10 tips til hårpleje i efteråret

Efteråret er en tid, hvor håret har en tendens til at fælde mere end normalt. Her er nogle grundlæggende hårplejetips til at holde dit hår sundt på denne tid af året.
10 tips til hårpleje i efteråret

Sidste ændring: 11 september, 2023

Efteråret er kommet, og med det er det også nødvendigt at passe på dit hår, så det ikke lider under de pludselige temperaturændringer. I løbet af denne årstid stiger luftfugtigheden, og håret bliver skrøbeligt og har en tendens til at kruse og blive mat. Derfor er hårpleje i efteråret vigtigt.

Desuden har faldet i antallet af timer med naturligt lys en indvirkning på hårets vækst. Det er derfor, at hårtab er hyppigt forekommende i denne periode. Heldigvis er der nogle måder at modvirke disse virkninger på. Udforsk dem her!

Hvorfor er det nødvendigt at passe på håret om efteråret?

Journal of the Faculty of Medicine på National Autonomous University of Mexico påpeger, at håret er en vigtig del af kroppen, der er ansvarlig for at beskytte den mod ydre elementer.

Det er også nødvendigt for spredningen af de produkter, der udskilles af talgkirtlerne, og for flere følsomme og psykosociale funktioner. Desuden beskytter det hovedbunden mod ultraviolette stråler og kulde.

At passe på sit hår er en permanent forpligtelse, og det er tilrådeligt at tilpasse sine rutiner til årstiden.

Om efteråret slutter hårfiberens livscyklus, så man har en tendens til at tabe hår for at give plads til nye hårstrå. Nogle mennesker beskriver processen som en årstidsbestemt tilstand, men der mangler videnskabelige beviser for det.

I denne henseende hævder det spanske akademi for dermatologi og venerologi (AEDV), at efteråret ikke er en periode med hårtab, men en periode med hårfornyelse. Med andre ord dør håret og falder ud, fordi nye hårstrå skubber det ud, når de udvikles.

Kvinde fælder og står med hår i hånden

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Arginin til hår: Hvad er dets virkninger?

Anbefalinger til hårpleje i efteråret

Det er tilrådeligt at passe på dit hårs sundhed for at mindske påvirkningen fra efterårsmiljøet.

1. Beskyt dit hår mod varme

Det er altid bedst at holde sig væk fra glattejern, krøllejern og hårtørrere og i stedet overlade opgaven med at tørre håret til den frie luft. Det skyldes, at disse apparater udtørrer spidserne og påvirker hårets struktur.

Men når brugen af dem er uundgåelig, skal du sørge for altid at bruge et varmebeskyttende middel. Du beskytter også dit hår mere, hvis du fjerner overskydende fugt med et mikrofiberhåndklæde før den varme luft.

Et alternativ er at bruge de smarte versioner af varmeapparater, der er designet til at tilpasse temperaturen til din hårtype og dens behov.

2. Brug passende børster

Hvis du bruger børster med naturhår, forhindrer du, at hårstråene knækker. Den blødhed og fleksibilitet, som disse redskaber giver ved deres glidende bevægelse, passer til alle hårtyper.

3. Massér din hovedbund som en del af hårpleje i efteråret

Ved at massere hovedbunden aktiveres blodtilførslen, hvilket er vigtigt om efteråret, hvor hovedbunden har en tendens til at blive mere tør. Cirkulationen er medvirkende til, at næringsstofferne når frem til hårroden. Du fremmer den ved at massere hovedet med fingerspidserne.

  • Hvis det ønskes, kan du massere med en eksfolierende scrub, da det bidrager til hygiejne og iltning og giver mere volumen.

4. Undgå stress

Stress er en afgørende faktor, der stimulerer hårtab. Husk, at dette er en tid, hvor du bør passe godt på dit hår, så du bør lave aktiviteter, der beroliger og afslapper dig.

5. Plej dit hår med balsam

Balsam hjælper med at fugte håret og forhindre, at det knækker, mens du sætter det. Brug det ofte, men ikke i hårrødderne, fordi det vil gøre din hovedbund fedtet.

Det er vigtigt at vælge et produkt i henhold til hårtypen, fordi de har de rigtige ingredienser til at styrke hårstråene og forbedre dit hårs udseende.

At drikke rigeligt med vand er også gavnligt for hårets hydrering.

6. Forbedr din kost

Både hårets udseende og styrkelse af håret er relateret til kosten. Indtagelse af protein, jern og magnesium er afgørende for hårets sundhed.

Vitamin A, B, C, D og E, selen og zink er mikronæringsstoffer, der er forbundet med normal udvikling af hårsækkene. Mangel på dem er forbundet med hårtab, ifølge en undersøgelse rapporteret af Dermatology and Therapy.

Det kan lade sig gøre at vælge orale tilskud, selv om du også kan få næringsstoffer fra fødevarer som f.eks:

  • Æg.
  • Broccoli.
  • Papaya.
  • Avocado.
  • Nødder.
  • Fed fisk.
  • Lammekød.

7. Vask ikke dit hår hver dag

Selv om det er vigtigt at fjerne snavs fra dit hår, er det i koldt vejr en god idé at vaske dit hår hver anden eller tredje dag. På den måde bevarer du de naturlige olier, der i højere grad fremmer hydrering.

Desuden er det bedst at vaske håret med lunkent vand, da varmt vand skader hårstråene og øger porøsiteten. Hvis dit hår har en tendens til at være fedtet, er tørshampoo et glimrende alternativ til at rense rødderne.

8. Trim spidserne som en del af hårpleje i efteråret

Helbred dit hår ved at trimme spidserne, især når de viser tegn på skader. Hvis du trimmer, fjerner du tørre stykker og spaltede spidser, hvilket forbereder fibrene på at optage særlige behandlinger, vitaminer og næringsstoffer, der forhindrer hårtab.

Kvinde får klippet sit hår

At klippe spidserne er en foranstaltning med mange fordele for hårets sundhed.

9. Sæt ikke dit hår stramt op

Stramme hestehaler kan føre til traktionsalopeci. Hvis du sætter håret op, skal du sørge for, at det ikke er for stramt.

10. Anvend de rigtige produkter

De næringsstoffer, dit hår får, skal passe til dets type og hjælpe med at minimere virkningerne af efterårsvejret. Brug naturlige hårkure eller serummer med blødgørende og genopbyggende egenskaber. der forebygger hårtab, mindst en gang om ugen.

Når det gælder rensemidler, skal du vælge sulfat- og silikonefri shampoo. Supplér også med en balsam, der ikke kræver skylning. Hvis dit hår er farvebehandlet, skal du bruge passende formler, der bevarer både farve og fugt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Almindelige fejl i hårpleje

Undgå stress for at supplere hårpleje i efteråret

Nogle mennesker oplever angst eller stress, når de bemærker hårtab i efteråret, selv om det er en naturlig proces. Det er vigtigt at slappe af for at mindske eventuelle ændringer i hårvækstcyklussen.

Faktisk fremgår det af oplysninger offentliggjort af U.S. National Library of Medicine, at fysisk eller følelsesmæssig stress kan få halvdelen til tre fjerdedele af håret til at falde ud, enten ved at rede det ud, vaske det eller bare ved at køre hænderne gennem håret.

Undgå denne situation i efteråret eller på enhver anden årstid ved at give dit hår den opmærksomhed, det fortjener.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.