Tsundoku: Tendensen med at indrette med bøger

At samle stakkevis af bøger i hjemmet har et navn på japansk. Lær, hvordan du anvender "tsundoku" til dekorative formål.
Tsundoku: Tendensen med at indrette med bøger

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er klart, at bøger er genstande, der skal læses, hvad enten det er for at nyde fornøjelsen af litteratur, studere akademiske tekster eller lære en eller anden form for færdighed. Der er dog også mulighed for at indrette med bøger. Dette er kendt som tsundoku og er en tendens, som flere og flere mennesker bruger, når de indretter deres rum.

Dette er et begreb af japansk oprindelse, som består i at anskaffe bøger til dekorative formål. Eksemplerne kan allerede være blevet læst eller er planlagt til at blive læst i fremtiden. Det vigtige er at dekorere forskellige områder i hjemmet ved at organisere bøgerne.

Hvad er “tsundoku”?

Tsundoku er et udtryk af japansk oprindelse, hvis etymologi stammer fra en kombination af to ord. På den ene side tsunde oku, som henviser til at stable ting, og på den anden side dokusho, som betyder “at læse bøger”. Kombinationen af de to ord henviser til en vane, der ligner bibliomani, dvs. tvangsmæssig bogsamling.

Bibliomani forbindes dog mere med en tvangsmæssig lidelse, der stammer fra hamstring eller kompulsiv samler syndrom. I mellemtiden kan tsundoku defineres som en indretningstendens, hvor bøger anvendes til at dekorere interiører.

Generelt er mange af disse dekorative tendenser forbundet med minimalisme eller indkøb af luksusgenstande. Tsundoku er imidlertid en kunstart, der bliver mere og mere populær, hvor både bøger, der allerede er blevet læst, og bøger, der snart vil blive læst, kan bruges.

Desuden er det muligt at inddrage nye, brugte eller slidte eksemplarer, hvilket gør denne praksis meget tilgængelig.

Tsundokus oprindelse

Tendensen opstod i løbet af det 19. århundrede i Japan under kejser Meijis regeringstid. Dette var en tid, der i landets kultur var kendt for skiftet mod modernisering og vestliggørelse.

Tsundoku er baseret på overbevisningen om, at bøger skaber tryghed og ro ved deres blotte tilstedeværelse.

Udsmykning med bøger bliver en positiv detalje for hjemmet, uanset om læsningen er sket eller stadig er undervejs. På den anden side tilskynder tilstedeværelsen og kontemplationen af læsestof til at erhverve nye eksemplarer.

Gamle bøger i reol repræsenterer tsundoku

Denne dekorative stil gør også brug af gamle bøger, så det er ikke nødvendigt at investere i alle nye eksemplarer.

Sådan anvender du tsundoku i din boligindretning

At have store bogreoler eller et bibliotek er en mulighed, som ikke alle kan nyde. Placering af bøger på dem er almindeligt for at pynte i stuen. Den japanske dekorative tendens kræver dog ikke store rum for at blive udført.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan kan du indrette køkkenet om sommeren

Find originale måder at placere dem på

Der er flere originale måder at indrette rum på baseret på læsestof. For eksempel er det at stable bøger oven på hinanden en fantastisk måde at indrette med dem på. Selv hvis de er meget store, kan små borde dannes på denne måde.

Indret små rum med bøger

At drage fordel af tomme hjørner i hjemmet, hvor større møbler ikke passer ind, er en fordel ved tsundoku. Du kan f.eks. placere dem ved siden af lænestole eller over dørkarme. Placering af bogreoler og lodrette rum er grundlæggende for denne tendens.

Anvend dem i usædvanlige rum

Hvis man følger tsundoku-principperne, behøver indretning med bøger ikke nødvendigvis at være begrænset til stuen eller kontoret. Ved at anvende balance er det muligt at danne bunker på badeværelset eller i køkkenet med bøger, der passer til disse rum.

