5 tips til at hjælpe børn med at tolerere frustration

Børn, der ikke ved, hvordan de kan håndtere frustration, lider, giver op i tilfælde af tilbageslag og opgiver måske deres mål. Vi fortæller dig, hvordan du kan hjælpe dem med at udvikle denne nødvendige evne.
5 tips til at hjælpe børn med at tolerere frustration
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Det er ikke let for nogen at tolerere frustration. Vi vil alle gerne have, at begivenhederne er under vores kontrol og sker til vores fordel. Vi bliver modløse, når et projekt falder til jorden, et mål ikke bliver nået, eller vi bliver nægtet noget, vi inderligt ønsker os.

For børn er det imidlertid mere kompliceret at tolerere frustration på grund af deres kognitive umodenhed og manglende ressourcer.

Børns hjerner er stadig under udvikling, og visse funktioner, f.eks. impulskontrol, er endnu ikke fuldt ud etableret. Børn mangler erfaring og redskaber til at styre deres følelser, så det er lettere for dem at komme ud af kontrol eller få nedsmeltninger i visse situationer.

Hvis du ønsker at hjælpe dit barn med at tolerere frustration, er her nogle retningslinjer.

Hvordan hjælper man børn med at tolerere frustration?

Det er vigtigt at huske, at det at tolerere frustration ikke betyder, at man ikke føler den. Det er umuligt for et menneske (for slet ikke at tale om et barn) ikke at blive modløs eller vred til en vis grad i forbindelse med fiasko eller afslag.

At forsøge at fjerne denne følelse ville kun føre til at undertrykke den. Det, vi kan gøre, er at lære de små at lade være med at dramatisere og frem for alt at vide, hvordan man kanaliserer denne følelse. For at gøre dette kan man følge disse trin.

Trist dreng

Frustration er en del af livet. Det er ikke sundt at forsøge at fjerne den, men det er sundt at forsøge at håndtere den.

1. Lad dem blive frustrerede

For at tilegne sig enhver færdighed skal man øve sig. Hvis du ikke tillader dine børn at være frustrerede, vil de ikke vide, hvordan de skal håndtere denne følelse, når den opstår.

Mange forældre overbeskytter deres børn, gør alt for dem og undgår enhver udfordring med den hensigt at befri dem for ubehag. Det er imidlertid vigtigt at give dem disse muligheder.

Gør ikke for dit barn, hvad han eller hun kan gøre for sig selv. Lad være med at give efter for alle barnets ønsker, hvis de er urimelige. Du skal heller ikke give tom ros. Frem derimod deres selvstændighed, opmuntr deres indsats og sæt de grænser, som du finder sunde og passende, også selv om de gør dit barn utilpas.

2. Validér deres følelser

Målet er ikke at fjerne eller undertrykke frustration. Dit barn vil føle det ved flere lejligheder og vil have brug for, at du ledsager barnet i sit ubehag, hjælper ham eller hende med at forstå og navngive det, der sker.

Forestil dig for eksempel, at barnet leger med en glasgenstand, og du tager den, så barnet ikke gør skade på sig selv. Dette vil sandsynligvis udløse et raserianfald, hvilket er naturligt.

Du kan støtte barnet på dette tidspunkt ved at bevare roen og bruge sætninger som “Jeg ved godt, at du er vred, fordi du gerne ville lege med den smukke genstand, men det kan du ikke, fordi den er farlig, og du kan komme til skade”.

Du må ikke skælde ud eller straffe barnet for at give udtryk for sin uenighed. Tillad barnet at føle, og hjælp ham eller hende med at forstå og kanalisere følelserne.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Generthed hos børn: 6 tips til at hjælpe dem med at overvinde den

3. Opmuntr til en aktiv og positiv holdning

At tolerere frustration er ikke ensbetydende med resignation. Disse udfordrende øjeblikke er ideelle til at opmuntre børn til at indtage en aktiv holdning til omstændighederne.

Hvis barnet f.eks. har tabt i en sportskonkurrence, skal du opmuntre ham eller hende til at spørge sig selv , “Hvad kan jeg gøre anderledes for at få bedre resultater næste gang?”

Det er også en mulighed for at lære at forhandle. Hvis dit barn f.eks. gerne vil i biografen, men du har sagt nej, fordi du skal ordne opgaver i hjemmet, kan barnet tilbyde at hjælpe dig med det, så du er hurtigere færdig.

Dette fremmer en væksttankegang (hvor barnet forstår, at han eller hun kan forbedre sig, lære og trives) frem for en fast tankegang (hvor barnet antager, at mulighederne er begrænsede, og at der ikke er noget at gøre ved det).

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad skal man gøre, når børn foretrækker den ene forælder frem for den anden?

4. Undervis i værktøjer til følelsesmæssig regulering for at lære børn at tolerere frustration

Børn, der har svært ved at tolerere frustration, kan reagere med vrede, ukontrolleret gråd og endda aggression. Dette sker, fordi de ikke er i stand til at regulere deres følelser eller reducere deres ophidselse.

Du kan tilbyde dit barn visse værktøjer, som kan bruges i disse vanskelige perioder. Lær dem f.eks. enkle åndedrætsøvelser eller lav et sikkert hjørne derhjemme, hvor de kan gå hen for at falde til ro.

Mor og datter mediterer for at tolerere frustration

Forældrene kan lære børn nogle nyttige teknikker, der kan hjælpe dem med at håndtere frustrationer.

5. Sæt faste mål og opmuntr til udholdenhed

Som det sidste er det vigtigt at finde en balance for at hjælpe børn med at tolerere frustration. Hvis vi er for autoritære, altid kritiserer dem og kræver for meget, skaber vi frygt, ubehag og demotivation. Hvis vi derimod er for eftergivende, lader vi dem ikke lære.

Nøglen er at opstille læringsmål, der er tilpasset deres alder og evner, så de kan nå dem og lykkes, selv om de har brug for udholdenhed og flere forsøg. At tildele ansvar i hjemmet og lave kunst eller kreative projekter med børnene er to gode måder at give dem mulighed for at tolerere fejl og frustration på.

At hjælpe børn med at tolerere frustration er at forberede dem på livet

Dette er en af de vigtigste lærdomme, som alle forældre til små børn skal tage fat på. Dine børn skal lære at håndtere frustration for at kunne klare livet.

Skole, personlige forhold, hobbyer, arbejde osv. Alle områder giver os udfordringer, og vi overvinder dem ikke altid første gang. De skal være forberedt på at klare modgang og ændre retning uden at synke følelsesmæssigt ned. Hvilken bedre måde er der end at lære det fra hånden i det trygge miljø, som hjemmet er?

Det kan interessere dig ...
Hvordan man kan lære børn at være vedholdende
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan man kan lære børn at være vedholdende

En af nøglerne til at lære børn at være vedholdende har at gøre med at støtte deres selvværd og følelsesstyring. Lær mere her i artiklen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hochanadel, A., & Finamore, D. (2015). Fixed And Growth Mindset In Education And How Grit Helps Students Persist In The Face Of Adversity. Journal of International Education Research (JIER)11(1), 47–50. https://doi.org/10.19030/jier.v11i1.9099
  • Klenberg, L., Korkman, M., & Lahti-Nuuttila, P. (2001). Differential development of attention and executive functions in 3-to 12-year-old Finnish children. Developmental neuropsychology20(1), 407-428.
  • Thompson, C. (2021). The Impact of a Classroom Calm Down Corner in a Primary Classroom. NWCommons. Recuperado 2022, de https://nwcommons.nwciowa.edu/education_masters/302/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.