, passer den, som vi vil beskrive i dybden i de følgende linjer, meget godt sammen med andre arter i haven.

Vil du vide alt om prydkål? Det ved vi, at du vil, så læs videre!

Hvordan ser prydkål ud? Få kendskab til dens kendetegn

Prydkål har tykkere og mere skinnende blade end almindelig kål. Som nævnt har den også en rosetform, og det får den til at ligne en stor sukkulent på afstand.

Da denne kåltype er hjemmehørende i områder med kalkholdig jord og højt saltindhold, har den faktisk evnen til at lagre vand i bladene.

Prydkål har intense lilla, hvide, lyserøde og grønne farver, som intensiveres, når planten når sin modenhed, dvs. i det første leveår. Der findes endda nogle, som f.eks. Brassica oleracea var. acephala som er trefarvede: Lilla, grøn og hvid. Eller Rainbow Candy Crush, som svinger mellem mørkegrønne og lilla nuancer i forskellige intensiteter.

Efter plantens første leveår forbliver dens farver intense i endnu et år. Dette i betragtning af, at det er en toårig art. To år efter spiringen dør planten.

Ordet “prydplante” betyder ikke, at man ikke kan spise en plante. Tværtimod. Mange mennesker dyrker den til pynt og spiser den efter et år eller mere.

Du vil bemærke, at i det andet år efter spiring blomstrer prydkålen og bliver hjemsted for flere dyr, der kommer til den på jagt efter pollen, f.eks. sommerfugle, biller og kolibrier. Sikke et smukt arbejde de gør inden deres afsked!

Eksempel på prydkål
Der findes et stort udvalg af prydkål, som har forskellige former og farver.

Dyrkning af prydkål

Prydkål er lige så smuk, som den er enkel, og det samme er den pleje, den kræver. Tag det til efterretning og nyd at se dine nye planter vokse, mens de fylder din have med farver.

1. Vælg det rigtige substrat og gødning

Prydkål har brug for et frugtbart substrat med god dræning, så overskydende vand kan cirkulere uden at påvirke plantens rødder. Substratet skal kontrolleres, så det ikke er for surt.

Det skal også være kompakt. Derfor er det en god idé at blande jorden med tørv, ormehumus, småsten (hjælper med dræning) og kalk til alkalinitet.

Dette sidste produkt bør kun tilsættes, hvis jorden ikke har den ønskede pH-værdi. For at finde ud af det kan du lave en surhedsundersøgelse. Hvis den målte pH-værdi ligger mellem 6 og 7,5, er den basisk. Hvis den ligger på 5, er den neutral og vil være fin. Men hvis resultatet er lavere, bør du anvende kalk, indtil den er i balance.

Gødningen bør tilføres en gang om året sammen med en gødning rig på fosfor og kalium med 0 % kvælstof. Dette materiale øger sandsynligheden for svampevækst.

2. Hav den rette belysning og temperatur

Ud over at sørge for det ideelle substrat har prydkålen brug for et rum, hvor temperaturen er mellem 15 og 18 grader Celsius. Selv om det skal siges, at den tåler frost som en kriger. Desuden får kulden dens farver til at intensivere som aldrig før.

Det betyder, at lyset kan være direkte sollys eller delvis halvskygge. Den vil tilpasse sig uden problemer. Om vinteren bør du dog placere kålene, hvor de får så meget sollys som muligt.

3. Vand tilstrækkeligt

Da vi talte om jorden, lagde vi vægt på dens drænkapacitet. Det skyldes, at alkalisk jord ikke absorberer vand særlig godt, hvilket giver rødderne risiko for vandmætning.

Denne påmindelse er for at fortælle dig, at du skal passe på substratet, fordi prydkålene har brug for meget vand, men det skal dekanteres korrekt.

4. Udfør den rigtige vedligeholdelse

Prydkål er modtagelige over for skadedyr som larver, snegle og duer. Hvis du kan lide deres smag, kan disse gæster også.

Da de er spiselige, bør du beskytte dem mod disse angreb uden at ty til pesticider eller kemikalier. De bedste er altid de hjemmelavede og naturlige alternativer, der er venlige over for alle former for liv.

Det samme råd gælder for behandlingen af hvidrust, som er en klassiker i krysantemum, men som også er almindelig i kål. En måde at forebygge dette på er ikke at gøre bladene våde, når du vander.

3 typer prydkål, du bør have i din have

Lilla kål
Koraldronningen er en type prydkål, der skiller sig ud på grund af bladenes form.

Nu hvor du ved, hvordan du skal passe på dine prydkål, vil vi anbefale dig tre typer, der brillerer for deres skønhed, og som du bør have. Her er de!

  • Crane: Denne type prydkål har krøllede blade og findes i en række utrolige farver, såsom stærk lyserød, rød og tofarvet med lyserød og gul.
  • Coral queen: Den har fjerlette blade med en lilla rød farve i midten.
  • Nagoya: Det er også en krøllet sort, der skiller sig ud ved sine mere pastelfarvede farver, såsom hvid, lyserød og rød.

Du behøver ikke at vælge mellem nogen af disse tre sorter af prydkål – du kan få dem alle! Deres pleje er den samme som den ovenstående, så få en farverig og smuk have, hvor kålene er hovedpersonerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bonde, M. R., Murphy, C. A., Bauchan, G. R., Luster, D. G., Palmer, C. L., Nester, S. E., … & Berner, D. K. (2015). Evidence for systemic infection by Puccinia horiana, causal agent of chrysanthemum white rust, in chrysanthemum. Phytopathology105(1), 91-98.
  • Šamec, D., Urlić, B., & Salopek-Sondi, B. (2019). Kale (Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Critical reviews in food science and nutrition59(15), 2411-2422.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.