Husk at gøre rent regelmæssigt

Bøger kan samle støv og snavs på deres omslag. Selv om de er mere hygiejniske end andre elementer, er det vigtigt at opretholde en regelmæssig rengøring i de dekorationer, der dannes af disse genstande. Hvis de er beskyttet af skabsdøre, er der mindre risiko for, at de bliver beskidte.

Brug forskellige typer reoler

Tsundoku er ikke restriktiv med hensyn til de materialer, der skal anvendes. Hylder kan være lavet af træ, plastik eller metal.

Med hensyn til opstilling anbefaler mange indretningsarkitekter, at bøgerne arrangeres vertikalt og horisontalt. På denne måde opnås et mere dynamisk display.

Bøger og lille statue, der ligner et hoved

Vær ikke for ufleksibel, når du anvender tsundoku i din indretning. Bøger kan stables, hvis vi ikke har hylder, og der er utallige kreative måder at indrette med dem på.

Forskellige måder at organisere bøger på

Der er mange forskellige måder, hvorpå folk organiserer deres bøger. Dette er en handling baseret på personlig smag, som kan tage hensyn til kronologi eller størrelse.

Men tsundoku lærer, at der er andre måder at udstille læsestof på:

  • Kronologisk rækkefølge: I nogle indretningsstile tages der hensyn til datoen for den oprindelige udgivelse eller datoen for den pågældende udgave.
  • Tilfældig: Dette anbefales ikke, hvis der søges et kriterium, men nogle mennesker vælger mangfoldigheden af former og farver.
  • Alfabetisk rækkefølge: En af de mest klassiske måder at organisere bøger på er efter forfatterens efternavn.
  • Størrelse: Nogle mennesker organiserer deres bøger fra de største eksemplarer til de mindste eller omvendt.
  • Farve: En af de mest iøjnefaldende og pæne for øjet, men det er også mere kompliceret at finde specifikke eksemplarer, der passer til denne metode.
  • Omvendt: Dette er en mærkelig, men meget anvendt teknik. Den består i at opbevare bøger med ryggen bagud og siderne fremad. Der opnås en følelse af orden og ensartethed på denne måde.
  • Afventer læsning: En anden måde at organisere bøger på, ud over farver og alfabetisering, er at placere de bøger, der allerede er læst, på den ene side og de bøger, der endnu ikke er læst, på den anden side. Dette er en ideel metode for dem, der prioriterer læsning højere end dekoration.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvor skal man placere en vandfontæne ifølge Feng Shui?

“Tsundoku” for læsere

Nogle læseentusiaster anskaffer sig mange bøger, som de så ikke ved, hvor de skal gøre af. De ender ofte med at sælge dem, låne dem ud eller give dem væk.

For disse mennesker er tsundoku meget anbefalelsesværdigt. Det er nok at kende nogle grundlæggende teknikker til opbevaring og opstilling for at give en ny anvendelse til den bunke bøger, der har samlet støv i et hjørne.

Det kan interessere dig ...
7 tips til at indrette med flet i hjemmet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tips til at indrette med flet i hjemmet

Lær nogle af disse tips til at indrette med flet at kende og anvend dem i praksis, så du kan ændre udseendet af dine rum.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Da Col, Giovanni. “Tsundoku.” HAU: Journal of Ethnographic Theory 1 Sept. 2015: i–iii. HAU: Journal of Ethnographic Theory. Web. Disponible en: https://doi.org/10.14318/hau5.2.0013
  • Suárez Rivera, Manuel. “Acomodar, Ordenar y Leer. La Disposición de Los Libros En Acervos Novohispanos Durante La Segunda Mitad Del Siglo XVIII.” InfoDesign – Revista Brasileira de Design da Informação 11.2 (2014): 185–200. Disponible en: https://doi.org/10.51358/id.v11i2.322
  • Sánchez Estévez, Reyna,  La significación de la casa y del habitar en dos grupos sociales en la Ciudad de México. Cuicuilco [Internet]. 2013;20(56):77-94. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=35128956005

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.